Ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ συμμετέχουν σε βίντεο για την προστασία των ατόμων με νοητική αναπηρία από τη βία και τον ρατσισμό

Ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ συμμετέχουν σε βίντεο για την προστασία των ατόμων με νοητική αναπηρία από τη βία και τον ρατσισμό

Σε πάρκο της Θεσσαλονίκης ένα άτομο με νοητική αναπηρία παίζει ποδόσφαιρο. Ξαφνικά, η μπάλα φεύγει από τα πόδια του και στο «αυτοσχέδιο γήπεδο» εμφανίζονται ως «φύλακες άγγελο» τρεις ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ: ο Βιερίνια, ο Πασχαλάκης και ο Μίσιτς, οι οποίοι δηλώνουν υποστηρικτές της κοινωνικής εκστρατείας Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ. (Ιθι! Δικαιώματα ΑΝεξάρτητα από ΙΚΑνότητες).

Μέσω ενός βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, οι πρωτοκλασάτοι παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά ενώνουν -μαζί με αρκετούς άλλους φορείς και απλούς πολίτες- τις φωνές τους με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία τόσο από τη βία και τον ρατσισμό, αλλά και την κακοποίηση συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.

Η κοινωνική εκστρατεία Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ. σχεδιάστηκε από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρχών και την προστασία των δικαιωμάτων των νοητικά αναπήρων.

Αφορμή υπήρξαν, σύμφωνα με το μέλος της εθελοντικής ομάδας της συγκεκριμένης καμπάνιας, δικηγόρο και δημοτική σύμβουλο Καλαμαριάς, Χριστίνα Φοροπούλου, τα πολλαπλά κρούσματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης των ατόμων με νοητική αναπηρία που καταγράφηκαν το 2018 στην Ελλάδα και τον κόσμο.

« Ο αριθμός των κρουσμάτων βίας και σεξουαλικής κακοποίησης στα άτομα με νοητική αναπηρία είναι πολύ μεγάλος. Και το 2018, όπως και το 2019, παγκοσμίως και στη χώρα μας. Και φανταστείτε ότι δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά, διότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα και φυσικά να δημοσιοποιηθεί», είπε η κ. Φοροπούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν την ατομική δήλωση υποστήριξης για την προστασία των δικαιωμάτων των νοητικά αναπήρων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idanika.gr. Μέχρι στιγμής, την προσπάθεια έχουν στηρίξει εκατοντάδες εκπρόσωποι της πολιτείας, της δικαιοσύνης, της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μεταξύ των πρώτων υποστηρικτών, όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο σάιτ, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων – Μακεδονίας – Θράκης κ.α.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η μουσικοθεατρική παράσταση «ΙΔΑΝΙΚΑ», στην οποία πρωταγωνιστεί μικτή ομάδα 45 παιδιών και νέων με και χωρίς νοητική αναπηρία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter