Ποδόσφαιρο: Ένα παζάρι γεμάτο εκπλήξεις

Ποδόσφαιρο: Ένα παζάρι γεμάτο εκπλήξεις

Ασυνήθιστα δυνατή η περίοδος του Ιανουαρίου για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια οι ελληνικές ομάδες κινήθηκαν πολύ δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, κάτι που δεν συνηθίζεται ούτε στα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αλώσει τα οικονομικά των ΠΑΕ, παρότι το φετινό πρωτάθλημα φαίνεται πως έχει κριθεί από τον Γενάρη και παρότι δεν υπάρχει πλέον εισιτήριο για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League ούτε καν στο Europa League, αφού είτε δεύτερη τερματίσει μια ομάδα είτε τρίτη είτε τέταρτη θα μετάσχει στη διοργάνωση της… παρηγοριάς, το νεοσύστατο Conference League, εντούτοις οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας κινήθηκαν σε έντονους μεταγραφικούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

Οι 14 ομάδες της πήραν 54 παίκτες και έδωσαν 42 στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν του Μολδαβού Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ στον Ολυμπιακό με 2 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΛ είναι η ομάδα που έκανε τις περισσότερες μεταγραφές, αφού απέκτησε μια ολόκληρη εντεκάδα στην προσπάθειά της να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Δεύτερη ήταν η Λαμία με εννιά αποκτήματα.

Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν η μοναδική ομάδα που δεν έκανε μεταγραφή, ενώ οι ΟΦΗ, Απόλλων και Παναιτωλικός ήταν οι τρεις ΠΑΕ που δεν έδιωξαν παίκτη τους.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις φετινές μεταγραφές του χειμώνα:

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός πραγματοποίησε και την πιο ακριβή μεταγραφή, αυτή του Μολβαβού αριστερού μπακ Ρέαμπτσιουκ, αλλά και την πιο βαρύγδουπη ελληνική (τουλάχιστον από πλευράς ονόματος αλλά και εντυπώσεων), με την απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου από την Αρσεναλ. Δύο μεταγραφικές προσθήκες στην άμυνα, που αλλάζει κατά πολύ αφού αποχώρησαν οι Σισέ (δόθηκε δανεικός στη Σεντ Ετιέν, με οψιόν αγοράς στα 13 εκατ. ευρώ), Βινάγκρε και Ραφίνια. Τη θέση του Βραζιλιάνου στο δεξί άκρο της άμυνας παίρνει ο 29χρονος Γάλλος Κένι Λαλά. Παράλληλα οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν δανεικό τον Πορτογάλο Πέπε που ήρθε με περγαμηνές στην Ελλάδα αλλά για την ώρα δεν το έχει δείξει στο χορτάρι. Κι επειδή δόθηκαν 4 εκατ. ευρώ για να αποκτηθεί από την Γκιμαράες, δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Φαμαλικάο για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να δείξει ότι αξίζει τα λεφτά του. Αντίθετα, οι Μπρούνο, Σουντανί έμειναν ελεύθεροι, με τον πρώτο να πηγαίνει στον Αρη και τον δεύτερο στη Σαουδική Αραβία.

Εχασαν την ουσία βλέποντας… σίριαλ

Η ΑΕΚ τα έκανε όλα λάθος στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Αναλώθηκε στην ανανέωση ή μη του συμβολαίου του Μάρκο Λιβάγια και εκείνου του Πορτογάλου Ολιβέιρα ενώ αναζητούσε (υποτίθεται) μετ’ επιτάσεως στόπερ, δεξί μπακ και γκολκίπερ. Μετά κόπων και βασάνων και αφού έκανε την περίπτωσή του θρίλερ, απέκτησε τον Ουκρανό δεξιό μπακ Ολεγκ Ντατσένκο, ο οποίος πήρε τη θέση του Παουλίνιο. Παρότι το θέμα με τον Λιβάγια θεωρητικά έχει λήξει και ο Κροάτης θα φύγει το καλοκαίρι, εντούτοις υποβόσκει μέσω διάφορων δημοσιευμάτων που τον θέλουν να έχει πάλι επαφές με την ΠΑΕ (η οποία πάντως το διαψεύδει). Γενικά στον «δικέφαλο» αρέσκονται στα… σίριαλ (βλέπε περιπτώσεις Σκόκο, Αραούχο, Βράνιες κ.λπ.). Η ουσία είναι πως ούτε γκολκίπερ αποκτήθηκε τελικά ούτε κεντρικός αμυντικός…

Ο Αρης έκλεψε την παράσταση, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, με τον επαναπατρισμό του Κώστα Μήτρογλου, στον οποίο οι «κίτρινοι» ποντάρουν για να τους λύσει την επιθετική δυστοκία. Οι Θεσσαλονικείς, που κάνουν εντυπωσιακή πορεία στο φετινό πρωτάθλημα, απέκτησαν ακόμη τον Βραζιλιάνο Μπρούνο και τον Κύπριο αριστερό μπακ Ιωάννου από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το μεγάλο στοίχημα του «δικεφάλου»

Ο ΠΑΟΚ έφερε τον παίκτη με το πιο βαρύ βιογραφικό. Τον Ιάπωνα επιτελικό μέσο Σίντζι Καγκάβα, με θητεία σε Ντόρτμουντ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 32χρονος άσος αποτελεί στοίχημα για τον «δικέφαλο», αφού αν μπορέσει να προσφέρει όσα μπορεί και ξέρει, τότε θα κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Οι Θεσσαλονικείς πήραν ακόμη πίσω τον Λάμπρου και τον Ουάρντα, που δείχνει πιο πειθαρχημένος πλέον, πήραν κανονικό σέντερ φορ (Κρμέντσικ), δανεικό τον Μπαμπά Ραχμάν από την Τσέλσι για να καλύψει το κενό του αριστερού μπακ αλλά και τον Βόσνιο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς κι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Αποχώρησαν οι Εσίτι και Μπίσεσβαρ.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έδειξε να ποντάρει στα ελληνόπουλα και στους πιτσιρικάδες που τον έχουν αήττητο εδώ και έξι παιχνίδια, αλλά στο φινάλε των μεταγραφών έδειξε αδυναμία στους ξένους! Απέκτησε έναν δυναμικό μέσο, τον Σανκαρέ, έναν ακραίο επιθετικό, τον Ενγκμπαγκοτό, και τον 21χρονο αμυντικό μέσο Νιάς, δανεικό από τη Λιλ. Ο νεαρός Εμμανουηλίδης που έλαμψε στα τελευταία παιχνίδια δόθηκε δανεικός στην ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ. Ακόμη αποχώρησαν δύο πιτσιρικάδες των «πράσινων», ο Μαυρομμάτης για τον Ατρόμητο και ο Ζαγαρίτης που πήγε στην Πάρμα.

Από τις υπόλοιπες ομάδες ξεχώρισαν η επιστροφή του γκολκίπερ Λοντίγκιν στην Ελλάδα για χάρη του ΠΑΣ Γιάννινα, του Νίκου Καρέλη και του Ελντερ Μπαρμπόσα στον Παναιτωλικό, καθώς και του Αρμένιου Γκαζαριάν για λογαριασμό της Λαμίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter