Ποδόσφαιρο: Η δικαίωση της Κασσάνδρας

Ποδόσφαιρο: Η δικαίωση της Κασσάνδρας

Η άρση της τιμωρίας της Μάντσεστερ Σίτι από το CAS γελοιοποίησε τις εξαγγελίες για καθιέρωση Financial Fair Play στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Οταν η UEFA αποφάσισε την εφαρμογή του Financial Fair Play (FFP) προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες στοιχειώδους ισονομίας ανάμεσα σε πατρικίους και πληβείους, οι ρομαντικοί χειροκρότησαν και οι ρεαλιστές κάγχασαν. Τα πρώτα παραθυράκια εμφανίστηκαν προτού στεγνώσει το μελάνι από τα στιλό των δικηγόρων. «Οι πλούσιοι θα μείνουν στο απυρόβλητο και θα γίνουν πλουσιότεροι» προφήτευσαν οι Κασσάνδρες απανταχού της Ευρώπης.

Το FFP της UEFA είχε έναν… ήσυχο θάνατο το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020 με την ακύρωση της τιμωρίας της Μάντσεστερ Σίτι από το πολύπλαγκτο CAS. Οι πετρελαιάδες ιδιοκτήτες της Σίτι γελούν με αραβική αξάν και οι αφελείς που πίστεψαν ότι κάτι άλλαζε διαμαρτύρονται σε όλους τους τόνους. «Ο κανονισμός για οικονομική ισονομία δεν πρόκειται να επιβιώσει από τέτοιο χτύπημα» τιτίβισε ο Γκάρι Λίνεκερ. «Αμφιβάλλω αν θα το αντέξει και η ίδια η UEFA».

Η Μάντσεστερ Σίτι τιμωρήθηκε αρχικά με διετή αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις επειδή παραποίησε στοιχεία σχετικά με τις χορηγίες της ώστε να εμφανίσει ισορροπημένο ισολογισμό. Εμφάνισε έσοδα πολλαπλάσια των πραγματικών καμουφλάροντας το πορτοφόλι του σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν ως ανεξάρτητου σπόνσορα.

Ο κανονισμός

Ο κανονισμός του FFP απαγορεύει να χρηματοδοτούνται οι ομάδες από την τσέπη του ιδιοκτήτη τους πέρα από ένα εύλογο ποσό. Οι υπόλοιποι πόροι πρέπει να προέρχονται από θεσμική χρηματοδότηση: χορηγίες, διαφημίσεις, εισιτήρια κ.ο.κ. Μάλιστα η Σίτι ήταν υπότροπη, αφού είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 55 εκατ. ευρώ πριν από έξι χρόνια για παρόμοια παραπτώματα.

Οι αποκαλύψεις προήλθαν από δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλέστηκε «διαρροές» ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η Σίτι αντέδρασε εξαρχής με σιγουριά και περιφρόνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση της UEFA θα ανατραπεί στο CAS» δήλωναν οι άνθρωποί της σε τόνο ιταμό και οργισμένο.

«Μας έκριναν ένοχους χωρίς να μας δικάσουν» ξεσπάθωνε ο γενικός διευθυντής της ομάδας Φεράν Σοριάνο. «Είμαστε ένας σύλλογος αυτόφωτος, νοικοκυρεμένος, κερδοφόρος, χωρίς χρέη και με πλήρη λογιστική πιστότητα». Μετά βίας συγκρατούσε τα γέλια του ο Ισπανός όσο συνέτασσε τη σχετική δήλωση.

Το CAS εξέτασε την έφεση της Σίτι τις μέρες της πανδημίας και ανακοίνωσε την απόφασή του με συνοπτικές διαδικασίες προτού ολοκληρωθεί η σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ. Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κάποιος για αθώωση, αφού το σκεπτικό κάνει λόγο για «ελλιπείς ενδείξεις», ενώ τονίζει ότι κάποιες

αμφισβητήσιμες ενέργειες έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας. Προσθέτει εξάλλου ότι η Σίτι δεν έδειξε πνεύμα συνεργασίας στη διεξαγωγή της έρευνας, εξού και το… ασήμαντο πρόστιμο των 10 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει.

Το στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα ήταν η παράτυπη μέθοδος με την οποία βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τα ενοχοποιητικά έγγραφα. Οι χρυσοπληρωμένοι δικηγόροι της Σίτι απαίτησαν να αφαιρεθεί από τον φάκελο όποιο ντοκουμέντο αποκτήθηκε με παράνομη υποκλοπή και το αίτημα έγινε δεκτό εν χορδαίς και οργάνω. «Η αρχική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από αστοχίες και έλλειψη αντικειμενικότητας» διαμαρτυρήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι Αγγλοι.

Με άλλα λόγια, η Μάντσεστερ Σίτι απαλλάχτηκε για λόγους τυπικούς, μολονότι θεωρήθηκε ότι παρεμπόδισε την έρευνα. Τα παραθυράκια, που λέγαμε στον πρόλογο, άνοιξαν διάπλατα και ο παγερός αέρας των Αλπεων έκανε φύλλο και φτερό τη διάτρητη δικογραφία.

Η UEFA (όπως και η Πρέμιερ Λιγκ) διατηρεί δικαίωμα να προσβάλει την ετυμηγορία του CAS στα ομοσπονδιακά δικαστήρια της Ελβετίας, αλλά δεν σκοπεύει να ξεκινήσει νέα περιπέτεια. Η Σίτι του σεΐχη Μανσούρ αποδείχτηκε υπερβολικά μεγάλο ψάρι για το ερασιτεχνικό της ψαροντούφεκο. Το ποσό που έχουν επενδύσει οι Αραβες από το 2008 στον άλλοτε ταπεινό σύλλογο του γκρίζου Μάντσεστερ υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ.

Οι μαικήνες της μπάλας έχουν ανακαλύψει διάφορα τρικ για να ντριμπλάρουν τον κανονισμό του FFP, συνήθως με τη μεσολάβηση τρίτων εταιρειών (ενίοτε… φιλανθρωπικών) που παριστάνουν τους ανεξάρτητους χορηγούς, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στα αφεντικά των ομάδων.

Κυνισμός

H Παρί Σεν Ζερμέν μετέτρεψε τον κανονισμό σε λάστιχο, εμφανίζοντας την κυβέρνηση του Κατάρ ως επίσημο χρηματοδότη και υποστηρικτή της μέσω του τοπικού… ΕΟΤ. Ο πρόεδρός της Νασέρ αλ Κελαϊφί, ισχυρός ανήρ του Κατάρ, υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επέβαλε η UEFA στην Παρί το 2014, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το FPP άδικο για το ποδόσφαιρο. «Αν διώξουμε τους επενδυτές, αυτοί θα πάνε στη Φόρμουλα 1 ή κάπου αλλού» εξήγησε κυνικά.

Οι σύλλογοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο και τιμωρήθηκαν, συνήθως, με πρόστιμα προέρχονται από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κροατία, το Καζακστάν, τη Βουλγαρία και άλλα εξωτικά μέρη όπου ευδοκιμούν οι παραλήδες «sugar daddies». Η ελληνική πινελιά προήλθε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος βρέθηκε υπό επιτήρηση το 2015-16.

Μια στο τόσο την πληρώνει κάποιος ξεπεσμένος μεγαλόσχημος, όπως η Μίλαν που τιμωρήθηκε το 2019 –ως υπότροπη– με μονοετή αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης. Η Μάντσεστερ Σίτι όμως γελοιοποίησε τον κανονισμό και τον έκλεισε σε μια CAS-α και ήδη ξεκίνησε τις μεταγραφές για την επόμενη σεζόν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter