Ποδόσφαιρο: Μπρα ντε φερ στην πλάτη της εθνικής

Ποδόσφαιρο: Μπρα ντε φερ στην πλάτη της εθνικής

Ο πολύπειρος προπονητής Γιώργος Δώνης σχολιάζοντας την προοπτική να αναλάβει την τύχη της εθνικής ομάδας δήλωσε ότι «όσο η ομοσπονδία έχει οπαδικό χρώμα, εγώ θα απέχω απ’ αυτήν τη διαδικασία». Η ατάκα του 53χρονου κόουτς σε μια ποδοσφαιρικά αναπτυγμένη χώρα θα προκαλούσε σοκ και έντονες αντιδράσεις. Είναι αδιανόητο η εθνική ομάδα να εξαρτάται από τις επιθυμίες των συλλόγων, ωστόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο κανένας δεν ένιωσε έκπληξη. Διαχρονικά οι Big 4 και οι μεγαλομέτοχοί τους ελέγχουν την ΕΠΟ και απλώνουν τα πλοκάμια τους και στην εθνική ομάδα, με εξαίρεση την εποχή των Οτο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος.

Τα απόνερα από τις έντονες διαμάχες στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία επταετία προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και στην εθνική ομάδα, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο! Τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη «γαλανόλευκη» δεν παίζουν για μη αγωνιστικούς λόγους τρεις κορυφαίοι στόπερ, οι Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Δημήτρης Σιόβας. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα απέτυχε στο Nations League και αποκλείστηκε με κατεβασμένα χέρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ο Γ. Δώνης μιλώντας στο Open τόνισε ότι «με θλίβουν οι δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας που μείωσε τους Ελληνες προπονητές. Αυτό που είπε είναι ιδιαίτερα προσβλητικό. Οτι δηλαδή ο Ελληνας προπονητής θα επιλέξει τους παίκτες με βάση σε τι σύλλογο έχει δουλέψει». Το… μπαμ με το κόψιμο των τριών πρωτοκλασάτων κεντρικών αμυντικών έγινε όταν στον πάγκο της εθνικής ήταν ο Αγγελος Αναστασιάδης και πρόεδρος της ΕΠΟ ο Βαγγέλης Γραμμένος, που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΟΚ.

«Δεν κατάλαβα γιατί έμεινα εκτός εθνικής. Ακουσα διάφορα. Με πήρε ο προπονητής [Φαν’τ Σχιπ] και μου είπε ότι στα τελευταία ματς θέλει να δει κάποια νέα παιδιά. Είχε πάρει και τον Σωκράτη. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το Nations League, δεν με κάλεσε κανένας. Ολο το φταίξιμο της εικόνας της εθνικής έπεσε σε εμένα και τον Σωκράτη. Η απόδειξη του σκηνικού ήρθε με τον Σιόβα. Πιστεύω δεν ήταν μόνο επιλογή προπονητή» δήλωσε για τον αποκλεισμό του ο Κώστας Μανωλάς, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό και είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνίζεται από τον Ιανουάριο στη Σούπερ Λίγκα 1. Από την ΕΠΟ ή τους υπεύθυνους της εθνικής, τον Κώστα Κωνσταντινίδη και τον Τάκη Φύσσα, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Η σιωπή τους δικαιώνει τον Γ. Δώνη και τον Κ. Μανωλά για τον τρόπο που επιλέγονται οι διεθνείς στην εθνική ομάδα. Αυτός ο τρόπος όμως την έφερε στο πάτο του βαρελιού και από το 2014 δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Το όνομα του Φερνάντο Σάντος απασχόλησε τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας. Ειδικότερα ο πρόεδρός της Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε πως είναι η Νο1 επιλογή του για τον πάγκο της εθνικής. Ο Πορτογάλος οδήγησε και κοουτσάρισε τη «γαλανόλευκη» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 και όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της δεν επέστρεψε με την αποστολή της στην Αθήνα. Εφυγε μόνος του κι αυτή ήταν μια αντίδραση για όσα είχε περάσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα τις πιέσεις που δεχόταν για να πάρει συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές στην αποστολή της εθνικής. Δεν ενέδωσε και όταν τελείωσε το Μουντιάλ πήρε το… καπελάκι του και επέστρεψε στην πατρίδα του, αναλαμβάνοντας την εθνική Πορτογαλίας. Την έφερε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ η εθνική μας εκείνη την περίοδο έχανε από τα Νησιά Φερόε.

Ο διάδοχος τού Φαν’τ Σχιπ πρέπει να μην ασχοληθεί με τα «θέλω» των μεγάλων – αν το κάνει, θα αποτύχει κι αυτός…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter