Ποδόσφαιρο: Μπροστά στον γκρεμό για… €1,2 εκατομμύρια ο Αρης

Ποδόσφαιρο: Μπροστά στον γκρεμό για… €1,2 εκατομμύρια ο Αρης

Αν δεν ξοφλήσει άμεσα τις οφειλές του, κινδυνεύει με διάλυση

Στα δίκτυα της FIFA έμπλεξε ο Αρης και αν η διοίκηση Καρυπίδη δεν βρει ρευστό για να πληρώσει τις παλιές οφειλές σε ποδοσφαιριστές (1,2 εκατ. ευρώ), τότε ο σύλλογος ενδέχεται να βρεθεί ξανά στα τάρταρα. Προς το παρόν οι «κιτρινόμαυροι» για δύο μεταγραφικές περιόδους δεν μπορούν να ενισχύσουν το ρόστερ τους με… φρέσκο αίμα ούτε να ανανεώσουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τους που λήγουν. Οπότε θα μείνουν «γυμνοί» και θα κάνουν βήματα προς τα πίσω σε μια περίοδο που είχαν ανακάμψει.

Το Documento στο φύλλο της 26ης Ιανουαρίου 2020 με δηλώσεις του εξειδικευμένου δικηγόρου στο αθλητικό δίκαιο Νίκου Λαγαρία είχε αναδείξει το θέμα και κυρίως την πατέντα των ελληνικών ομάδων που αλλάζουν ΑΦΜ ευελπιστώντας ότι οι οφειλές τους θα γραφτούν στο χιόνι. Οι επιτροπές της ΕΠΟ αποδέχονται τις νομικίστικες ντρίμπλες των ΠΑΕ, αλλά στην παγκόσμια ομοσπονδία δεν καταπίνουν πάντα… αμάσητα τα επιχειρήματα των συλλόγων μας στην προσπάθειά τους να μην αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από προσφυγή του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ντιόγκο Σιστόν, η FIFA τιμώρησε τον Αρη για τα χρέη με απαγόρευση μεταγραφών για τη χειμερινή περίοδο του ’20. Οι διοικούντες την ΠΑΕ αγνόησαν επιδεικτικά την απόφαση υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για οφειλές της παλιάς ομάδας, εμείς έχουμε νέο ΑΦΜ, άρα δεν χρωστάμε σε κανέναν». Κόντρα στην απόφαση η ομάδα τον περασμένο Ιανουάριο απέκτησε τον Φιορίν Ντουρμισάι, ο οποίος αγωνίστηκε με τις πλάτες της ΕΠΟ (της επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων). Το έγγραφο με την ποινή στον Αρη ήταν στα αζήτητα, δεν είχε κοινοποιηθεί στο αρμόδιο τμήμα της ομοσπονδίας και γι’ αυτό ο 24χρονος επιθετικός έπαιξε κανονικότατα. Οταν στην ΕΠΟ κατάλαβαν την γκάφα τους ανακάλεσαν το δελτίο του Ντουρμισάι και έτσι έδωσαν πάτημα στους δικηγόρους της ΠΑΕ να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο σε βάρος της ομοσπονδίας. Και δικαιώθηκαν προσωρινά…

Δύο παραπτώματα

Για τη FIFA ο Αρης υπέπεσε σε δύο παραπτώματα: το πρώτο είναι ότι δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση για την οφειλή στον Σιστόν και το δεύτερο ότι αγνόησε την απόφαση του Νοεμβρίου. Ετσι επιβλήθηκε η δεύτερη βαριά καμπάνα, αφού για την παγκόσμια ομοσπονδία, όπως είχε αναφέρει ο Ν. Λαγαρίας, «η ταυτότητα μιας ομάδας καθορίζεται από το όνομα, τα χρώματα της φανέλας της, τους οπαδούς, την ιστορία της, τα αθλητικά της επιτεύγματα, το σήμα, τα τρόπαια, το γήπεδο, το ρόστερ των παικτών, τους βετεράνους της». Και στον Αρη δεν έχουν διαγράψει τίποτε, ενώ σήμα και έδρα παραμένουν ίδια. Προφανώς εκτιμούσαν ότι θα γλίτωναν με νομικίστικες ακροβασίες. Η διοίκηση Καρυπίδη ετοιμάζεται να προσφύγει στο CAS για να σβήσει την ποινή, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της. Κι αν η ποινή παραμείνει, τότε δεν θα μπορέσει να ανανεώσει τα συμβόλαια των Ντουρμισάι, Μπα, Κουέστα, Τσιλιγγίρη, Σόουζα, Κόρχουτ, Ματίγια, Ντιγκινί, Ιντέγε, Γκάμα, Λάρσον, Διαμαντόπουλου, Τόνσο και Βέλεθ (έχει κλείσει στον ΠΑΟ). Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή…

Μπορεί να γλιτώσει;

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Αρης μπορεί να γλιτώσει την ποινή και ο Νίκος Λαγαρίας σημειώνει στο Documento: «Στα άρθρα 107 και 55 προβλέπεται ότι η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του μπορεί να κλείσει αν κρίνει το CAS ότι η ΠΑΕ “με τον παλιό ΑΦΜ” δεν είναι μέλος, δεν είναι πια ενταγμένη στους κόλπους της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Και φυσικά ότι δεν υπάρχει αθλητική διαδοχή. Επίσης μπορεί να κλείσει αν τα μέρη, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές που ζητούν τα δεδουλευμένα τους και ο Αρης, φτάσουν σε συμφωνία μεταξύ τους. Ομως αυτό σημαίνει ότι ο Αρης σ’ αυτή την περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει. Η πρώτη λύση είναι αυτή που επιδίωκαν και πέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι. Η έκφραση “club disaffiliated from an association” ήταν το κλειδί σε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις των παλιών ΑΦΜ. Απομένει να δούμε αν θα είναι και τώρα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter