Ποδόσφαιρο: Όταν το «τριφύλλι» έφερνε τον «μάγο» Χουάν Βερόν…

Ποδόσφαιρο: Όταν το «τριφύλλι» έφερνε τον «μάγο» Χουάν Βερόν…

Πριν από 48 χρόνια έφτανε στη χώρα μας ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εστουδιάντες για λογαριασμό του Παναθηναϊκού

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Νοτιοαμερικανούς ποδοσφαιριστές της εποχής του και από τους καλύτερους ξένους που ήρθαν κι έπαιξαν μπάλα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η χούντα των συνταγματαρχών επέτρεπε να φέρνουν οι ελληνικές ομάδες σωρηδόν ξένους παίκτες προκειμένου να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου ώστε να καλύπτει τα εγκλήματά της.

Ο Χουάν Ραμόν Βερόν αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία. Ο «μπρούχα» (μάγισσα), όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του όταν αγωνιζόταν στην Εστουδιάντες, έπαιζε ως αριστερός εξτρέμ και «χόρευε» με την μπάλα.

«Ηταν από τους παίκτες που με δυσκόλεψαν περισσότερο» είχε δηλώσει ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού Γιάννης Γκαϊτατζής. Με άριστη τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και διορατικότητα, ο Αργεντινός επιθετικός άναβε φωτιές όχι μόνο στις αντίπαλες άμυνες αλλά και στην εξέδρα με τις περίτεχνες ενέργειές του.

Ινδιάνος με… Ελληνα παππού

Ο Βερόν ήρθε στην Ελλάδα πριν από 48 χρόνια, σαν σήμερα 28 Ιουνίου 1972, και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα retrosport τον έφερε ο Παναθηναϊκός «στα 32 του χρόνια κι έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό για να συνεχίσει την καριέρα του στο “τριφύλλι”. Παρά το γεγονός ότι το δέρμα του μαρτυρούσε τις ινδιάνικες ρίζες του, υποχρεώθηκε, κι αυτός όπως και τόσοι άλλοι τότε, αφού οι “ελληνοποιήσεις” έδιναν κι έπαιρναν εκείνη την εποχή, να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι ο παππούς του καταγόταν από την Ελλάδα και λεγόταν Πέτρος Κατσούλης!».

Ο Βερόν έμεινε στην Ελλάδα έως το 1975 και μετά γύρισε στην πατρίδα του και συνέχισε στην πρώτη του αγάπη, την Εστουδιάντες. «Ημουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια, έπαιξα στον Παναθηναϊκό και πέρασα πολύ όμορφα εκεί. Μια μεγάλη ομάδα που είχε ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, χάνοντας στον τελικό από τον Αγιαξ. Επαιξα αρκετά παιχνίδια και τουρνουά εκεί και πραγματικά το απόλαυσα» δήλωσε πρόσφατα.

Η «μάγισσα» των γκολ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1972 σημείωσε το πρώτο του επίσημο γκολ με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον της ΤΣΣΚΑ Σόφιας ανοίγοντας το σκορ. Σκόραρε και πάλι στον επαναληπτικό, όμως ο αγώνας επαναλήφθηκε. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1972, στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα Ελλάδας επί του Ολυμπιακού Βόλου στη νίκη 6-3. Μαζί με τους Αντωνιάδη και Ντεμέλο συνέθεσαν μια αξιόλογη επιθετική τριάδα. Στην πρώτη σεζόν του σημείωσε 14 γκολ σε 29 συμμετοχές και την επόμενη εννέα γκολ σε 28 αγώνες και ένα για το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ την επόμενη αγωνίστηκε ελάχιστα αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς… Συνολικά στους «πράσινους» ο Βερόν αγωνίστηκε τρεις σεζόν (1972-75) και σε 57 παιχνίδια πρωταθλήματος σημείωσε 23 γκολ, ενώ φόρεσε τέσσερις φορές τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής.

Ο «μπρούχα» γεννήθηκε στη Λα Πλάτα στις 17 Μαρτίου του 1944 και πολύ γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του. Τα «λαγωνικά» της Εστουδιάντες τον ανακάλυψαν αμέσως και τον πήραν κοντά τους. Λίγο μετά, το 1967, οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του αργεντίνικου πρωταθλήματος και την επόμενη στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες (αντίστοιχο του Champions League), ενώ το 1968 κατέκτησε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο αντιμετωπίζοντας σε διπλό τελικό την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0, 1-1). Ο Βερόν ήταν εκείνος που στη ρεβάνς στο Μάντσεστερ σημείωσε στο 7΄ με κεφαλιά το γκολ για την Εστουδιάντες!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter