Ποδόσφαιρο: Σύνδεσμοι οπαδών, μια πονεμένη ιστορία

Ποδόσφαιρο: Σύνδεσμοι οπαδών, μια πονεμένη ιστορία

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο προκάτοχός του Σταύρος Κοντονής αποφάσισαν στη θητεία τους την αναστολή των πρωταθλημάτων για να μη θρηνήσουμε θύματα. Και οι δύο υφυπουργοί ανέλαβαν πρωτοβουλίες και νομοθετήθηκαν διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας, όμως το πρόβλημα παραμένει.

Για πρώτη φορά φέτος, μετά τα θλιβερά συμβάντα στο πρόσφατο ντέρμπι της ντροπής Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός εφαρμόστηκαν διατάξεις του ν. 4603/2019. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών από κοινού σε βάρος οκτώ (αρχικά) συλληφθέντων για επεισόδια. Και στους οκτώ, σύμφωνα με τον νόμο Βασιλειάδη, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εισόδου σε γήπεδα όταν αγωνίζεται ή προπονείται ο Παναθηναϊκός! Και όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, θα αποφασίσει ο δικαστής τη συνέχιση ή όχι του περιοριστικού όρου. Η μη τήρησή του συνεπάγεται με φυλάκιση…

Μια πονεμένη ιστορία στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού είναι η λειτουργία των οπαδικών συνδέσμων που μετατρέπονται σε κίνημα αλητείας και παραγωγής ωμής βίας. Ορισμένες φορές η οπαδική βία είναι και… εισαγόμενη, όπως στον τελικό του Κυπέλλου του 2017, όπου στα αίσχη του Βόλου είχαν συμμετοχή Σέρβοι, Αλβανοί, Γεωργιανοί και Ρώσοι.

Οι προτάσεις

Στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στην ΕΠΟ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος έχει θητεύσει και ως αθλητικός εισαγγελέας. Στις προτάσεις του μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Οι ομάδες που κατά προηγούμενη αγωνιστική περίοδο τιμωρήθηκαν πειθαρχικά (για πρόκληση επεισοδίων ή ρίψη αντικειμένων εντός αγωνιστικού χώρου) θα διαθέσουν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο μόνο εισιτήρια διαρκείας (αυστηρά ονομαστικά, αριθμημένα και με φωτογραφία κατόχου). Μέτρο που θα αποθαρρύνει ευκαιριακούς ταραξίες, θα επιφέρει άμεσα έσοδα στις ΠΑΕ, τυχόν τιμωρία έδρας θα επιφέρει προσωπική οικονομική βλάβη στον ταραξία που έχει προκαταβάλει υψηλό χρηματικό αντίτιμο για όλη τη σεζόν και επιπρόσθετα ο ταραξίας θα αντιμετωπίζει την οργή των διπλανών του φιλάθλων.

Η δε προμήθεια φτηνών εισιτηρίων διαρκείας στους οργανωμένους συνδέσμους σε συγκεκριμένη θύρα του γηπέδου θα γίνεται με βάση ονομαστική κατάσταση που θα χορηγείται και θα συνυπογράφεται από τις διοικήσεις των συνδέσμων και θα κοινοποιείται στη διεύθυνση αθλητικής βίας και σε περίπτωση πρόκλησης βίαιων επεισοδίων από μέλη συνδέσμων και πειθαρχικής δίωξης της ομάδας θα ανακαλούνται τα εισιτήρια διαρκείας όλων των μελών του και παράλληλα θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του συνδέσμου (λέσχης φιλάθλων). Σε περίπτωση δε μη τήρησης της υποχρέωσης ελέγχου ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο ή σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος οπαδού εις βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εισόδου, θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις γηπεδούχους ΠΑΕ».

Στους συνδέσμους

Ο αντεισαγγελέας πρότεινε και κάτι ακόμη: «Προς αποφυγήν μεταφοράς της αθλητικής βίας εκτός αγωνιστικών χώρων από τους οργανωμένους οπαδούς να θεσπιστεί στον Αθλητικό Νόμο η αυστηρή τιμωρία με την ανάκληση για λόγους δημοσίας ασφάλειας της άδειας αναγνώρισης συνδέσμων που αποδεδειγμένα μέλη του συμμετείχαν οργανωμένα σε γενικευμένες βιαιοπραγίες σχετιζόμενες με το ν. 2725/99 εκτός αγωνιστικών χώρων (δηλ. απρόκλητα εγκλήματα οπαδικού μίσους)».

FIFA – UEFA παρακολουθούν και καραδοκούν. Και είναι πολύ πιθανό λόγω των επαναλαμβανόμενων περιστατικών βίας να επιβληθεί Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter