Ποδόσφαιρο: Ξεκάθαρα μηνύματα κατά της διαφθοράς από τις Βρυξέλλες (Video)

Ποδόσφαιρο: Ξεκάθαρα μηνύματα κατά της διαφθοράς από τις Βρυξέλλες (Video)

Το documentonews.gr παρακολούθησε την εκδήλωση του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και γράφει για τα σημαντικότερα σημεία της.

Με αφορμή τα Football Leaks, τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του Παγκόσμιου Αθλητισμού, ο Στέλιος Κούλογλου διοργάνωσε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στης Βρυξέλλες, εκδήλωση για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Ανοίγοντας τους δύο κύκλους ομιλιών, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε εναντίον του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, αλλά για να υπάρξει ένα τίμιο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει και τίμια φορολογία». Η συζήτηση ήταν χωρισμένη σε δύο θεματικές. Στην πρώτη, που αφορούσε την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, βρέθηκε στο πάνελ ο Κώστας Κατσουράνης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της διαφθοράς, Στέλιος Φαζάκης, Ο Τζορτζ Πάτερσον, αξιωματούχος της Κομισιόν με συμβουλευτικό ρόλο για τον αθλητισμό, καθώς και η Πολίνα Τόμτσικ, που εκπροσώπησε την πλευρά των αθλητών μέσω του EU Athletes. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, υπήρχε η δυνατότητα στους παρευρισκομένους, αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά να στέλνουν ερωτήσεις στους εισηγητές. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρώτο κύκλο εισηγήσεων.

O Kωστας Κατσουράνης ξεκαθάρισε ότι τόσο εκείνος, όσο και οι άλλοι ποδοσφαιριστές της γενιάς του πλήρωσαν κανονικά και με το παραπάνω φόρους, χωρίς να δώσουν σε κανέναν το δικαίωμα να τους προσεγγίσει. Τόνισε ότι η αίσθηση του είναι πως υπάρχουν γενικά στο ποδόσφαιρο προβλήματα διαφθοράς και όχι μόνο στην Ελλάδα και στάθηκε στην ανάγκη να βοηθήσουν όλοι όσοι έχουν ενεργό ρόλο στο ποδόσφαιρο προκειμένου να γίνει η κατάσταση καλύτερη. «Οι αθλητές», υποστήριξε, «οφείλουν να μην δίνουν δικαιώματα».

Ο Βασιλειάδης, από την πλευρά του τόνισε ότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι πολυεπίπεδη και δεν είναι μόνο τα στημένα. Την χαρακτήρισε ως ολόκληρο κόσμο που λειτουργούσε και λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς κανόνες, με τα φαινόμενα να γιγαντώνονται σε οικονομικό κυρίως επίπεδο. Ξεκαθάρισε δε ότι μόνο με παρεμβάσεις της ΕΕ για κοινούς κανόνες που θα αφορούν τη σωστή διακυβέρνηση, τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια και το γενικότερο πλαίσιο θα μπορέσει να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ στάθηκε στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της αλλαγής ατζέντας για τις επόμενες γενιές. Από την πλευρά του, ο Στέλιος Φαζάκης ανέπτυξε το πλάνο Γ.Γ κατά της διαφθοράς, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο για την επόμενη τριετία και αποκάλυψε τον σχεδιασμό νομοθεσία προκειμένου οι μάρτυρες να προστατεύονται. Ο Τζορτζ Πάτερσον στάθηκε στη διαφάνεια και η Τόμτσικ τη νομοθεσία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με τους διεθνείς εργατικούς κανόνες.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας έγινε σε καθεστώς.. αναταραχής, καθώς είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες σχετικά με το βούλευμα για τα «στημένα» στο ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας και τον Βασιλειάδη να έχει συχνή τηλεφωνική επαφή με τους συνεργάτες του.

Ομιλητές ήταν οι Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης (Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Βασίλης Μπαρμπούκης (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Χάγιο Σέπελτ (Γερμανός δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα ντόπινγκ, ο οποίος μίλησε μέσω Skype), Πιμ Βερσουρέν (Ερευνητής, ειδικός συνεργάτης του γαλλικού ινστιτούτου διεθνών και στρατηγικών υποθέσεων) και Ελισάβετ Μανώλη (Λέκτωρ στην επικοινωνία και το αθλητικό marketing στο Πανεπιστήμιο του Loughborough).

Η τελευταία, τόνισε ότι το ξέπλυμα χρήματος στην αθλητική βιομηχανία υπολογίζεται στα 90 δις ετησίως, ενώ τόνισε ότι το 80% του τζίρου για το στοίχημα αφορά παράνομο στοιχηματισμό. Ο κύριος Τσορμπατζούδης στάθηκε στο ζήτημα της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι οι εκφοβιστικές πρακτικές δεν είναι πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της διαφθοράς. Ο Πιμ Βερσουρέν ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται χρόνος και έθεσε τα πέντε κλειδιά για την αντιμετώπιση των στημένων: Την εκπαίδευση, το κανονιστικό πλαίσιο, τους πειθαρχικούς κανόνες του αθλητισμού και της εθνικής νομοθεσίας, την πληροφορία και την έρευνα, καθώς και την εθνική και διεθνή συνεργασία.

O Επ. Καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ Βασίλης Μπαρκούκης μίλησε για τα ερευνητικά αποτελέσματα και την εικόνα που υπάρχει στους αθλητές που κάνουν χρήση ουσιών προσπαθώντας να βελτιώσουν την εξωτερική τους εικόνα, όπου καταγράφεται αυξητική τάση στην Ελλάδα, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 30-40% σε εκείνους που πιθανόν να λένε ψέμματα για το αν ντοπάρεται ή όχι.

Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση

https://www.facebook.com/stelioskouloglou/videos/1795953103780610/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter