ΠΟΕΔΗΝ για επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο: Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος της Υγείας;

ΠΟΕΔΗΝ για επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο: Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος της Υγείας;

Με αφορμή την επίσκεψή του πρωθυπουργού στο υπουργείο υγείας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία στη χώρα μας μιλώντας για λειτουργικό κατήφορο του ΕΣΥ που για να σταματήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως χρήματα, προσωπικό, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ικανές διοικήσεις, αξιοκρατία στην επιλογή προϊσταμένων, αύξηση μισθών ειλικρίνεια προς του υγειονομικούς ένταξη στα ΒΑΕ.

Δείτε επίσης: «Παρηγοριά» στο… άρρωστο ΕΚΑΒ από Μητσοτάκη με συνδρομή Πυροσβεστικής – Στρατού

Οι παρεμβάσεις αναλυτικά:

Να σταματήσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Στη χώρα μας το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είτε μέσω συμμετοχής στη δαπάνη είτε με απ ευθείας πληρωμές από τις τσέπες των ασθενών.

Ο ίδιος εξηγεί οτι σήμερα δύο νοσοκομεία στο ΕΣΥ λειτουργούν με ιδιωτικό νομικό καθεστώς με τις ίδιες ακριβώς παθογένειες.

Το Παπαγεωργίου Νομικό πρόσωπο ιδιωτικου δικαίου με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πολύωρες αναμονές των ασθενών στα επείγοντα, τρία χρόνια λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης ως μονομετοχική ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του δημοσίου που εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει παθολόγος, πνευμονολόγος, μικροβιολόγος, αναισθησιολόγος.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και στΙς δαπάνες για το ΕΣΥ “Χρειαζόμαστε ισχυρό δημόσιο ΕΣΥ με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία.Με 5% που είναι σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι δεν φτιάχνει.Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,5% δημόσιες δαπάνες υγείας”.

Ενίσχυση σε προσωπικό.

Την ανάγκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ :45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι.

Θα πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν όπως είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και να προσληφθούν 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Να είναι σύντομος ο χρόνος επιλογής από το ΑΣΕΠ του προσωπικού και όχι όπως τώρα πέντε χρόνια. Να μην γίνεται ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με τους συμβασιούχους να καταλαμβανουν μέσω προκηρύξεων θέσεις μόνιμων.

Αυξηση στις αμοιβές του προσωπικου

Την σημασία της αύξηση των αμοιβών του προσωπικού των νοσοκομείων επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος :Η πολιτεία να είναι ειλικρινής με το υγειονομικό προσωπικό και να τους ανταμείβει ανάλογα της προσφοράς.Δεν πάει να δουλέψει ο γιατρός με 1.850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής και διασώστης με 800 ευρώ το μήνα, ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα σε περιφερειακό νοσοκομείο, κέντρο υγείας, εκαβ μακριά από το τόπο πατρικής κατοικίας. Δεν επιτρέπεται να μην είμαστε ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με το θετικό πόρισμα της επιτροπής Μπεχρακη που σύστησε η κυβέρνηση να βρίσκεται δυόμιση ετη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας.

Να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι

Ο ίδιος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να επιστρέψουν στα νοσοκομεία οι εργολάβοι για τις υπηρεσίες ( καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και να απολύονται σταδιακά 6.000 συμβασιούχοι με ενεργείς συμβάσεις “στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα”.

Τα ράντζα δεν λύνονται με διοικητικά μέτρα.

Αναφορικά με τα ράντζα στα νοσοκομεία ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί:

Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανα 1.000 κατοίκους. Εμείς κλείναμε νοσοκομεία τη περίοδο των μνημονίων οι άλλες χώρες λειτουργούσαν νέα.

Άλλος σημαντικός λόγος για τα ράντζα είναι η επισφαλής λειτουργία των περισσοτέρων περιφερειακών νοσοκομείων που λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής και τα άλλα μεγάλα της περιφέρειας.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη κατέρρευσε.

Σχετικα με την πολύπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναφέρει οτι Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν προχώρησε. Εχουν εγγραφεί 3.500 γιατροί ως προσωπικοί και μόνο 1.200 εξ αυτών ιδιώτες. Οι 2.300 γιατροί που είναι προσωπικοί και υπηρετούν σε κέντρα υγείας και άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον προσωπικό γιατρό. Εφημερεύουν στα κεντρα υγείας σε κοντινά νοσοκομεία, βλέπουν συνεχώς ασθενείς, κάνουν επισκέψεις κατ οίκον.

Τα κλειστα χειρουργεία

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Για παραδειγμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ανεπτυγμένες 70 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43.
Στο Αττικο από τις 14 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούς οι 7.
Γι αυτό και οι αναμονές για χειρουργείο ξεπερνούν τα δύο έτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter