ΠΟΕΔΗΝ: Να μην κατατεθούν τα πιστοποιητικά από εμβολιασμένους υγειονομικούς

ΠΟΕΔΗΝ: Να μην κατατεθούν τα πιστοποιητικά από εμβολιασμένους υγειονομικούς
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος / Φωτογραφία αρχείου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων προτείνει τη μη κατάθεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην αρμόδια υπηρεσία από κανέναν εμβολιασμένο εργαζόμενο στον δημόσιο υγειονομικό τομέα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος στο ethnos.gr σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν αναστολές εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία των δομών υγείας.

O κ. Γιαννάκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία στοχεύει «στο να μην καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κανένας από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μας βγάλουν όλους σε αναστολή εργασίας και άρα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις δομές υγείας. Είμαι σίγουρος ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα συμμετάσχει στην προσπάθεια. Αλλά και οι μισοί να ακολουθήσουν, πάλι το πρόβλημα στις δομές υγείας θα είναι μεγάλο».

«Οι υγειονομικοί τηρούμε με ευλάβεια όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας και δεν έχουμε κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μας. Άρα είναι εκ των ων ουκ άνευ το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους», συμπλήρωσε, τονίζοντας στη συνέχεια σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι ο εν λόγω νόμος δημιουργεί «μεγάλες αντιπαραθέσεις στα νοσοκομεία».

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «αρκετοί συνάδελφοι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης».

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας»

Την Παρασκευή 13/8/2021 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζονται τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του προσωπικού προνοιακών μονάδων.

Η εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις προνοιακές μονάδες άρχεται σήμερα και για τους υπαλλήλους των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ σε 15 ημέρες.

Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού εξαίρεσης από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά. Πως είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία;

300 συνάδελφοι των προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, αφού ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα κι αν οι συνάδελφοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται. Πολλές προνοιακές μονάδες που η αναστολή καθηκόντων άρχεται σήμερα χωρίς να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι αιτούνται από τις προνοιακές μονάδες κανονική άδεια και οφειλόμενα ρεπό που είναι εκατοντάδες και η υπηρεσία αρνείται να τα χορηγήσει επικαλούμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες χωρίς το προσωπικό αυτό;

Ίδιες προθεσμίες εξαίρεσης του εμβολιασμού ισχύουν και για το προσωπικό των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί. Αρκετοί συνάδελφοι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς.

Ο εν λόγω νόμος δεν θα βοηθήσει καθόλου την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το 90% του υγειονομικού προσωπικού που είναι εμβολιασμένο ή διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης εξασφαλίζει υψηλό δείκτη υγειονομικής προστασίας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο, διαφορετικά αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που θα ανασταλούν η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter