Ποια Δικαιοσύνη; Βαθύ κράτος μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Ποια Δικαιοσύνη; Βαθύ κράτος μέχρι να σβήσει ο ήλιος

«Δικαιοσύνη στην Ελλάδα». Έχει καταντήσει σχεδόν ανέκδοτο η φράση τα τελευταία χρόνια. Κάθε φορά ακούμε ή διαβάζουμε κάτι σε σχέση με το δικαστικό σύστημα της χώρας, οι μεγαλύτεροι αναρωτιούνται γιατί δεν έφυγαν όταν έπρεπε και οι νεότεροι σκέφτονται για άλλη μία φορά πως δεν πάει άλλο. Πόσο ακόμα πιο χαμηλά θα φτάσει το «πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού», που έλεγε και ο Φρόυντ για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα, οι επιδιώξεις και οι εγωισμοί;
Σας κούρασα με τον πρόλογο, ε; Ας πάμε στο ψητό λοιπόν…

*** Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης καλεί τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και τον επίσης δημοσιογράφο, Βαγγέλη Τριάντη, για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου». Πώς και γιατί; Επειδή δημοσίευσαν την πορισματική αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προς την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου. Για όσους δεν θυμούνται, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για «ζημία» ύψους 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από τις αναθέσεις της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάτι άλλωστε που έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στο «κόψιμό» της από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ενώ είχε νοικιάσει και πολιτικό γραφείο, βάζοντας και τη σχετική ταμπέλα. Ο κ. Βαρδάκης λοιπόν, ζήτησε να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento. Χωρίς να έχω καμία εξουσιοδότηση από τους αγαπητούς συναδέλφους, παίρνω το θάρρος κι απαντώ: Με ρεπορτάζ, με τηλεφωνήματα, με διασταύρωση πληροφοριών.
Όπως συμβαίνει με όλα τα ρεπορτάζ, εδώ στο Documento.

*** Επειδή Βαξεβάνης και Τριάντης έκαναν τη δουλειά τους – όπως λίγοι δημοσιογράφοι εντός και εκτός εισαγωγικών – διώκονται. Και επειδή γνωρίζω, αμφότεροι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Ρεπορτάζ. Αν όμως ήταν απ’ αυτούς που κουράζονται; Απ’ αυτούς που δεν θέλουν μπλεξίματα για οποιοδήποτε λόγο; Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Την επόμενη φορά να σωπάσουν; Να πουν «δεν βαριέσαι, δεν μπλέκω»; Αμ, δε κύριε Μπαρδάκη, αμ δε κύριοι επίδοξοι Μπαρδάκηδες.

*** Για το Predator, που έχει ενημερωθεί ότι ήταν σε παρακολούθηση καμία ενέργεια.

*** Και να ήταν η πρώτη φορά… Γενικώς με κυβέρνηση Μητσοτάκη η ανεξάρτητη – πάντα – Δικαιοσύνη διώκει ή επιχειρεί να διώξει όσους αποκάλυψαν ή προσπάθησαν να αποκαλύψουν σκάνδαλα. Αυτό είναι το βασικότερο συστατικό του Επιτελικού Κράτους που οραματίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε πράξη ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ποιο ήταν το πρώτο νομοσχέδιο, είπαμε, μετά τις εκλογές του 2019; Α, ότι η ΕΥΠ πέρασε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και διορίστηκε διοικητής εκεί κάποιος που δεν είχε τα προσόντα. Εντάξει…

*** Νομικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση, ο οποίος συμμετείχε όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερις εταιρείες (τρεις κυπριακές και μία στο Ηνωμένο Βασίλειο) του εξωτερικού, αγνοώντας προφανώς ότι αυτό απαγορεύεται για τα μέλη του κοινοβουλίου.

*** Για το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, δεν μπορώ να γράψω τίποτα. Ζαλίστηκα από τα νούμερα. Όπως και από την κληρονομιά που πήρε ο Μάκης Βορίδης. Εσείς πάλι ζήστε με pass και με προσευχές να μην αυξηθεί η αισχροκέρδεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια.

*** Ενδιαφέρον προκαλεί και το Πόθεν Έσχες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του τη μοτοσυκλέτα BMW, 650 κ.ε. Ο φίλος μου μου είπε ότι περισσότερο κοστίζει να πληρώσεις τον λογιστή για να σου φτιάξει τη δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης παρά η μηχανή.

*** Και να ρωτήσω και κάτι άλλο; Για ποιον λόγο είπαμε δεν καταθέτουν Πόθεν Έσχες και τα ενήλικα τέκνα των βουλευτών, των ευρωβουλευτών, των υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων, των δημάρχων και των περιφερειαρχών;

*** Σχεδόν 7 εκατ. ευρώ χρωστούν σε τράπεζες τα 62 μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πρωταθλητής ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ.

*** «Οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Χάρη Δούκα. Ο ένας κατατάσσεται στο 2% των πιο διαδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Harvard και ο άλλος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης…

*** Και τώρα σιωπή να ακούσουμε τον Νίκο Πλακιά, τον πατέρα των δίδυμων κοριτσιών που χάθηκαν στα Τέμπη. «Όπως μετράς, θα μετρηθείς», είπε απευθυνόμενους… φανταζόμαστε σε ποιους.

H NTAMA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter