Ποια είναι η εισαγγελέας Τσατάνη

Ποια είναι η εισαγγελέας Τσατάνη

Την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη η οποία προ ετών είχε καταγγείλει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της, έχει καλέσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Όμως Επιτροπή επιχειρεί να στηρίξει την κατηγορία εναντίον του Παπαγγελόπουλου σ’ ένα πρόσωπο αμφιβόλου αξιοπιστίας. Η Γεωργία Τσατάνη, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, για τους οποίους μάλιστα τιμωρήθηκε πειθαρχικά με στέρηση μισθού.

Έργα και ημέρες της εισαγγελέως Τσατάνη

-Το 2015 η Γεωργία Τσατάνη αφαίρεσε παράνομα τη δικογραφία που αφορούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο και συνεργάτες του (οι οποίοι στη συνέχεια διώχθηκαν για κακουργήματα) για τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο, από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα η αφαίρεση της ογκώδους δικογραφίας έγινε όταν αυτή βρισκόταν στο στάδιο της ποινικής δίωξης.

-Κατά την έρευνά της στην υπόθεση δεν κάλεσε βασικούς μάρτυρες σε στοιχεία των οποίων είχε βασιστεί μεγάλο μέρος της δικογραφίας. Μια χώρα είχε καταρρεύσει, ακόμη και ο αποθανών πια, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε δείξει ως υπεύθυνο γι’ αυτό και τον Βγενόπουλο, όμως η εισαγγελέας δεν έκρινε απαραίτητο να καλέσει τους γνωρίζοντας για να καταθέσουν. Αντιθέτως κάλεσε μόνο μάρτυρες υπεράσπισης του Βγενόπουλου.

-Προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία διόρισε παράνομα πραγματογνώμονα εκτός του επισήμου καταλόγου. Δηλαδή η Τσατάνη αντί να διορίσει δωρεάν μάλιστα, πραγματογνώμονα από τον κατάλογο της Εισαγγελίας Εφετών, προτίμησε να χρεώσει το δημόσιο και να επιλέξει κάποιον τρίτο.

-Στην έρευνά της συμπεριέλαβε και το κομμάτι της κυπριακής έρευνας για το χρηματισμό του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, από τον Βγενόπουλο, παρά τη συμφωνία με τις κυπριακές διωκτικές Αρχές να εξεταστεί η συγκεκριμένη υπόθεση από τους κύπριους εισαγγελείς και ανακριτές. Η Τσατάνη είχε βρει αθώο ακόμη και σε αυτό τον Βγενόπουλο, την ώρα που οι Κύπριοι ασκούσαν δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, που αφορούν το χρηματισμό. Είναι εντυπωσιακό πως η αθώωση Βγενόπουλου από την Τσατάνη για την υπόθεση «χρηματισμού Χριστοδούλου» έγινε με γνωμάτευση του πραγματογνώμονα Γεωργάρα. Δηλαδή του παρανόμως διορισθέντος.

-Αρχειοθέτησε τη δικογραφία για τον Βγενόπουλο χωρίς να γνωρίζει τα συμπεράσματα των Κυπριακών Αρχών για την υπόθεση και τούτο ενώ η έρευνα ήταν αρμοδιότητα των Κυπρίων κατόπιν συμφωνία Ελληνικών και Κυπριακών Αρχών.

-Έγραψε τη διάταξη αρχειοθέτησης, δηλαδή 801 σελίδες, σε μόλις τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα έγραψε 265.000 λέξεις μέσα σε τρεις μέρες ενώ μέσα σε πέντε μήνες μελέτησε 4.902 φακέλους με στοιχεία (δηλαδή πάνω από 20.000 σελίδες), οι οποίοι περιλαμβάνουν εξειδικευμένα έγγραφα, όπως οι εκθέσεις των τραπεζών, οι συμβάσεις των δανείων, οι αναλύσεις των εγγυήσεων, οι τραπεζικές αποφάσεις, και πήρε καταθέσεις μαρτύρων (έστω και μόνον υπέρ Βγενόπουλου). Εκτός από τη μελέτη, προχώρησε στη διασταύρωση και την αντιπαραβολή των στοιχείων και σε εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα, η οποία περιλάμβανε και καθυστερήσεις λόγω αργοπορίας της δικαστικής συνδρομής από την Κύπρο.

-Για την παράνομη αφαίρεση της δικογραφίας από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέα και τιμωρήθηκε με ποινή στέρησης μισθού δύο μηνών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter