Ποια είναι η Guardia Civil, το στρατιωτικοποιημένο αστυνομικό σώμα που αιματοκύλισε την Καταλονία

Ποια είναι η Guardia Civil, το στρατιωτικοποιημένο αστυνομικό σώμα που αιματοκύλισε την Καταλονία

Τους είδαμε την Κυριακή να επιδίδονται σε πρωτοφανείς αγριότητες σε βάρος των Καταλανών που επιχείρησαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Χτυπούσαν αλύπητα ηλικιωμένους και παιδιά, άντρες και γυναίκες χωρίς καμία διάκριση αλλά και κανένα έλεος. Ψυχρά, κυνικά, «επαγγελματικά», όπως είπε ο Ραχόι.

https://www.facebook.com/theguardian/videos/10156005197796323/

Πρόκειται για την Guardia Civil («ισπανική πολιτοφυλακή»), ένα στυγνά κατασταλτικό σώμα που χρησιμοποιεί στρατιωτικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τον «εσωτερικό εχθρό».

Η ισπανική Πολιτοφυλακή αποτελεί στρατιωτική δύναμη επιφορτισμένη με αστυνομικά καθήκοντα και χαρακτήρα στρατιωτικής δύναμης. Υπάγεται στην Ισπανική Κυβέρνηση και το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας. Οι βάσεις των τμημάτων της Πολιτοφυλακής ονομάζονται casas cuartel (θέσεις φρουράς), οι οποίες είναι ένας συνδυασμός μεταξύ στρατώνα και πλήρως εξοπλισμένου αστυνομικού τμήματος.

Από πιστό όργανο του Βασιλιά…

Η Πολιτοφυλακή ιδρύθηκε ως εθνική αστυνομική δύναμη το 1844, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας της Ισπανίας Ισαβέλλας Β΄. Η Πολιτοφυλακή ανέλαβε επίσης το πολιτικό έργο της αποκατάστασης και διατήρησης την ιδιοκτησίας της γης και της υποτέλειας των χωρικών της Ισπανίας στο βασιλιά, που επιθυμούσε να σταματήσει η εξάπλωση των αντιμοναρχικών κινημάτων εμπνευσμένων από τη γαλλική επανάσταση. Το τέλος του Πρώτου Καρλικού Πολέμου είχε αφήσει την ισπανική επικράτεια σημαδεμένη από την καταστροφή του εμφυλίου πολέμου, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα για να καταστείλει αυθόρμητες εξεγέρσεις καταπιεσμένων αγροτών. Με βάση το μοντέλο του ελαφρού πεζικού που χρησιμοποιήθηκε από τον Ναπολέοντα στις ευρωπαϊκές εκστρατείες του, η Πολιτοφυλακή μετατράπηκε σε μια στρατιωτικά συγκροτημένη δύναμη υψηλής κινητικότητας, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από αφιλόξενες συνθήκες, να περιπολεί και να ελέγχει μεγάλες περιοχές της υπαίθρου.

…σε δύναμη κρούσης του Φράνκο…

Κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου η Guardia Civil διαιρέθηκε σχεδόν στη μέση, με το 53% των μελών της να παραμένει πιστό στη δημοκρατική κυβέρνηση και το υπόλοιπο 47% να συντάσσεται με τους πραξικοπηματίες του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο. Μετά την επικράτηση του Φράνκο και την εγκαθίδρυση φασιστικής δικτατορίας στην Ισπανία η Guardia Civil αναδιοργανώθηκε, καθώς απορρόφησε και άλλα κατασταλτικά σώματα όπως τους ισπανούς καραμπινιέρους. Αποτέλεσε τη βασική παραστρατιωτική κατασταλτική δύναμη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ενώ η νοοτροπία του δικτατορικού καθεστώτος συνέχισε να διαπνέει τον οργανισμό και κατά τη διάρκεια της δημοκρατίας.

…και νοσταλγούς του.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981 200 ένοπλοι της Guardia Civil εισέβαλαν στην ισπανική Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Το πραξικόπημα κατέρρευσε την επόμενη ημέρα, καθώς δεν είχε την στήριξη ούτε του Βασιλιά Χουάν Κάρλος του πρώτου, ο οποίος κατήγγειλε το πραξικόπημα και ζήτησε την τήρηση του κράτους δικαίου.

Το 2015 προκλήθηκε σάλος στην Ισπανία, όταν 22 άνδρες της Guardia Civil φωτογραφήθηκαν μπροστά σε άγαλμα του δικτάτορα Φράνκο, ανεβάζοντας τη φωτογραφία στα social media. Επρόκειτο για τμήμα του σώματος που ασχολούταν με την καταστολή των μεταναστών.

Έχοντας λάβει μέρος τα χρόνια της λιτότητας στην καταστολή εργατικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, η εικόνες της βαρβαρότητας που διακρίνει τους άντρες που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της Μοναρχίας και της Δικτατορίας του Φράνκο έκαναν τον γύρο του κόσμου, στιγματίζοντας ανεξίτηλα την ισπανική δημοκρατία. 

Πηγή: wikipedia, thelocal.es, theguardian

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter