Ποια είναι η ηρωίδα Έντιθ Κάβελ που τιμά σήμερα με doodle η Google

Ποια είναι η ηρωίδα Έντιθ Κάβελ που τιμά σήμερα με doodle η Google

Τη Βρετανίδα νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ που πάνω απ’ όλα έβαζε την ανθρώπινη ζωή παρέχοντας βοήθεια σε εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google.

Η Έντιθ Λουίζα Κάβελ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1865 στο Σουάντερντον , ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας. Έγινε νοσοκόμα σε ηλικία 30 ετών και αφού πρώτα είχε φροντίσει τον πατέρα της που ήταν βαριά άρρωστος. Εκείνη η αρρώστια ήταν που την έκανε να αφιερωθεί στην φροντίδα των ανθρώπων που πονάνε.

Εργάστηκε στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές. Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l’infirmière το 1910.

Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τη βρίσκει στη Βρετανία αλλά θα φύγει από εκεί αμέσως με προορισμό τις Βρυξέλλες όπου αφιερώνεται με κάθε της δύναμη στη φροντίδα των τραυματιών και των δυο αντιμαχόμενων πλευρών χωρίς ποτέ να δείξει την παραμικρή διάκριση.

Τιμάται για τη διάσωση ζωών στρατιωτών από όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις και για τη συμβολή της στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργεια για την οποία συνελήφθη. Παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου βρέθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, δολοφονήθηκε από ένα γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα στις 12 Οκτωβρίου του 1915. Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον τύπο.

Είναι κυρίως γνωστή για τη ρήση της «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός». Οι ισχυρές αγγλικανικές πεποιθήσεις της, την ώθησαν να προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε τη χρειαζόταν, είτε επρόκειτο για αντιπάλους είτε για συμμάχους. Της αποδίδεται επίσης, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Wikipedia, η φράση, «Δε μπορώ να σταματήσω όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν αν σωθούν». Η μνήμη της τιμάται από την Αγγλικανική Εκκλησία στις 12 Οκτωβρίου, αν και δεν πρόκειται για εορτασμό της σαν αγία, με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Η Κάβελ, όντας 49 ετών κατά την εκτέλεσή της, ήταν ήδη πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter