Ποια είναι η«μητέρα όλων των βομβών» – Οι ΗΠΑ “χτυπούν” το Αφγανιστάν (Photos & Video)

Ποια είναι η«μητέρα όλων των βομβών» – Οι ΗΠΑ “χτυπούν” το Αφγανιστάν  (Photos & Video)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν.

Η “μητέρα όλων των βομβών” (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 χθες (τοπική ώρα) από αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και  εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ανταμ Σταμπ, ανέφερε πως η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. «Το χτύπημα είχε ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για το Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να προχωρούν σε επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ μεγιστοποιείται η καταστροφή των μαχητών και των εγκαταστάσεων του ISIS», σημειώνουν.

«Όσο οι απώλειες για το ISIS αυξάνονται, χρησιμοποιεί αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποθήκες και σήραγγες για να πυκνώσει την άμυνά του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον και πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα σωστά πολεμοφόδια για τον περιορισμό των εμποδίων και τη διατήρηση της δυναμικής της επίθεσής μας ενάντια του».

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS

Μετά την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σεν Σπάισερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου πως «οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS και για να νικήσουμε την οργάνωση πρέπει να αρνηθούμε τον επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε».

Πρόσθεσε, δε, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα μέγιστα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΜΒΑ (Video)

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στη χρήση της GBU-43/B, της επονομαζόμενης και «μητέρας όλων των βομβών» κατά του ISIS.

Η GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, η οποία ζυγίζει περίπου 10 τόνους (9.525 κιλά), χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε πεδίο μάχης. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριξε τη συγκεκριμένη βόμβα στην περιοχή Achin στην επαρχία Nangarhar στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Παρασκευή είχε προγραμματιστεί διάσκεψη στη Μόσχα για το Αφγανιστάν στην οποία θα μετείχε και η Αφγανική πλευρά. Στη συγκεκριμένη διάσκεψη είχαν προσκληθεί και οι ΗΠΑ οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν να συμμετέχουν.

Δείτε πως είναι η βόμβα στο βίντεο που ακολουθεί:

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου όπου γνωστοποιεί ότι οι Αμερικανικές Δυνάμεις έριξαν την βόμβα τύπου GBU-43 με στόχο τα τούνελ και τις σπηλιές που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS:

Ακολουθεί video με δοκιμή της ίδιας βόμβας: GBU-43

Πηγή: Independent

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter