Ποια φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό και στην ψυχολογία μας;

Ποια φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό και στην ψυχολογία μας;

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν κάνουν καλό μόνο στην σιλουέτα, αλλά και στην ψυχολογία! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

‘Όπως διαπίστωσαν, σε έρευνα που έγινε σε περίπου 1.000 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, όσοι καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες ποσότητες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα τείνουν να είναι περισσότερο αισιόδοξοι και χαρούμενοι από εκείνους που αντιστοίχως τρώνε δύο ή λιγότερες τέτοιες μερίδες την ημέρα. Επιπλέον είχαν και λιγότερο άγχος.

Μάλιστα, εντόπισαν και την πηγή, η οποία βρίσκεται στην καροτενοειδή. Πρόκειται για μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες περιέχονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά κόκκινου.

Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.

Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες;

– καρότο

– γλυκοπατάτα

– πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)

– τομάτα

– δαμάσκηνο

– βερίκοκο

– μπρόκολο

– τομάτα

– μάνγκο

– κολοκύθα

– μπιζέλια

– μανταρίνι

– πεπόνι

– καλαμπόκι

– πορτοκάλι

– παπάγια

– κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά

– λαχανάκια Βρυξελλών

«Τα άτομα που ήταν περισσότερο αισιόδοξα έτειναν να έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών όπως η β-καροτίνη», σημειώνει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας Τζούλια Μπόεμ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα καροτενοειδή, εκτός από την ψυχολογία, θωρακίζουν και τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, για αυτό να τα προτιμάτε…

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter