Ποια η αλήθεια για τη συμφωνία στο Eurogroup

Ποια η αλήθεια για τη συμφωνία στο Eurogroup

Μπορεί να επιτεύχθηκε χθες, 16 Μαρτίου, στο Eurogroup, συμφωνία, ώστε να υπάρξει ελεύθερη ροή χρήματος από τον Μηχανισμό Σταθερότητας σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την Πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο επιτεύχθηκε η μερική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Καταρχάς δεν ισχύει, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για να μη ισχύσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

 Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει ότι το ποσοστό θα αλλάξει (αν αλλάξει) σε μελλοντική συνεδρίαση του Eurogroup. Το ύψος του ποσοστού θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης.

Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι έχουμε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ουσιαστικά τα μέλη του Eurogroup συμφώνησαν να μην προστεθούν στο ποσοστό τρεις κατηγορίες δαπανών που είναι οι εξής:

-Δημόσιες Δαπάνες που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-1

-Δημόσιες Δαπάνες που θα κατευθυνθούν προς την αντιμετώπιση της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης δηλαδή δαπάνες που θα αφορούν στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή

-Δημόσιες Δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Σ’ αυτό το τελευταίο θα πρέπει να ειπωθεί ότι ήταν συμφωνία που έχει πετύχει στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ουσιαστικά στη βάση αυτών των συζητήσεων και της τότε συμφωνίας «πάτησε» και η χθεσινή απόφαση του Eurogroup. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter