Ποια παλαιά παιχνίδια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους συλλέκτες- Γράφει ο ιδιοκτήτης του “Παιχνοδρόμιου”

Ποια παλαιά παιχνίδια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους συλλέκτες- Γράφει ο ιδιοκτήτης του “Παιχνοδρόμιου”

Ο ιδιοκτήτης του Παιχνοδρόμιου Απόστολος Γιαλιτάκης γράφει στο Docville για τα παλαιά παιχνίδια που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους συλλέκτες.

 

01

Βίκινγκ Vs βαρβάρων

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η El Greco κυκλοφόρησε στην αγορά το «Crossbows and catapults» αλά ελληνικά. Πρόκειται για το «Γκράαλ των Γκράαλ», το «Κάστρα και πολιορκητές», το οποίο πρόσφερε ώρες χαράς μέσω του παιχνιδιού σε πάρα πολλά παιδιά εκείνης της δεκαετίας. Λίγο αργότερα άρχισαν να κυκλοφορούν πολλά έξτρα κομμάτια (expansions), όπως ο Μινώταυρος και ο Δούρειος Ίππος, τα οποία έβγαιναν για να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Τα δυο βασικά playsets της σειράς είναι η «Πολιορκία» και η «Μεγάλη πολιορκία». Και τα δύο περιλάμβαναν τείχη, πύργο, καταπέλτη, τόξο, οβίδες, χαρτονένια βάση για το κάστρο, σημαίες και στρατιώτες (όλα εις διπλούν), ενώ η «Μεγάλη πολιορκία» διέθετε ένα επιπλέον σετ από κάστρα, τα οποία αποτελούνταν από έναν ενιαίο πύργο με ενσωματωμένο καταπέλτη με ειδικά σχεδιασμένη πόρτα η οποία ενεργοποιούσε έναν μηχανισμό εκτίναξης.

 

02

Η πιο γλυκιά του κόσμου

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ένα από τα παιχνίδια που συνήθως ζητούν οι φανατικοί συλλέκτες παλαιών παιχνιδιών είναι η κούκλα Bibi-bo από την ελληνική εταιρεία Εl Greco. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό (αφού ήταν «η πιο γλυκιά του κόσμου», όπως αναγραφόταν στο κουτί της) από τις αρχές των 80s έως τις αρχές των 90s. Υπήρχαν πολλές εκδόσεις της κούκλας, όπως και πολλά αξεσουάρ, δωμάτια και ρουχαλάκια με τα οποία μπορούσε κάποιος να εμπλουτίσει τη συλλογή του. Πολύ γρήγορα η Bibi-bo απέκτησε συντροφιά στο πρόσωπο του Τζον-Τζον, ο οποίος διέθετε επίσης μεγάλη ποικιλία από αμφιέσεις και αξεσουάρ. Φυσικά δεν καθυστέρησε η στιγμή που η Bibi-bo απέκτησε αδερφή, την Betty-bo, η αδερφή σύντροφο, τον Tom-Tom, και οι δυο μαζί δίδυμα μωρά.

 

03

Πλάσματα από τον έξω κόσμο

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ένα άλλο είδος παιχνιδιού που έχει μεγάλη ζήτηση είναι οι φιγούρες που κυκλοφορούσαν σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα, όπως οι Εξωγήινοι και οι Εξωγήινοι – Τερατομάχοι, και πάλι της El Greco, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και χαρακτήρων εμπνευσμένων από ιαπωνικές σειρές. Η El Greco είχε αντιγράψει κάποιες από τις αμερικανικές φιγούρες M.U.S.C.L.E. –τις κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ η θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Bandai μαζί με τη Mattel– και τις πουλούσε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία. Οι συλλέκτες αναζητούν εναγωνίως όλα τα κομμάτια (45 φιγούρες βγήκαν σε πολλά διαφορετικά χρώματα) για να ολοκληρώσουν αυτή την αξιοζήλευτη συλλογή.

 

04

Παιχνίδια ψιλικοκό

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ένα άλλο παιχνίδι ψιλικατζίδικου το οποίο οι συλλέκτες κυνηγούν μανιωδώς είναι οι Μπουγελόφατσες της εταιρείας Ψιλικοκό (λέξη που αργότερα πέρασε στο λεξιλόγιο για να χαρακτηρίσει συνολικά αυτού του είδους τα παιχνίδια), που ήταν παρακλάδι της El Greco. Οι Μπουγελόφατσες κυκλοφόρησαν το 1992, κόστιζαν 250 δρχ. η κάθε φιγούρα και συνολικά υπήρχαν δώδεκα διαφορετικά σχέδια. Πολλά παιχνιδάκια περιπτέρου κυκλοφορούσαν επίσης ως δωράκια μες στα παγωτά των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

 

05

Το περιζήτητο «γκρι τούβλο»

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Στα βιντεοπαιχνίδια το κομμάτι που ζητάνε περισσότερο είναι το Gameboy Classic της Nintendo με το χαϊδευτικό όνομα «γκρι τούβλο». Είναι από τις πιο διαδεδομένες κονσόλες της εταιρείας παγκοσμίως, με μεγάλη ποικιλία σε τίτλους. Η φορητή συσκευή της Nintendo διαθέτει μια ελάχιστα φιλική οθόνη με πράσινη απόχρωση – αν ο φωτισμός στον χώρο όπου βρισκόμαστε είναι ελλιπής, τότε είναι πολύ δύσκολο να έχεις καλή αντίληψη όσων συμβαίνουν στο καντράν. Από την άλλη, όμως, διαθέτει μια τεράστια συλλογή απίστευτων παιχνιδιών, με τον/τη χρήστη/ρια να έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει ώρες ατελείωτες για να περάσει έστω μια πίστα.

INF0

Παιχνοδρόμιο (παλαιοπαιχνιδοπωλείο), Πανδώρου 73, Κάτω Πετράλωνα

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Διαβάστε επίσης:

Παλιά ελληνικά παιχνίδια: Από τον Μπαρμπα-Μυτούση στην παρέα της Νιόβης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter