Ποια πρωθυπουργική ανάγκη επέβαλλε στον Δένδια τη διαπίστωση του αυτονόητου;

Ποια πρωθυπουργική ανάγκη επέβαλλε στον Δένδια τη διαπίστωση του αυτονόητου;

Με πρόφαση την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί της ουσίας ως απάντηση στο «καρφί» του Άδωνη Γεωργιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη ότι επελέγη από τον πρωθυπουργό, ότι συνεργάζεται στενά μαζί του και πως αυτόν -και μόνο αυτόν- εκπροσωπεί. Αλήθεια, ποιος άλλος θα μπορούσε να τον επιλέξει ή ποιον άλλον θα μπορούσε να εκπροσωπεί;

Είναι η δεύτερη φορά που ο Νίκος Δένδιας αναγκάζεται να διαπιστώσει το αυταπόδεικτο. Στις 15 Απριλίου του 2021, την επικαιρότητα μονοπώλησε η μετωπική σύγκρουση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε όλη την ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητά του. Ωστόσο, αντί τα ρεπορτάζ να εκκινούν από την ηχηρή απάντηση του υπουργού στον τούρκο ομόλογό του, σημείο αφετηρίας ήταν το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο ο Ν. Δένδιας «ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Το άγχος του πρωθυπουργικού επιτελείου να υφαρπάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις διπλωματικές δάφνες από τα χέρια του υπουργού αφενός αποτέλεσε την αιτία κλιμάκωσης των πολιτικών και δημοσιογραφικών υπαινιγμών και αφετέρου ενίσχυσε την εντύπωση ότι ο Ν. Δένδιας έκανε -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ηγετική εμφάνιση στην Άγκυρα. Η πολιτική και μιντιακή πίεση που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό οδήγησε δύο μέρες αργότερα τον υπουργό Εξωτερικών στην εξής δήλωση: «Εγώ, υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, η οποία δρομολογήθηκε από το πρωτοφανές ράπισμα του Ν. Δένδια στον πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ. «Όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια» είπε σε έντονο ύφος προς τον πρώην δημοσιολόγο του ΣΚΑΙ, χτυπώντας παράλληλα το χέρι του στο έδρανο. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες εντός της Ολομέλειας της Βουλής αφηγήθηκαν στο documentonews.gr ότι η αμηχανία που προκλήθηκε στα έδρανα της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλη που οι λιγοστοί βουλευτές της πλειοψηφίας δεν ήξεραν αν πρέπει να χειροκροτήσουν τον εξάψαλμο του υπουργού. Τελικά, αρκέστηκαν να κοιτούν αποσβολωμένοι.

Η δεύτερη κατά σειρά επιβεβαίωση του αυτονόητου από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών δεν οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα του κοινού βηματισμού με τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την πρωθυπουργική ανασφάλεια απέναντι στον πιο δημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata για το διάστημα 1 έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, ο Ν. Δένδιας κέρδισε τη συμπάθεια του 69% των ερωτηθέντων τη στιγμή που η δημοφιλία του πρωθυπουργού υποχώρησε στο 44%.

Το μεγάλο ποσοστό αποδοχής του Ν. Δένδια σε συνδυασμό με το ότι φέρνει προ τετελεσμένων τον πρωθυπουργό προκαλούν σπασμωδικές αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο υπουργός αντιμετωπίζεται ως οιονεί δελφίνος. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της κοινής συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη έτρεχαν να προλάβουν τα δελτία ειδήσεων μη και ο πρωθυπουργός μείνει στον άσο, ενώ η διαγραφή Μπογδάνου που λανσάρεται ως πρωτοβουλία Μητσοτάκη εκθέτει επί της ουσίας εκείνον που επέμεινε στη συμπερίληψη του στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. Πάντως, ενδιαφέρον προκαλεί το ερώτημα τι θα γινόταν αν ο πρωθυπουργός δεν διέγραφε από την Κ.Ο. τον Κων. Μπογδάνο μετά από την έκρηξη του Ν. Δένδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, διόλου τυχαίο το φαρμάκι… κουταλιού που σέρβιρε στον υπουργό Εξωτερικών ο Αδ. Γεωργιάδης. «Δεν είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν μου αρέσει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος να υποδύονται τον πρόεδρο της ΝΔ. Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, δεν έχουμε άλλον» είπε στον «αέρα» της ΕΡΤ, αναγκάζοντας τον συνάδελφό του να δώσει διαπιστευτήρια προσήλωσης στον πρωθυπουργό. Ως γνωστόν, ο Αδ. Γεωργιάδης όσο ζεσταίνει υπουργική καρέκλα θα είναι ο άνθρωπος του προέδρου. Για την ακρίβεια, κάθε προέδρου της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter