Ποιες είναι οι σχέσεις Λαβράνου – Γρηγόρη Δημητριάδη

Ποιες είναι οι σχέσεις Λαβράνου – Γρηγόρη Δημητριάδη

Ο επιχειρηματίας-μυστήριο που ο Γιώργος Τράγκας συνέδεσε με το Μαξίμου

Ενα όνομα επιχειρηματία πλανάται εδώ και αρκετό καιρό γύρω από το Μαξίμου. Σύμφωνα με τις κατά διαστήματα διαρροές, βρίσκεται αρκετά κοντά στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο και ειδικότερα στον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτές ακριβώς τις σχέσεις του, όπως λεγόταν σε διάφορα πηγαδάκια, φέρεται να είχε επικαλεστεί σε επαφές που έκανε σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σκοπός του ήταν, πάντα με ψιθύρους που έβρισκαν τον δρόμο τους στη δημοσιότητα, να ανοίξουν διάφορες πόρτες οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν ερμητικά κλειστές.

Ολα περιστρέφονταν, όπως ακούγεται, γύρω από τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Κεντρικό ρόλο ως προς τον έλεγχο και την πορεία του φέρεται να είχε ο Γρ. Δημητριάδης – κάτι που δεν έχει διαψευστεί. Πίσω από κάθε σοβαρή απόφαση αλλά κυρίως πίσω από τις υποθέσεις που έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση («σκόιλ ελικικού», νέες ταυτότητες, 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ) βρίσκεται ο Γρ. Δημητριάδης ο οποίος εμφανίζεται να δρα ως πρωθυπουργεύων, κινώντας τα νήματα στο παρασκήνιο.

Συνταγή… υποβρυχίων;

Στην ιστορία του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες με την οποία ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας συσχέτισε τον επιχειρηματία Ιωάννη Λαβράνο και τον Γ. Δημητριάδη φαίνεται να υπήρχε ένας μεσάζοντας που κινούνταν ανάμεσα σε ισχυρά πρόσωπα στο Μαξίμου και υψηλά ιστάμενους της ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση ακύρωσε τον προκηρυγμένο επί ΣΥΡΙΖΑ διαγωνισμό και προκήρυξε νέο με φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένης γερμανικής εταιρείας. Μετά τις αποκαλύψεις του Documento άλλαξε τους όρους, χωρίς να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να προκηρύξει νέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται παρόμοιο κόλπο με τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων επί Ακη Τσοχατζόπουλου. Τότε δεν έγινε διαγωνισμός και προωθήθηκε η γερμανική εταιρεία προς χάριν των νέων θέσεων εργασίας στα ναυπηγεία. Σήμερα φαίνεται να έχει προστεθεί όρος στον διαγωνισμό ταυτοτήτων που ζητά από τις εταιρείες να παρέχουν αντισταθμιστικά οφέλη μέσω της δημιουργίας εργοστασίου αερίου παραγωγής ενέργειας στη δυτική Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στην «Bild» ότι τα λιγνιτωρυχεία θα κλείσουν νωρίτερα, βοηθώντας γερμανικές εταιρείες ενέργειας. Ετσι φέρεται πως θα επιλεγεί η συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας καθώς εμφανίζεται ως η μόνη που μπορεί να υλοποιήσει το σενάριο αυτό για να πάρει τη δουλειά.

Την περασμένη Τετάρτη ο Γ. Τράγκας κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ότι πίσω από την απόλυσή του και από τηλεοπτικό κανάλι με το οποίο συνεργαζόταν βρίσκονται ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον. Την πρώτη φορά – δεν έχει διαψευστεί ακόμη από κανέναν– κατήγγειλε ότι εκδιώχθηκε από τον συμφερόντων Γιάννη Κουρτάκη ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM επειδή το ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οπως ισχυρίστηκε ο Γ. Τράγκας, είχαν προηγηθεί απαιτήσεις από την ιδιοκτησία του σταθμού να μην αναφέρεται σε ονόματα που «τελειώνουν σε –ιάδης», εννοώντας προφανώς τον Γρ. Δημητριάδη.

Λίγες μόλις ημέρες μετά η ιδιοκτησία γνωστού τηλεοπτικού καναλιού ανακοίνωσε στον Τράγκα ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους. Τότε ο γνωστός για τις διαχρονικά στενές σχέσεις του με τη «γαλάζια» παράταξη δημοσιογράφος (ο ίδιος ανέφερε ότι είχε καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη) κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ότι η αναφορά και μόνο του ονόματος ενός επιχειρηματία «πείραξε πολύ» και τελικά οδήγησε στην απομάκρυνσή του.

«Ο Λαβράνος πείραξε πολύ» δήλωσε ο Τράγκας και πρόσθεσε: «Μια γραμμή είπα, διότι μου μετέφεραν ότι σε επικείμενο ανασχηματισμό μπορεί να αλλάξει ο Παναγιωτόπουλος (σ.σ.: αναφέρεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας) και να πάει στη θέση του ο Κικίλιας. Κι εγώ είπα ότι τον κρατάει καλά ο Λαβράνος και ο ανιψιός. Δεν είπα τίποτε άλλο».

Σκιαγράφησε περισσότερο το εν λόγω πρόσωπο: «Για τον Λαβράνο ξέρω περισσότερα. Δεν είναι ανάγκη να τα πω σε αυτήν τη συνέντευξη. Είπα ότι τον κ. Παναγιωτόπουλο στηρίζει ο κ. Λαβράνος και ο ανιψιός του πρωθυπουργού. Μου λέγανε διάφορα πράγματα για κάποια συνεταιριλίκια τα οποία δεν μπορούσα ατεκμηρίωτα να αναφέρω… Είναι ένας επιχειρηματίας που πιθανότατα ήθελαν να φτιάξουν και τις ταυτότητες μαζί του. Αυτές τις καινούργιες. Είναι ένα πρόγραμμα 115 εκατομμύρια, που μπορεί να είναι και 140 εκατομμύρια, που μπορεί να είναι και 200 εκατομμύρια. Ο άνθρωπος δεν μου φταίει τίποτε, μια πληροφορία έδωσα στο ραδιόφωνο και έγινε χαμός». Οσα είπε ο Γ. Τράγκας δεν έχουν διαψευστεί μέχρι και σήμερα. Πέραν του γιατί είπε όσα είπε, σημασία έχει ότι τα κατήγγειλε.

Ονομα με παρελθόν

Το όνομα Λαβράνος ακούστηκε πρώτη φορά στη σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος επικοινωνιών Tetra της ΕΛΑΣ. Επειδή το Tetra ήταν πλέον παρωχημένο επιλέχτηκε το καλοκαίρι του 2014, που εξέπνεε η συμφωνία, το διάδοχο σύστημα Tetra Sepura. Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 η κυβέρνηση αποδέχτηκε με ΦΕΚ τη δωρεά του από μια νεοϊδρυθείσα αμερικανική εταιρεία, η οποία αργότερα σε διάφορα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκε «φάντασμα». Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη με επιλογή της Lamas Pinto Consultants Corporation θα είχε η βρετανική Sepura Plc.

Ο Λαβράνος εμφανιζόταν ως ένα από τα άτομα που είχαν σχέση με την ελληνική εταιρεία Ιονική Τεχνολογική η οποία είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση της βρετανικής στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία εμφανίζεται να ιδρύθηκε το 2007 από δύο εταίρους (ένας ήταν ο Λαβράνος) ως Electrum Technologies. Το 2008 εμφανίζεται να παραμένει μοναδικός εταίρος ο Λαβράνος και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ιονική Τεχνολογική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της αποδοχής της δωρεάς της Lamas Pinto ο Λαβράνος και ο άλλος εταίρος (στο ενδιάμεσο είχε ξαναμπεί στην εταιρεία ενώ είχε προηγηθεί και μια αποχώρηση Λαβράνου από αυτήν) μεταβιβάζουν όλα τα εταιρικά τους μερίδια στην Tetra Communications Ltd με έδρα το Λονδίνο. Είχε ιδρυθεί λίγους μήνες πριν και το μετοχολόγιό της αποτελούσε ένα πολύπλοκο σχήμα από εταιρείες-μπάμπουσκα. Στην Ιονική, που γίνεται πάλι μονοπρόσωπη, εμφανίζεται ο ίδιος διαχειριστής με την Tetra Communications. Ο επιχειρηματίας σχετίζεται και με άλλες εταιρείες, ενώ συμφερόντων της οικογένειας Λαβράνου φέρεται να είναι και μια εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter