Ποιες Ευρωπαϊκές εταιρείες αποχωρούν, αναστέλλουν ή περιορίζουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Ποιες Ευρωπαϊκές εταιρείες αποχωρούν, αναστέλλουν ή περιορίζουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία

Εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό, την αναστολή ή την απομάκρυνση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων από τη Ρωσία μετά το κύμα σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθεί μια λίστα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τη Ρωσία ή για περιορισμό των δραστηριοτήτων εκεί:

AERCAP

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap Holdings, με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει τη μίσθωση σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Η εταιρεία λέει ότι περίπου το 5% του στόλου της ανά καθαρή λογιστική αξία ήταν με μίσθωση σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες στα τέλη του 2021.

BP

Η BP αποσύρει τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft στο τέλος τριών δεκαετιών λειτουργίας στη χώρα.

Η BP έλαβε έσοδα από τη Rosneft με τη μορφή μερισμάτων που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 εκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου το 3% της συνολικής ταμειακής ροής της από τις δραστηριότητες.

DAIMLER TRUCK

Η Daimler Truck σχεδιάζει να παγώσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz.

Δεν θα κατασκευαστούν άλλα φορτηγά στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας με την Kamaz και δεν θα παραδοθούν άλλα εξαρτήματα σε αυτήν, ανέφερε ο όμιλος σε εσωτερικό σημείωμα που περιλήθε σε γνώση του Reuters.

EQUINOR

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης επενδύνσεων από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία.

Ο όμιλος έχει παρουσία στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και το 2012 συμφώνησε σε στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική Rosneft.

ERICSSON

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις της στη Ρωσία καθώς η εταιρεία αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις κυρώσεων στις δραστηριότητές της εκεί.

HSBC

Η παγκόσμια τράπεζα HSBC αρχίζει να τερματίζει τις σχέσεις με μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης, της VTB.

Η τράπεζα έχει μικρή άμεση έκθεση στη Ρωσία, με περίπου 200 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 15 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, έναντι των παγκόσμιων εσόδων της ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

MAERSK

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων εντός και εκτός Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κυρώσεις και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας.

MERCEDES-BENZ

Ο όμιλος Mercedes-Benz εξετάζει νομικές επιλογές για να εκχωρήσει το μερίδιο του 15% στην Kamaz το συντομότερο δυνατό, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

NOKIAN TYRES

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian Tires μετατοπίζει την παραγωγή ορισμένων από τις βασικές σειρές προϊόντων της από τη Ρωσία στη Φινλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής της στη Ρωσία, και απασχολεί στη χώρα περίπου 1.600 άτομα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

ORSTED

Η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom ετησίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Η Orsted είπε επίσης ότι δεν συνάπτει νέες συμβάσεις με εταιρείες ούτε χρησιμοποιεί προμηθευτές από τη Ρωσία.

RENAULT

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault θα αναστείλει ορισμένες εργασίες στα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων της στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν προκαλέσει ελλείψεις εξαρτημάτων.

Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιρειών που εκτίθενται περισσότερο στη Ρωσία, όπου πραγματοποιεί το 8% των βασικών κερδών της, σύμφωνα με τη Citibank. Ελέγχει την Avtovaz, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας.

SANDVIK

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Ο Sandvik δημιούργησε περίπου το 3,5% των εσόδων του το 2021 στη Ρωσία. Ο όμιλος δεν έχει παραγωγή στη χώρα αλλά περίπου 900 εργαζόμενους σε πωλήσεις και υπηρεσίες.

VOLVO CARS

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars θα αναστείλει τις αποστολές αυτοκινήτων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter