Ποιες τροφές επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας;

Ο μεταβολισμός σας επηρεάζει όλες τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα σας. Ένας γρήγορος μεταβολισμός σας εξασφαλίζει πως το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες. Από την άλλη, ένας αργός μεταβολισμός σημαίνει ότι το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την διατήρηση ή την απώλεια βάρους.

Μερικές τροφές μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας. Με ποιόν τρόπο όμως το κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το άρθρο αυτό διερευνά το κατά πόσο τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση έγινε πρόσφατα μία μικρή μελέτη σε 17 υγιείς ανθρώπους. Η μελέτη συνέκρινε δύο γεύματα σάντουιτς που διέφεραν στο επίπεδο της επεξεργασίας αλλά όχι τη σύνθεση των συστατικών τους ή στο περιεχόμενο τους σε θερμίδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνοι που κατανάλωσαν ένα ολόκληρο σάντουιτς ολικής άλεσης με τυρί τσένταρ έκαψαν τις διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με εκείνους που έφαγαν ένα σάντουιτς με επεξεργασμένα συστατικά και επεξεργασμένο τυρί.

‘Ενας από τους λόγους που ο μεταβολισμός του σώματός μας διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο είναι να αποκτήσει ο οργανισμός μας ένα είδος αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα του σώματός μας δηλαδή να σταματάνε να ανταποκρίνονται στην εν λόγω ορμόνη, κάτι που μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων οδηγεί σε αργό μεταβολισμό.

Γενικότερα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο σημαντικό ρόλο και αν παίζει ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα των φαγητών. Τροφές με ανθυγιεινά λίπη, πολλούς υδατάνθρακες και πολύ αλάτι παχαίνουν περισσότερο σε σχέση με τροφές που έχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες ακριβώς επειδή οι πρώτες κάνουν αργό τον μεταβολισμό μας.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων τροφίμων έχει μεταβολικές συνέπειες καθώς αυξάνει τον κίνδυνο της αντίστασης στην ινσουλίνη και μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κάθε μέρα. Αν θέλετε να ενισχυθεί ο μεταβολισμός σας, διάφορες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αρχικά, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τρόφιμα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, ξεκινήστε γυμναστική και κοιμηθείτε όσο καλύτερα γίνεται.

Πηγή: Runnfun.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.