Ποιες τροφές περιέχουν «τρανς λιπαρά» και πόσο κακό κάνουν;

Ποιες τροφές περιέχουν «τρανς λιπαρά» και πόσο κακό κάνουν;

Τα τρανς λιπαρά είναι ένα συστατικό που κάνει τα φαγητά να είναι πιο νόστιμα. Επίσης, κάνει την ημερομηνία λήξης τους να επεκτείνεται. Επίσης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την καρδιά μας.

Διάρκεια ζωής στα τρόφιμα

Η επεξεργασία της υδρογόνωσης μετατρέπει τα φυτικά έλαια σε λίπος (πιο στερεή μορφή, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου). Η βιομηχανία τα χρησιμοποιεί εκτενώς, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα και παράλληλα καλύτερη υφή.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή φυτικού λίπους και των μαργαρινών οι οποίες εισήχθησαν στην αγορά ως η υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο, που περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Ετσι λοιπόν όπου στο παρελθόν, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούσε ζωικά λίπη, είτε για ψήσιμο είτε για τηγάνισμα, τα αντικατέστησε με τα φυτικά λίπη.

Ποια η επίδραση των τρανς λιπαρών στην υγεία

Η αντικατάσταση του ζωικού λίπους από τα φυτικά λίπη φάνηκε ως πολύ υγιεινή επιλογή αρχικά. Όμως πολλές μελέτες έδειξαν στη συνέχεια ότι τα τρανς λιπαρά οξέα, όπως και τα κορεσμένα, φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα της κακής (LDL), καθώς και της ολικής χοληστερόλης στον οργανισμό, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υπήρξαν βέβαια και άλλες μελέτες που έδειξαν ότι τα τρανς λιπαρά οξέα δεν είχαν την ίδια επίδραση, με τα κορεσμένα, στα επίπεδα της χοληστερόλης. Ωστόσο ακόμα και σήμερα τα συμπεράσματα δεν είναι σαφή για τη δράση των τρανς λιπαρών οξέων.

Δείτε τον κατάλογο με τις τροφές που περιέχουν αυτά τα λιπαρά ώστε να μπορέσετε να τα αποφύγετε:

Οτιδήποτε τηγανητό

Πολλά εστιατόρια και πολλές εταιρίες που πουλάνε προτηγανισμένα προϊόντα, όπως πατάτες, χρησιμοποιούν ακόμα υδρογονωμένα έλαια, με αποτέλεσμα να περιέχουν τρανς λιπαρά.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Όπως πολλές πίτες, και οι κρούστες τους. Καθώς είναι προϊόντα με πολύ χαμηλή διατροφική αξία, δεν τα χρειάζεστε στην καθημερινή σας διατροφή.

Burger του εμπορίου

Όπως και με τα τηγανιτά, μπορεί τα burger αυτά να μαγειρεύονται σε υδρογονωμένα έλαια.

Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα

Περιέχουν τρανς λιπαρά όχι μόνο για να γίνουν πιο ανθεκτικά, αλλά και για να αποκτήσουν καλύτερη γεύση. Αποφεύγετε τα κατεψυγμένα γεύματα, και προτιμήστε να ετοιμάζετε μόνοι σας έστω ένα σχετικά γρήγορο σνακ με φρέσκα υλικά.

Μπισκότα και τούρτες

Είναι προϊόντα ζαχαροπλαστικής, και ενώ πολλές εταιρίες και ζαχαροπλαστεία προσπαθούν να τα απομακρύνουν, μπορεί να βρίσκονται ακόμα εκεί. Στην κατηγορία αυτά ανήκουν και τα ντόνατς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter