Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε μετά την προπόνηση;

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε μετά την προπόνηση;

Είναι γνωστό ότι εκτός από τη σωματική άσκηση, το σώμα μας χρειάζεται- όσο δυσάρεστο κι αν είναι για κάποιους από εμάς- και σωστή διατροφή για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι, όμως, πρέπει να τρώμε μετά από την προπόνηση και γενικότερα τη σωματική άσκηση;

Γράφει ο Δημοσθένης Χριστόπουλος

Το σίγουρο είναι πως χρειαζόμαστε τροφή για να αποκαταστήσουμε την ενέργειά μας και να ενσχύσουμε το μεταβολισμό μας, παρόλ’ αυτά οι μη ορθές επιλογές θα μπορούσαν να αναιρέσουν όλη την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει.

Δείτε μία λίστα από τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε μετά από σωματική άσκηση αν θέλουμε να μην πάει «χαμένη» η προσπάθειά μας.

Αναψυκτικά

Θα μπορούσε να είναι μία εύκολη λύση μετά από την προπόνηση αρκεί όμως να σκεφτούμε με πόσα σάκχαρα θα μας επιβαρύνει. Το σώμα καίει θερμίδες μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες και λίπος. Τα αναψυκτικά σταματούν τη διαδικασία καύσης λίπους, δεν έχουν θρεπτική αξία και σίγουρα δεν μας ενυδατώνουν.

Πλούσιες πρωτεΐνες

Όπως και τα πικάντικα τρόφιμα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε οτιδήποτε είναι δύσκολο να χωνευτεί, όπως π.χ. μπριζόλα. Εάν θέλετε να αυξήσετε τους μυς, θα πρέπει να έχετε και υψηλή αναλογία υδατανθράκων στη διατροφή σας, όπως ο τόνος και το ρύζι. Αλλά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αποφύγετε τους υδατάνθρακες. Δείτε πόση πρωτεΐνη μπορείτε να λαμβάνετε εδώ

Λιπαρά φαγητά

Αποφύγετε τις λιπαρές εναλλακτικές μετά την προπόνηση καθώς το λίπος επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης στο έντερο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στους μυς.

Σοκολάτα γάλακτος

Αυτό κι αν μας στεναχωρεί! Όσο σκληρό κι αν είναι τουλάχιστον μην το κάνετε αμέσως μετά τη σκληρή δουλειά που καταφέρατε στο γυμναστήριο. Θυμηθείτε ότι η άσκηση θα έχει επιταχύνει το μεταβολισμό σας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το γεγονός προς όφελός σας, επιλέγοντας όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Η σοκολάτα και ιδιαίτερα η γάλακτος δεν είναι τέτοιο. Αντίθετα η μαύρη σοκολάτα έχει θετικές επιδράσεις.

Ενεργειακά ποτά και μπάρες δημητριακών

Ίσως ακούγετε περίεργο αφού χρειαζόμαστε ενέργεια μετά την προπόνηση αλλά οι μπάρες περιέχουν πολλή ζάχαρη και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο και τα ενεργειακά ποτά. Πωλούνται ως η τέλεια συμπλήρωση ενυδάτωσης μετά την προπόνηση λόγω των ηλεκτρολυτών τους . Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε σάκχαρα τα καθιστά περιττά.

Ωμά λαχανικά

Αν και μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δεν είναι μια καλή επιλογή μετά από προπόνηση. Μετά τη γυμναστική, το σώμα χρειάζεται απελπισμένα να αναπληρώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, Τα ωμά λαχανικά δεν επαρκούν για να εκπληρώσουν αυτές τις ανάγκες του σώματος. Ο συνδυασμός τους με ένα dip γιαουρτιού και μυρωδικών για επιπλέον πρωτεΐνη, θα ήταν μια καλύτερη λύση.

Τυρί

Ενώ το τυρί είναι μια πηγή πρωτεΐνης που το σώμα σας χρειάζεται μετά την άσκηση, είναι επίσης και μια τροφή επεξεργασμένη και συχνά ιδιαίτερα λιπαρή. Επιλέξτε πιο υγιεινά τυριά όπως η μοτσαρέλα και συνδυάστε τα με ψωμί ολικής αλέσεως για ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σνακ μετά την προπόνηση.

Μαύρα φασόλια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία και ακόμη χειρότερα, θα σας προκαλέσουν μετεωρισμό.

Τηγανητά αυγά

Τα αυγά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να πάρουμε πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση, εφ ‘όσον όμως τα φάμε βρασμένα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και πολλές άχρηστες θερμίδες, αφυδατώνει, και μπορεί να επιδεινώσει τη διαδικασία αποκατάστασης των μυών μετά από τις προπονήσεις.

Μόνο νερό

Το σώμα χρειάζεται να επαναφορτίσει μετά την άσκηση. Όπως οι κακές επιλογές δεν είναι αυτό που χρειάζεστε, άλλο τόσο και να μην φάτε τίποτε εκτός από… νερό, είναι το ίδιο καταστροφικό για τους μυς που προσπαθείτε να φτιάξετε.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter