Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Μια σειρά από χώρες έχουν ανακοινώσει ότι στέλνουν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερες από τις μισές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία προτιμούν να στείλουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι στιγμής.

Στρατιωτική βοήθεια

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους $350 εκατομμυρίων, που ανεβάζει τη συνολική βοήθεια  στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον τελευταίο χρόνο. Η ΕΕ από την πλευρά της για πρώτη φορά στην ιστορία της θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ θα απελευθερώσει κονδύλια ύψους 450 εκ. ευρώ δήλωσε την ίδια μέρα ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ. Τα κράτη μέλη είναι διατεθειμένα να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η γερμανική καγκελαρία ενέκρινε την αποστολή 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία. Όπλα και καύσιμα θα στείλει η Γαλλία στο Κίεβο. Η Λιθουανία έστειλε αμυντικό υλικό που περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα αυτόματων τυφεκίων, πυρομαχικών, κράνων και αλεξίσφαιρων γιλέκων. Η Εσθονία  στέλνει αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά Javelin, για να στηρίξει το Κίεβο.

Η Σουηδία, σπάζοντας και αυτή το δόγμα της μη ανάμιξης, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι στέλνει στην Ουκρανία αντιαρματικά όπλα. Το Βέλγιο θα προμηθεύσει 2.000 οπλοπολυβόλα, 3.800 τόνους καυσίμων, 3.000 επιπλέον αυτόματα όπλα και 200 αντιαρματικά. Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει στείλει σκοπευτικά τυφέκια και κράνη ενώ υποσχέθηκε ότι θα στείλει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Η Τσεχία το Σάββατο υποσχέθηκε 30.000 πιστόλια, 7.000 τυφέκια, 3.000 οπλοπολυβόλα και μερικές δεκάδες σκοπευτικά τυφέκια καθώς και ένα εκατομμύριο γεμιστήρες, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ. Στα τέλη Ιανουαρίου, η Τσεχία είχε ήδη εγκρίνει την παράδοση 4.000 όλμων αξίας 1,5 εκ. ευρώ, που ακόμα δεν έχουν παραδοθεί.

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα στείλει κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η Δανία είπε ότι προτίθεται να αφήσει εθελοντές να καταταγούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που προτίθεται να δημιουργήσει η Ουκρανία. Η Ρουμανία θα στείλει καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 3 εκ. ευρώ. Επίσης έντεκα στρατιωτικά νοσοκομεία της Ρουμανίας είναι σε στάση αναμονής για να δεχθούν ουκρανούς τραυματίες. Η Πορτογαλία θα παραδώσει αλεξίσφαιρα, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και αυτόματα τυφέκια G3. Η Ελλάδα θα στείλει καλάσνικοφ, εκτοξευτήρες  και πυρομαχικά.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους $54 εκατομμυρίων στο Κίεβο. Η Γαλλία, που αναμένεται να φέρει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία την Δευτέρα, έστειλε 33 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία για να βοηθήσουν τους ουκρανούς πρόσφυγες. Περισσότεροι από 30 τόνους θα σταλούν επίσης στη Μολδαβία.

Το Ισραήλ θα προσφέρει 100 τόνους υλικών για τη βοήθεια των Ουκρανών. Η Ιταλία προσφέρει βοήθεια αξίας 110 εκ. ευρώ στην ουκρανική κυβέρνηση. Η Ισπανία θα στείλει 20 τόνους βοήθειας στην Ουκρανία, κυρίως ιατρικό εξοπλισμό. Η Ολλανδία έχει ανακοινώσει βοήθεια αξίας 20 εκ. ευρώ. Η Τουρκία θα στείλει τρία οχήματα της Πολιτικής Προστασίας για την βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία, ενώ θα στείλει και βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως θα πράξουν και οι: Αλβανία, Κροατία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία και Σλοβενία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter