«Ποικιλόχρωμη» ατζέντα του φόβου για την γαλάζια αυτοδυναμία από τον Μητσοτάκη

«Ποικιλόχρωμη» ατζέντα του φόβου για την γαλάζια αυτοδυναμία από τον Μητσοτάκη

Ξεκινώντας από το Περιστέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και με τη φυσική του παρουσία το στίγμα της νέας προεκλογικής εκστρατείας του φόβου και της τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος, στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε στις δύο τελευταίες του συνεντεύξεις, στην εφημερίδα της Καθημερινής και στο τηλεοπτικό κανάλι του Mega. Με διακηρυγμένους αντιπάλους την «χαλάρωση» και τα μικρά κόμματα που έφτασαν μία ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή, αλλά και με προφανή στόχευση την επανάληψη του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, η οποία πατάει σε αρκετά πόδια της γαλάζιας εκστρατείας.

Για το τελευταίο, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, την ώρα που οι πρώτες γαλάζιες τομές έχουν ήδη γίνει. Τέτοια είναι η ανακοίνωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος τις επόμενες ημέρες, με τις δυναμικές δηλώσεις στήριξης ακροδεξιών ταγών όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης που προηγήθηκαν να δίνουν τον τόνο προς το ακραίο ακροατήριο, καθώς και η απολύτως κομματική παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς όφελος των γαλάζιων.

Το «φρένο» στο κόμμα «Νίκη» που στις προηγούμενες εκλογές προωθήθηκε από το μιντιακό σύστημα αλλά και τα χτυπήματα στο κόμμα του Βελόπουλου κρίνεται από το Μοσχάτο πως αποτελούν στόχους ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, όπου και να μπει ο πήχης που θα προέλθει από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Για να γίνει αυτό, η ρητορική και οι παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη θα διαπνέονται ακόμα περισσότερο από την δεξιά ατζέντα, στο πνεύμα του «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια» και «κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία» που ανέφερε επανειλημμένως στις συνεντεύξεις του. Ακόμα πιο προωθημένα, η γραμμή επικοινωνίας έναντι των ακροδεξιών ψηφοφόρων θα πατήσει σε συνομωσιολογικά σενάρια και «σκοτεινούς κινδύνους», τόσο για το κόμμα που εμπορεύεται τον χριστιανισμό, όσο και για το έτερο που εμπορεύεται τον Χριστό.

Ανεβάζοντας και πάλι την κινδυνολογική ρητορική για τον κίνδυνο εξ ανατολάς, ο φόβος που θα εμπορεύεται η εκστρατεία του Κυρ. Μητσοτάκη θα είναι πολυεπίπεδος. Εκτός των «εθνικών κινδύνων», ήδη μπήκε κεντρικά ο «φόβος» ενδεχόμενων τρίτων εκλογών, με τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει το επικίνδυνο παιχνίδι με την εκλογική διαδικασία. Όπως χρησιμοποίησε τις δεύτερες εκλογές για να ελέγξει των αποτέλεσμα των πρώτων, έτσι συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, χρησιμοποιώντας το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Ιουνίου ως «μπαμπούλα» για τους ψηφοφόρους.

Η ατζέντα του φόβου επεκτείνεται και στους πολιτικούς του αντιπάλους, με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας διαφύλαξης της συσπείρωσης των πασοκογενών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και της μη επιστροφής τους στο ΠΑΣΟΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αυξάνει την πίεση προς τον Ν. Ανδρουλάκη, χρησιμοποιώντας τον ακριβώς για να επιβεβαιώσει το αφήγημά του. «Και ο κ. Ανδρουλάκης αυτό λέει, δεν λέει κάτι διαφορετικό. Λέει “αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και αφήστε με εμένα να διεκδικήσω τα πρωτεία στην αντιπολίτευση”» ανέφερε ενδεικτικά, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την εμμονή του ΠΑΣΟΚ να στρέφεται κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα θα συνεχίσει τα χτυπήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έμφαση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, όπως συμβαίνει και από το μιντιακό σύστημα, εκμεταλλευόμενος τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία ο ίδιος κρίνεται επικοινωνιακά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πυρά του Άκη Σκέρτσου κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις εκλογικής ανασύνταξης της Κουμουνδούρου, κατηγορώντας για «σταλινισμό» με αφορμή τον έλεγχο της επικοινωνίας και των εμφανίσεων στελεχών στα ΜΜΕ. Ωστόσο, αυτές τις επιθέσεις τις πραγματοποιεί το Μοσχάτο την ώρα που τα δικά του στελέχη εμφανίζονται στα ΜΜΕ με άτυπες «εγκρίσεις», αφού καθόλου τυχαία, έχουν εξαφανιστεί από τα πάνελ και τα παράθυρα οι υποψήφιοι που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα και να «τρομάξουν» τους ψηφοφόρους με την γαλάζια παντοδυναμία, όπως συνέβη με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες «σφίξει τα λουριά» με πολύ πιο αυστηρούς όρους και φρασεολογία και με δημόσιες δηλώσεις του, όπως ο «μηχανισμός παρακολουθησης» των υποψηφίων, οι ντιρεκτίβες που τους έδωσε το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας κατά την σύναξη μετά την ορκωμοσία της Βουλής και τα «ιδιαίτερα» που συνεχώς γίνονται στα στελέχη.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε πάντως ανεβάζει τους ρυθμούς του προγράμματος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας το «παράδειγμα» στα στελέχη του. Από το Περιστέρι, την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρεθεί στην Κρήτη για να επισκεφθεί προορισμούς και στους τέσσερις νομούς, την Πέμπτη θα επιστρέψει στην Αθήνα για το Παγκράτι και τους Αμπελόκηπους, ενώ την επόμενη ημέρα αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλία. Το Σαββατοκύριακο θα ανέβει στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξει στο Άγιο Όρος.

Ο εχθρός της «χαλάρωσης» παντοιοτρόπως ανοίγει για τους γαλάζιους μια ποικιλόχρωμη παλέτα σε όλες τις αποχρώσεις του φόβου. Με λίγα λόγια, οι πρώτες ημέρες τις νέας προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθούν γύρω από το τρίπτυχο της διατήρησης της λαϊκής ψήφου προσπαθώντας να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση του προγράμματός της, την διασφάλιση του κέντρου έναντι του ΠΑΣΟΚ και την κατά μέτωπο επίθεση στα ακροδεξιά της, χρησιμοποιώντας όπως φαίνεται ακόμα και την Εκκλησία. Από την εφαρμογή της ατζέντας αυτής θα κριθεί και το που θα ρίξει το βάρος το επόμενο διάστημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter