Ποινές κάθειρξης σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους για δωροληψία και άλλα «ανδραγαθήματα»

Ποινές κάθειρξης σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους για δωροληψία και άλλα «ανδραγαθήματα»

Σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 2 μηνών καταδικάστηκε ένας 60χρονος αρχιφύλακας και σε 8 έτη και 8 μήνες ένας 38χρονος υπαρχιφύλακας, των φυλακών Νιγρίτας,  και οδηγουνται στις φυλακές με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, κρίθηκαν ένοχοι ,χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, για κατ’ επάγγελμα δωροληψία υπαλλήλων, διάθεση κινητών τηλεφώνων σε κρατουμένους των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και παράβαση καθήκοντος

Ο 60χρονος αρχιφύλακας καταδικάστηκε και για το αδίκημα της παράνομης βίας. Μάλιστα, την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, φέρεται να απευθύνθηκε στον δικηγόρο του ρωτώντας τον «θα πάμε φυλακή τώρα;».

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν από κρατούμενους στις φυλακές της Νιγρίτας το 2020, σύμφωνα με τις οποίες η αμοιβή για την απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου κυμαινόταν περίπου στα 1000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, καθημερινά καταβάλλονταν τουλάχιστον 250 ευρώ ως «ενοίκιο» για να κρατήσουν τις συσκευές στην κατοχή τους.

Ένας από τους καταγγέλλοντες, που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι «καθένας είχε τη δική του ομάδα. Είχαν μεταξύ τους ανταγωνισμό». Αυτός ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τα όσα είχε ήδη καταθέσει κατά τη διάρκεια της προδικασίας, για τους δύο κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για εκδικητικές κατηγορίες εκ μέρους των κρατουμένων λόγω των ερευνών που διεξάγονταν με σκοπό να βρεθούν κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές.

Τι είπε ο 60χρονος φύλακας στην απολογία του

«Αναγκάζομαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ποτέ στα 35 χρόνια που υπηρετώ ως σωφρονιστικός δεν έδωσα κινητό σε κανέναν. Αντιθέτως, βοηθούσα τους κρατούμενους δίνοντάς τους τσιγάρα και διάφορα προϊόντα από την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών. Έπραξα τα νόμιμα αψηφώντας τους κινδύνους που διέτρεχα».

Από την άλλη πλευρά ο 38χρονος υπαρχιφύλακας είπε πως «δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ κατηγορούμενος», ενώ επισήμανε πως ασκεί το επάγγελμα του σωφρονιστικού υπαλλήλου από τα 22.

Η Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, δηλώνοντας την επιφύλαξή της για το κατά πόσο είναι βάσιμες οι κατηγορίες, αλλά η πρόταση της δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter