Ποινή εξαγοράσιμη για τον θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ – Συγκλονιστικές οι καταθέσεις των γονιών του παιδιού

Ποινή εξαγοράσιμη για τον θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ – Συγκλονιστικές οι καταθέσεις των γονιών του παιδιού

Με ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, που είναι μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, αποτίμησε το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού (Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας) την ευθύνη των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση του θανάτου ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφή του, που ήταν τότε 9 ετών,  σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2014.

Στους δύο κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο, δηλαδή στον τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ,το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Μπροστά στα μάτια τους

Το ατύχημα που κόστισε τη ζωή στο 13χρονο παιδί έγινε μπροστά στα μάτια της μητέρας και του πατριού του.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο πατριός του παιδιού ξέσπασε σε κλάματα αναβιώνοντας τις τραγικές στιγμές που πριν από εφτά χρόνια οδήγησαν στο θάνατο του 13χρονου.

«Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς». Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει: «Μιχάλη αέρας τα παιδιά. Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο ίδιος για να μην πέσει», περιέγραψε ο μάρτυρας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα.

«Ήταν μία ριπή στην ουσία, συνέχισε, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό.Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

Ανύπαρκτα τα μέτρα ασφαλείας

Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι τα τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα.

«Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, τίποτα.Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά ».

Μητέρα 13χρονου: «Δε είχε καν αισθήσεις όταν τον βγάλανε»

Σοκαριστική ήταν και η κατάθεση της μητέρας του αδικοχαμένου παιδιού:

«Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο “Μιχάλη ένας αέρας”, βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά, έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος ο τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα.
Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

Εισαγγελέας: Έχει ευθύνες και ο Δήμος

Στη εισήγηση της  εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κριθούν οι δύο κατηγορούμενοι  ένοχοι όπως και πρωτόδικα.

Επισήμανε παράλληλα  ότι  «προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν  οι ευθύνες του Δήμου,  ο οποίος με πλήρη ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση  και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».

Τεράστιες χαρακτήρισε  όμως και τις ευθύνες των δύο κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι επαφίονταν  μόνο στην στην «τύχη».

«Ανάλογα παιχνίδια , τόνισε η εισαγγελέας, πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Προκύπτουν ευθύνες των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια εν συνειδήσει καθώς όφειλαν και μπορούσαν να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και το άφησαν εντελώς στην τύχη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter