Ποιο είναι το ιδανικό παπούτσι για αποκατάσταση μετά από τραυματισμό;

Ποιο είναι το ιδανικό παπούτσι για αποκατάσταση μετά από τραυματισμό;

Όλοι όσοι τρέχουν ψάχνουν να βρουν το καλύτερο παπούτσι για να προστατέψουν τα πόδια τους. Οι εταιρίες επενδύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έρευνες, προκειμένου να παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι τουλάχιστον σε περιπτώσεις αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς, το όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό, είναι η λύση.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν οι επιστήμονες μετά από μία πρόσφατη μελέτη τoυ Hong Kong Polytechnic University και του Harvard Medical School, όπου ανακάλυψαν πως οι αθλητές που τρέχουν φορώντας αθλητικά παπούτσια που φοριούνται στο πόδι σαν γάντι, γνωστά και ως minimalist running shoes, αυξάνουν το μυϊκό όγκο στα πόδια και στα πέλματα τους!

Η έρευνα…

Στην έρευνα συμμετείχαν 38 δρομείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 35, οι οποίοι απαρτίζονταν από 21 άνδρες και 17 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες είχαν εμπειρία στο τρέξιμο κατά μέσο όρο 6 έτη και συνήθιζαν να τρέχουν φορώντας παπούτσια τρεξίματος που παρέχουν τεχνική υποστήριξη στο πέλμα.

Από τους συμμετέχοντες έγινε τυχαία διαλογή των 20 οι οποίοι θα αποτελούσαν την πειραματική ομάδα. Αυτή η ομάδα φόρεσε minimalist running shoes, τα παπούτσια-γάντι και ακολούθησε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, το οποίο περιλάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης των αστραγάλων και ασκήσεις ισορροπίας.

Τα minimalist παπούτσια που φορούσαν δημιουργήθηκαν από ελαστικό ύφασμα, είχαν 5 διαχωριστικά για τα δάχτυλα του πέλματος και δεν περιείχαν μαξιλαράκια στήριξης της καμάρας. Η εξωτερική τους σόλα ήταν ενιαία και είχε πάχος 3 mm. Οι υπόλοιποι 18 δρομείς ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα εκγύμνασης και τρεξίματος φορώντας τα δικά τους τεχνικά παπούτσια τρεξίματος.

Τα αποτελέσματα

Αρχικά όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική ακτινογραφία στο δεξί τους πόδι για να μετρηθούν οι μυς του ποδιού και του πέλματος. Η μαγνητική επαναλήφθηκε μετά το πέρας των 6 μηνών του πειράματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πειραματική ομάδα που φορούσε τα minimalist παπούτσια σημείωσε αύξηση 7.05% στους εξωγενείς μύες του πέλματος, οι οποίοι συνδέουν το πέλμα με το πόδι, και αύξηση 8.8% στους εγγενείς μύες, οι οποίοι συνδέουν την φτέρνα με τα δάχτυλα του πέλματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην πειραματική ομάδα η αύξηση των μυών του πέλματος οφείλεται σε αύξηση κυρίως των μυών του μπροστινού μέρους. Αντίθετα, στην άλλη ομάδα τόσο οι μύες του μπροστινού μέρους όσο και του πίσω μέρους του πέλματος παρέμειναν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα minimalist running shoes περιέχουν το ελάχιστο δυνατό μαξιλαράκι και τεχνική στήριξη στις καμάρες του ποδιού με αποτέλεσμα και οι εξωγενείς και οι εγγενείς μύες του ποδιού, οι οποίοι λειτουργούν σαν σημαντικοί οι σταθεροποιητές του ποδιού, να αναγκάζονται να βάλουν περισσότερη δύναμη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση minimalist running shoes δυνάμωσε τα μυϊκά στοιχεία του πυρήνα του ποδιού, γεγονός που υποδεικνύει τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε πρόγραμμα μυϊκής αποκατάστασης. Συνεπώς, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά καθώς η χρήση των παπουτσιών θα μπορούσε να ανατρέψει το τρόπο αποθεραπείας και να επιταχύνει την αποκατάσταση των ασθενών.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter