Ποιοι είναι οι έξι μεγάλοι που πήραν το 50% των δανειοδοτήσεων – Γιατί αργοπεθαίνει η πραγματική οικονομία

Ποιοι είναι οι έξι μεγάλοι που πήραν το 50% των δανειοδοτήσεων – Γιατί αργοπεθαίνει η πραγματική οικονομία

Για το “D” ήταν μία πραγματικότητα που πολλάκις έχει αναλυθεί απ’ όταν άρχισε η κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά από τις τραγικές κυβερνητικές επιλογές που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης (και άρα επιβίωσης) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν άνω του 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Οι έξι μεγάλοι που πήραν το 50%

Τώρα έρχεται ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να επιβεβαιώσει αυτό που βιώνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σ αυτές. «Μόνο 6 επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν λάβει το 50% των δανείων, που έχουν χορηγηθεί μέσα στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020» ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος κατά τη χθεσινή (20/10) διαδικτυακή συζήτηση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) με θέμα: «Αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές & προκλήσεις μετά την πανδημία – Προετοιμάζοντας την επόμενη δεκαετία». Οι 6 τυχερές επιχειρήσεις είναι οι εξής: ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Lamda Olympia Village AE και ΟΠΑΠ.

Δανείζονται πολλά δίνουν ελάχιστα

Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέσα στην κρίση περί τα 40 δις ευρώ με αρνητικό επιτόκιο για να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Παρόλα αυτά δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο επικαλούμενες αφενός τα τραπεζικά κριτήρια και αφετέρου τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών! Σε κάθε περίπτωση οι στρατιές ανέργων από το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια και έχουν σωρεύσει ζημιές από το εαρινό κλείσιμο της οικονομίας δεν φαίνεται να απασχολεί τις τράπεζες ούτε βέβαια το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις απολύουν υπό το βάρος των εξόδων και της μείωσης του τζίρου.

Καταρρέει το στήριγμα της απασχόλησης

Ωστόσο ο τραπεζικός τομέας σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Θ. Μητράκο στο ίδιο διάστημα, μέσα στο 2020 δηλαδή έχει αυξήσει τη ροή χρηματοδότησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 εργαζομένων) κατά 9,2%, αλλά μόλις -0,5% τη δανειακή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που στηρίζουν την απασχόληση (και άρα την αγοραστική δύναμη) αφού από το 2017 είναι οι μόνες που αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που στο ίδιο διάστημα υιοθέτησαν οικονομία κλίμακας (μειώνοντας θέσεις και αυξάνοντας καθήκοντα στους υφιστάμενους υπαλλήλους τους.

Τι έδωσαν οι τράπεζες

Για τον υποδιοικητή της ΤτΕ, ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης μεγάλου μεγέθους μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επιταχύνθηκε ήδη από το Μάρτιο του 2020 ανερχόμενος σταδιακά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Αντίθετα, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αρνητική από τον Ιούνιο του 2017 ενώ πέρασε σε θετικό πρόσημο μόλις για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2020 (1,8%). Για το σύνολο του πρώτου 8μήνου του 2020 ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης ανήλθε στο 4%, ενώ ήταν 9,2% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (έναντι 6,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2019) και -0,5% για τις μικρομεσαίες όταν το 2019 κυμάνθηκε στο -1,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς η μέση μηνιαία ακαθάριστη ροή των τραπεζικών δανείων τακτής λήξης προς ΜΧΕ ανήλθε μόλις σε 1,2 δισεκ. ευρώ, ενώ για το οκτάμηνο η σωρευτική ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων τακτής λήξης (δηλαδή το ύψος των νέων δανείων τακτής λήξης) ανήλθε σε 9,35 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 3,8 δισεκ. ευρώ αφορούν τις μικρομεσαίες και 5,5 δισεκ. ευρώ τις μεγάλες ΜΧΕ. Μάλιστα σχεδόν το 30% περίπου της χρηματοδότησης αυτής (3,3 δισεκ. Ευρώ) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter