Ποιοι φοβούνται τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο;

Ποιοι φοβούνται τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο;

Τις τελευταίες 48 ώρες η ΝΔ, με λαγό το ΚΙΝΑΛ, κάνει προσπάθεια να εξαιρεθούν από την προανακριτική της Βουλής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.

Προφανώς οι ίδιοι οι «αιτούντες» γνωρίζουν τους λόγους που θέλουν πάση θυσία να μην είναι οι δύο πρώην Υπουργοί στην Προανακριτική αλλά οποιοσδήποτε λόγος δεν αναιρεί την έκθεσή τους.

Η εξαίρεση επιχειρείται μέσα από την προσπάθεια να κληθούν ως μάρτυρες, πράγμα που συνηγορεί στο να μην είναι ταυτοχρόνως και εισαγγελείς, αφού η Προανακριτική είναι Εισαγγελέας. Προκειμένου να μαρτυροποιηθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρέπει να ερωτηθεί γι αυτό. Πέρα από το γεγονός πως δεν είναι ούτε αφύσικο ούτε εκτός αρμοδιοτήτων οι συναντήσεις Υπουργού και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μπαίνει το θέμα, τι φιλοδοξεί η ΝΔ να εκμαιεύσει από το ερώτημα «γιατί πήγε ο Τζανακόπουλος στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»; Τίποτα αφού η απάντηση είναι τυποποιημένη και αναμενόμενη «ενημερώθηκα για διάφορα θέματα και την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας». Άρα το θέμα είναι να εξαιρεθεί ο πρώην υπουργός.

Για να εξαιρεθεί ο Παύλος Πολάκης, του οποίου η γνώση στα θέματα Υγείας και…Novartis είναι γνωστή, υποστηρίζουν πως θα τον καλέσουν ως μάρτυρα για τη δήλωσή του πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση είναι πρώην στελέχη της Novartis. Θα κληθεί δηλαδή μάρτυρας για κρίση και γνώμη που εξέφρασε, η οποία μάλιστα αποτελούσε τμήμα δημοσιευμάτων της εποχής αλλά και λογική υπόθεση.

Το παιγνίδι με τους θεσμούς

Για να πετύχει την εξαίρεση, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, (κατ αναλογία του υποτίθεται πως λειτουργεί και η διαδικασία στη Βουλή) εξαίρεση δικαστή ή Εισαγγελέα μπορεί να κάνει μόνο ο κατηγορούμενος. Εν προκειμένω ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Μπορούν επίσης να εξαιρεθούν οι ίδιοι οι εισαγγελείς εμφανίζοντας τους λόγους προσωπικού κωλύματος. Ούτε τέτοιο θέμα έχουμε, αφού Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν έχουν ζητήσει οι ίδιοι να απέχουν.

Τι αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής

Επιπλέον ο κανονισμός της Βουλής λέει ρητά πως την ευθύνη διορισμού μελών της Επιτροπής έχουν τα κόμματα και μόνον αυτά. Εδώ ουσιαστικά επιχειρείται η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής, μετατρέποντας την επιλογή των μελών από ευθύνη του συγκεκριμένου κόμματος σε επιλογή των άλλων κομμάτων με νομικισμούς μαρτυροποίησης. Δεν πρόκειται μόνο για ένα είδος νομικού και κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος αλλά και για τη δημιουργία κακού προηγούμενου. Στο μέλλον το κάθε κόμμα θα εξαιρεί μέλη της Επιτροπής που ανήκουν σε άλλο κόμμα με τέτοια κόλπα. Το αρχικό ερώτημα παραμένει : ποιοι φοβούνται τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter