Ποιος είναι ο Μίκαελ Τενέζος – Ο ελληνικής καταγωγής μαφιόζος που τρομοκρατεί την Σουηδία

Ποιος είναι ο Μίκαελ Τενέζος – Ο ελληνικής καταγωγής μαφιόζος που τρομοκρατεί την Σουηδία
Φωτογραφία: Dagens Nyheter

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 62 άνθρωποι έπεσαν νεκροί εξαιτίας ένοπλων συμπλοκών το 2022 στη Σουηδία, μια χώρα περίπου 10,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ άλλοι 45 είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρά το 2021. Τον τελευταίο μήνα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλες συμπλοκές, στο πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών που εμπορεύονται ναρκωτικά. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο κουρδικής καταγωγής Ράβα Μαγίντ, γνωστός ως «κουρδική αλεπού», ενώ από την άλλη πλευρά της σύγκρουσης των συμμοριών ο ελληνικής καταγωγής Μίκαελ Όλστρεμ Τενέζος.

Ο άλλοτε φέρελπις παίκτης του χόκεϊ, ενός αθλήματος που οι Σουηδοί λατρεύουν, τώρα ηγείται της συμμορίας Ντόλεν (Dalennätverket). Σύμφωνα με τα σουηδικά Μέσα, ο Μαγίντ φιλοδόξησε να μπει στα χωράφια του Τενέζου, εξού και οι ένοπλες συμπλοκές που συγκλόνισαν τη Στοκχόλμη και ανάγκασαν τη δεξιά κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον να βγάλει το στρατό στους δρόμους.

Βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η σουηδική εφημερίδα Expressen συνέδεσε τον Τενέζο με «μια σειρά εκρήξεων και πυροβολισμών» που συγκλόνισαν τη Στοκχόλμη στις αρχές του 2023. Ο Τενέζος παρουσιάστηκε από την εφημερίδα ως η ηγετική φυσιογνωμία του εγκληματικού δικτύου Dalen, που έχει τις ρίζες του στην ομώνυμη συνοικία της νότιας Στοκχόλμης. Στο ίδιο δίκτυο πρωταγωνιστούσαν τα αδέρφια Μάριο Γκολζάρ Μία και Βίκτορ Μία, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, αλλά και κάποιος Ιλντάρ Γκαλίεφ, γνωστός με το παρατσούκλι «Scar».

Ο Τενέζος έχει προηγούμενες καταδίκες για σοβαρά αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών και έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις που η αστυνομία έχει συνδέσει με θανατηφόρους πυροβολισμούς τα τελευταία χρόνια.

Ταλαντούχος παίκτης χόκεϊ

Κι όμως, πριν από μερικά χρόνια, μίλησαν με θετικά λόγια για τον «απόλυτα κορυφαίο παίκτη» που είχε ταχύτητα και τεχνική στο χόκεϊ επί πάγου.

Η ζωή του Τενέζου πήρε διαφορετική πορεία στο λύκειο, όταν μπλέχτηκε με ομάδες παραβατικών ατόμων. Λόγω των κακών βαθμών στις σπουδές του, δεν κατάφερε να πάει σε ειδική σχολή για ταλαντούχα παιδιά στο χόκεϊ, και έτσι αναγκάστηκε να μετακομίσει στην πόλη Κράμφορς, όπου και πέρασε στην παρανομία.

Ο Τενέζος έφτασε να ελέγχει πιάτσες ναρκωτικών στην κεντρική Σουηδία, τις οποίες τώρα θέλει να πάρει η συμμορία του Μαγίντ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος.

Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν διασυνδέσεις με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου κάποτε το βίαιο έγκλημα ήταν σπάνιο.

«Εδαφικός» πόλεμος

Σύμφωνα με τα σουηδικά ΜΜΕ, η εγκληματική οργάνωση που διοικεί ο Τενέζος δραστηριοποιείται στο βόρειο Σούντσβαλ, όπου κυριαρχεί στην τοπική αγορά ναρκωτικών. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο Μαγίντ προσπάθησε να μπει στην αγορά ναρκωτικών στο Σούντσβαλ.

Η πρώτη δημόσια πράξη βίας έλαβε χώρα στο Σούντσβαλ στις 2 Δεκεμβρίου, όταν έγινε απόπειρα κατά της ζωής ενός άνδρα, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση της σουηδικής αστυνομίας. Έκτοτε, οι αμοιβαίες πράξεις βίας είναι σχεδόν καθημερινές, κυρίως στη Στοκχόλμη. Η σουηδική καθημερινή εφημερίδα Aftonbladet αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις άλλες συμμορίες σε αντιπαράθεση στην περιοχή της Στοκχόλμης, προσθέτοντας ότι επειδή οι αρχηγοί των δύο βασικών αντιπάλων βρίσκονται στο εξωτερικό, συγγενείς και όσοι έχουν δεσμούς με τους αρχηγούς της άλλης συμμορίας έχουν στοχοποιηθεί. Επειδή οι σουηδικές αρχές έχουν μια πολύ καλή ιδέα ποιοι μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι, πολλές τοποθεσίες φυλάσσονται, γράφει η Aftonbladet. Το φινλανδικό πρακτορείο Yle γράφει ότι ο Τενέζος βρίσκεται στο εξωτερικό, χωρίς να είναι σαφής η ακριβής τοποθεσία του.

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι λόγω του εύρους της έρευνας, 190 αστυνομικοί θα επιστρατευτούν από άλλες περιοχές της Σουηδίας, με 21 ξεχωριστά περιστατικά να διερευνώνται από τις 25 Δεκεμβρίου.

Ο δημοσιογράφος της Σουηδικής Τηλεόρασης (SVT), Ντιαμάντ Σαλιχού, είπε σε συνέντευξή του στο Yle ότι η αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθήσει την έξαρση της βίας, καθώς μόνο ένας στους πέντε θανατηφόρος πυροβολισμός εντοπίζεται και διώκεται ποινικά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter