Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, τα βλέμματα όλου του κόσμου στράφηκαν ξανά στην Καπέλα Σιστίνα. Την Πέμπτη, ο καπνός από την καμινάδα του παρεκκλησίου σήμανε την εκλογή του νέου Ποντίφικα.
Ο 69χρονος Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρεβόστ, γεννημένος στο Σικάγο, εξελέγη Πάπας και έλαβε το όνομα Λεών ΙΔ, ως ο πρώτος από τις ΗΠΑ που ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το BBC, σκιαγραφεί το προφίλ του νέου Ποντίφικα, αναλύοντας τόσο την προσωπική του διαδρομή όσο και τις θέσεις του σε κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης εποχής.
Διαβάστε επίσης: Πάπας Λέων ΙΔ’: «Ειρήνη σε όλους σας» – Το πρώτο μήνυμα (Video)
Ποιος είναι ο Πάπας Λεών ΙΔ΄
Πριν ακόμη ανακοινωθεί το όνομά του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, το πλήθος από κάτω φώναζε «Viva il Papa» – Ζήτω ο Πάπας.
Ο 69χρονος Ρομπερτ Φράνσις Πρεβόστ θα είναι ο 267ος κάτοχος του θρόνου του Αγίου Πέτρου και θα είναι γνωστός ως Λέων 14ος.
Είναι ο πρώτος Αμερικανός που αναλαμβάνει τον ρόλο του Πάπα, αν και θεωρείται εξίσου καρδινάλιος από τη Λατινική Αμερική λόγω των πολλών ετών που πέρασε ως ιεραπόστολος στο Περού.
Γεννημένος στο Σικάγο το 1955 από γονείς ισπανικής και γαλλοϊταλικής καταγωγής, ο Πρεβόστ υπηρέτησε ως παπαδοπαίδι και χειροτονήθηκε το 1982. Αν και μετακόμισε στο Περού τρία χρόνια αργότερα, επέστρεφε συχνά στις ΗΠΑ για να υπηρετήσει ως πάστορας και ηγούμενος στην πόλη του.
Έχει περουβιανή υπηκοότητα και τον θυμούνται με αγάπη ως μια προσωπικότητα που εργάστηκε με περιθωριοποιημένες κοινότητες και βοήθησε να χτιστούν γέφυρες. Πέρασε 10 χρόνια ως ιερέας τοπικής ενορίας και ως καθηγητής σε ιερατική σχολή στο Trujillo στο βορειοδυτικό Περού.
Στα πρώτα του λόγια ως Πάπας, ο Λέων ΙΔ’ μίλησε με αγάπη για τον προκάτοχό του Φραγκίσκο. «Ακούμε ακόμα στα αυτιά μας την αδύναμη αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που μας ευλόγησε», είπε.
«Ενωμένοι και χέρι-χέρι με τον Θεό, ας προχωρήσουμε μαζί», είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε. Ο Πάπας μίλησε επίσης για τον ρόλο του στο τάγμα των Αυγουστίνων.
Το 2014, ο Φραγκίσκος τον έκανε επίσκοπο του Chiclayo στο Περού.
Είναι γνωστός στους καρδιναλίους λόγω του υψηλού ρόλου του ως νομάρχη του Επισκοπικού Δικατηρίου της Λατινικής Αμερικής, το οποίο έχει το σημαντικό έργο της επιλογής και της εποπτείας των επισκόπων.
Έγινε αρχιεπίσκοπος τον Ιανουάριο του 2023 και μέσα σε λίγους μήνες ο Φραγκίσκος τον έκανε καρδινάλιο.
Ποιες είναι οι θέσεις του Πάπα Λέων ;
Η πρώτη αναφορά θα επικεντρωθεί στις διακηρύξεις του Λέοντα ΙΔ’ για να δούμε αν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ο Πρεβόστ πιστεύεται ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Φραγκίσκου για τους μετανάστες, τους φτωχούς και το περιβάλλον.
Ένας πρώην συγκάτοικός του, ο αιδεσιμότατος John Lydon, περιέγραψε τον Πρεβόστ στο BBC ως «εξωστρεφή», «προσγειωμένο» και «πολύ ευαισθητοποιημένο με τους φτωχούς».
Όσον αφορά το προσωπικό του υπόβαθρο, ο Πρεβόστ δήλωσε στο ιταλικό δίκτυο Rai πριν από την εκλογή του ότι μεγάλωσε σε οικογένεια μεταναστών.
«Γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες… Αλλά οι παππούδες μου ήταν όλοι μετανάστες, Γάλλοι, Ισπανοί… Μεγάλωσα σε μια πολύ καθολική οικογένεια, και οι δύο γονείς μου ασχολούνταν πολύ με την ενορία», είπε.
Αν και ο Πρεβόστ γεννήθηκε στις ΗΠΑ, το Βατικανό τον χαρακτήρισε ως τον δεύτερο Πάπα από την Αμερική (ο Φραγκίσκος ήταν από την Αργεντινή).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Περού, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα σενάρια σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν θολώσει την Εκκλησία, παρόλο που η επισκοπή του αρνήθηκε σθεναρά ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.
Επιλέγοντας το όνομα Λέων, ο Πρεβόστ σηματοδότησε τη δέσμευσή του σε δυναμικά κοινωνικά ζητήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο πρώτος ποντίφικας που χρησιμοποίησε το όνομα Λέων, η παποσύνη του οποίου έληξε το 461, συνάντησε τον Αττίλα τον Ούννο και τον έπεισε να μην επιτεθεί στη Ρώμη. Ο τελευταίος Πάπας Λέων ηγήθηκε της Εκκλησίας από το 1878 έως το 1903 και έγραψε μια σημαντική πραγματεία για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης Σον Πάτρικ Ο’ Μάλεϊ έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι ο νέος ποντίφικας «επέλεξε ένα όνομα που συνδέεται ευρέως με την κληρονομιά της κοινωνικής δικαιοσύνης του Πάπα Λέοντα ΙΓ’, ο οποίος ήταν ποντίφικας σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στον κόσμο, την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, της έναρξης του μαρξισμού και της εκτεταμένης μετανάστευσης».
Οι θέσεις του για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Οι απόψεις του νέου Πάπα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι ασαφείς, αλλά ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού Κολλεγίου των Καρδιναλίων, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο υποστηρικτικός από τον Φραγκίσκο.
Ο Λέων ΙΔ’ έχει δείξει υποστήριξη για μια δήλωση του Φραγκίσκου να επιτρέψει ευλογίες για ζευγάρια του ίδιου φύλου και άλλα άτομα, αν και έχει προσθέσει ότι οι επίσκοποι πρέπει να ερμηνεύουν τέτοιες οδηγίες σύμφωνα με τα τοπικά πλαίσια και τους πολιτισμούς.
Μιλώντας πέρυσι για την κλιματική αλλαγή, ο καρδινάλιος Πρεβόστ είπε ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε «από τα λόγια στην πράξη».
Κάλεσε την ανθρωπότητα να οικοδομήσει μια «σχέση αμοιβαιότητας» με το περιβάλλον.
Και μίλησε για συγκεκριμένα μέτρα στο Βατικανό, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ υποστήριξε την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιτρέψει για πρώτη φορά σε γυναίκες να ενταχθούν στο Δικαίστειο Επισκόπων.
«Σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε ότι η άποψή τους είναι ένας εμπλουτισμός», δήλωσε στο Vatican News το 2023.
Το 2024, δήλωσε στην Catholic News Service ότι η παρουσία των γυναικών «συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία διάκρισης στην αναζήτηση αυτών που ελπίζουμε να είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για να υπηρετήσουν την Εκκλησία στην επισκοπική διακονία».
Διαβάστε επίσης
Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ: Ποιος είναι ο νέος Πάπας – Ο πρώτος Αμερικανός