Ποιος είναι ο συλληφθείς Ρώσος ολιγάρχης Ριμπολόβλεφ: Η τεράστια περιουσία, η αγορά του Σκορπιού και οι φιλανθρωπίες

Ποιος είναι ο συλληφθείς Ρώσος ολιγάρχης Ριμπολόβλεφ: Η τεράστια περιουσία, η αγορά του Σκορπιού και οι φιλανθρωπίες

Υπό κράτηση βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της AS Monaco και ιδιοκτήτης της νήσου Σκορπιός, Ντμίτρι Ριμπαλόβλεφ.

Ο Ρώσος μεγιστάνας κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς και ο ίδιος βρίσκεται υπό κράτηση μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές στην εντυπωσιακή βίλα του στο Μονακό.

Ο Ριμπαλόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για “διαφθορά”, “αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική”, και συνέργεια στα αδικήματα αυτά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, λίγες ημέρες αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde.

Την εποχή που ήταν σε δικαστική αντιπαράθεση, για μια υπόθεση απάτης, με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, ο Ριμπαλόβλεφ φέρεται ότι έτυχε “ευνοϊκής μεταχείρισης” από τις δικαστικές αρχές του Μονακό. Η γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός DVD και εκατοντάδες μηνύματα που είχαν σταλεί μέσω κινητου τηλεφώνου και άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε ένα “μυστικό” κέντρο που δρούσε υπέρ του Ριμπαλόβλεφ. Σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, άνθρωποι του περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη της AS Monaco αντάλλαζαν μηνύματα με τους επικεφαλής της τοπικής δικαστικής αστυνομίας, ακόμη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ποιος είναι ο Ρώσος ολιγάρχης

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γεννήθηκε το 1966 στην Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή των Ουραλίων oρέων της Ρωσίας. Όντας διαζευγμένος πλέον, καθώς χώρισε με την πρώην γυναίκα του Ελένα, έχει δύο κόρες, την Εκατερίνα (24 ετών) και την Άννα (12 ετών).

Αφού εγκατέλειψε την ιατρική του καριέρα αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας. Έτσι μαζί με τον πατέρα του ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα Magnetics η οποία ασχολείτο με τη μαγνητική θεραπεία. Η περιουσία του Ριμπολόβλεφ σταδιακά μεγάλωνε ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος διεύρυνε τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα. Ολοένα και συχνότερα, μεγάλες εταιρείες ως αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών στο προσωπικό τους, πλήρωναν την εταιρεία του Ριμπολόβλεφ όχι με την καταβολή μετρητών αλλά με την παροχή προïόντων σε μειωμένες τιμές. Με την πάροδο του χρόνου η συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα μετατράπηκε σε προτεραιότητα για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αυτή η ασχολία του απέδωσε το πρώτο του εκ. δολάρια.

Ο Ριμπολόβλεφ έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας στην περιοχή της πόλης Περμ, ο οποίος απέκτησε πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δίδοντάς του έτσι το δικαίωμα να πραγματεύεται με αξιόγραφα, ενώ το 1992 ίδρυσε την πρώτη επενδυτική του εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα και απέκτησε μετοχικά μερίδια σε αρκετές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Περμ, ενώ έγινε μέλος και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών.

Το 1995 ο Ριμπολόβλεφ πήρε ακόμα μια δύσκολη απόφαση, η οποία σε βάθος χρόνου αποδείχτηκε ως μια στρατηγικά σωστή κίνηση. Πούλησε ένα σημαντικό μέρος των μετοχικών του μεριδίων και ενοποίησε τις επενδύσεις του. Επέλεξε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας καλίου και συγκεκριμένα στην Uralkali.

Η περιουσία του και η αγορά του Σκορπιού

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας με την περιουσία του να εκτιμάται στα 9,5 δισ. Δολάρια.

Από όλα τα υπάρχοντα του Ριμπολόβλεφ, το πιο γνωστό είναι το διάσημο ακίνητο Maison de l ’Amitie («Οίκος της Φιλίας») που ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλώριδας, αξίας 95 εκατ. δολάρια

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, η κόρη του Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, αγόρασε το πιο ακριβό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για το ποσό των 88 εκατ. Δολάρια.

Λίγο καιρό αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα αναδείχθηκε αγοραστής του νησιού του Ωνάση, του διάσημου Σκορπιός στην Ελλάδα, το οποίο πούλησε η Αθηνά Ωνάση – Ρουσέλ. Η πώληση ολοκληρώθηκε για το ποσό των 100 εκ. σε βρετανικές λίρες (GBP), ή περίπου 154 εκ. δολάρια (USD). Όπως αναφέρθηκε από το Reuters, καθώς και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια εταιρεία που αποτελεί μέρος καταπιστεύματος προς όφελος της Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα, ολοκλήρωσε την αγορά ομάδας εταιρειών που ανήκουν στην Αθηνά Ωνάση Ρουσέλ. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της εν λόγω ομάδας ήταν ο Σκορπιός και το νησάκι της Σπάρτης. Ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διεκδίκησε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση κάνοντας ουρανομήκεις χρηματικές προσφορές και εκμεταλλεύομενος το νησί για τα επόμενα 99 χρόνια.

Οι φιλανθρωπίες του Ριμπολόβλεφ

Ο Ριμπολόβλεφ είναι γνωστός για τις φιλανθρωπίες του. Στήριξε οικονομικά την κατασκευή των βασιλικών ανακτόρων Οράνιενμπαουμ στην Αγία Πετρούπολη, χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ολυμπιονικών της Ρωσίας και βοήθησε στην αποκατάσταση της Μονής Ζατσατέφσκι στη Μόσχα.

Μια δωρεά ύψους 17.5 εκατ. ευρώ αφιερώθηκε στην ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μόσχα.

Τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει επίσης στην αναστήλωση ορθοδόξων εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του εικονοστασίου του Καθεδρικού Ναού της Ύψωσης του Σταυρού, το οποίο ανακατασκευάζεται στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπελογκόρσκ. Ο Ριμπολόβλεφ είναι υπεύθυνος και για ένα άλλο έργο φιλανθρωπίας – την κατασκευή του ναού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο θα κατασκευαστεί η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ναός που θα λειτουργήσει ως χώρος λατρείας για τη Ρωσική κοινότητα στο νησί. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Ρώσου αρχιτέκτονα, Αλεξέι Βοροντσόφ, το οποίο φέρει τις ευλογίες του Κυρίλλου, Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα φέρει καμπαναριό και θα ακολουθεί τις γραμμές της Ρωσικής παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία θα καταλαμβάνει έκταση μεγέθους 1050 m² και το κτίριο θα έχει χωρητικότητα 500-600 πιστών. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ. 

Ακόμη ένα πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκεται ο Ριμπολόβλεφ είναι το «Les Arts Gstaad», το οποίο αφορά την κατασκευή ενός νέου πολιτιστικού κέντρου αφιερωμένο στη μουσική, τις τέχνες και τη λογοτεχνία στην ομώνυμη Ελβετική πόλη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter