Ποιος έκαψε τη Μόρια; – Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για το ολοκαύτωμα στο ΚΥΤ (Video)

Ποιος έκαψε τη Μόρια; – Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για το ολοκαύτωμα στο ΚΥΤ (Video)

Ένα βίντεο – ρεπορτάζ του BBC περίπου 30 λεπτών από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο μήνα στον ΚΥΤ της  Μόριας έρχεται στην επιφάνεια το οποίο αποκαλύπτει πως πριν ακόμα ξεκινήσουν οι πυρκαγιές που «αποτέλειωσαν» τον καταυλισμό ήταν γνωστό πως θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Ποιος ξεκίνησε την πυρκαγιά στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης;». Αποκαλύπτει με πλάνα προσφύγων και μεταναστών τραβηγμένων το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσουν δηλαδή οι πυρκαγιές που «αποτέλειωσαν» τον καταυλισμό της Μόριας ότι ήταν γνωστό πως θα καταστραφεί ολοσχερώς. Και για αυτό το λόγο εκκένωναν την ασφαλή περιοχή αριστερά του ΚΥΤ που είχε διασωθεί. Λένε μάλιστα ότι ντόπιοι ακροδεξιοί τους έφεραν και βενζίνη για να αποτελειώσουν το ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, με τη βοήθεια μιας ομάδας νέων σε ηλικία αιτούντων άσυλο, δημιουργών ταινιών και την αποκλειστική πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο από πλάνα της φωτιάς και τα επακόλουθά του, το ρεπορτάζ φωτίζει αρκετά τα γεγονότα της Τρίτης 8ης Σεπτεμβρίου, ενώ σημειώνει: «Οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν τη φωτιά σε έναν μικρό αριθμό κατοίκων του στρατοπέδου, αλλά μεταξύ των ίδιων των προσφύγων πολλοί λένε ότι οι τοπικοί ακροδεξιοί ακτιβιστές ξεκίνησαν τη φωτιά. Και στις δύο πλευρές υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν το στρατόπεδο να φύγει. Τι συνέβη λοιπόν και γιατί;».

«Είμαι πολύ ανήσυχος. Γιατί πολλές φορές και σε πολλές χώρες γνωρίζω ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις» είχε πει στον ίδιο δημοσιογράφο του BBC ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης τον Μάρτιο του 2020 έξω από μπλόκο των Μοριανών.

Το ρεπορτάζ έχει πλάνα και από το 2015, αλλά και από τις αρχές του 2020 έως τις πυρκαγιές, τα μπλόκα της αστυνομίας το δεκαήμερο που στήνονταν η δομή στον Καρά Τεπέ, δηλώσεις των αιτούντων άσυλο που έμεναν στο δρόμο.

Στο ίδιο βίντεο ο κ. Παναγιώτης Δεληγιάννης από τη Μόρια αναφέρει ότι ζούσε καθημερινά μέσα στον θόρυβο και τις βρωμερές οσμές από τα λύματα του ΚΥΤ. Ο δημοσιογράφος των ρωτά ποιος το έκανε. Ο κ. Δεληγιάννης λέει ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, σημειώνοντας «αυτοί που το οργανώνουν καλά».

Γνώριζαν για το δεύτερο βράδυ;

Στο ρεπορτάζ υπάρχουν μαρτυρίες επώνυμες σε βίντεο προσφύγων οι οποίοι αναφέρουν ότι ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να επακολουθήσει νέα πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας το δεύτερο βράδυ. Αυτοί δε που το γνώριζαν το πρωί της ίδιας μέρας, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 λένε στην κάμερα ότι παίρνουν όλοι τα πράγματά τους και αποχωρούν γιατί γνώριζαν ότι το βράδυ θα έμπαινε νέα φωτιά για να καταστραφεί ολοσχερώς το ΚΥΤ Μόριας!

Αυτήκοοι μάρτυρες λένε στην κάμερα του BBC ότι νευριασμένοι ντόπιοι ακροδεξιοί συνέδραμαν τους αιτούντες άσυλο για να μπουν πυρκαγιές.

Τι έγινε τελικά; Είναι υπόψη της αστυνομίας τα πλάνα αυτά της δημοσιογραφικής έρευνας και οι μαρτυρίες; Θα βρεθούν οι ένοχοι των εμπρησμών;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΟ το ρεπορτάζ του BBC:

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter