Ποιος φοβάται τον… καπιταλισμό;

Ποιος φοβάται τον… καπιταλισμό;

Πολύ αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Σταϊκούρας… Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε υπερακοντίζει σε προβλέψεις όλους τους διεθνείς οργανισμούς, της Κομισιόν συμπεριλαμβανομένης. 2,8% ανάπτυξη υποστηρίζει ενώ όλοι μιλούν για 2,1% έως 2,4%, του φίλου του Γιάννη Στουρνάρα συμπεριλαμβανομένου.

Το παρελθόν βεβαίως και των δύο όταν συνυπήρξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις δεν είναι το… φόρτε τους.

Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως ο νυν υπουργός Οικονομικών κρατάει κάποια πισινή. Στη 2η σελ. του κεφαλαίου 1 της εισηγητικής έκθεσης σημειώνει: «Ωστόσο οι κίνδυνοι του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος παραμένουν απειλή για την παγκόσμια οικονομία. […] Η άνοδος του εμπορικού προστατευτισμού, η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, η πολιτική αβεβαιότητα (Brexit), η υποχώρηση του κλάδου της βιομηχανίας και η διάχυσή της και σε άλλους τομείς της οικονομίας, η χαμηλή παραγωγικότητα στο σύνολό της και η κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικούς κινδύνους…»

Σωστά. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σταϊκούρας επιμένει στο +2,8% για το ΑΕΠ, που πρακτικά σημαίνει επιπλέον πλούτος για τη χώρα περί τα 5 δισ. ευρώ. Μακάρι… Όμως μόλις προχθές αντιστρέφοντας πλήρως την τάση η αμερικανική Fed μείωσε και πάλι τα επιτόκια του δολαρίου. Γιατροσόφια εφαρμόζονται και στη Γερμανία για να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τι σημαίνουν για την Ελλάδα όλα αυτά; Τίποτε, για τον κ. Σταϊκούρα. Φαντάσου δηλαδή αν δεν υπήρχαν… Θα έπιανε το +4% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ που διακήρυτταν ομού μετά του κ. Μητσοτάκη μέχρι τις 7 Ιουλίου… ΥΓ. Ποιο δίδυμο ήταν στο υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικά χρόνια που πρόβλεψε ανάπτυξη 1,5% και είχαμε ύφεση 7%;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter