Ποιος ήταν ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Από την πρώτη τζιχαντιστική ομάδα ως την αυτοανατίναξη

Ποιος ήταν ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Από την πρώτη τζιχαντιστική ομάδα ως την αυτοανατίναξη

Το τέλος μιας πολυκύμαντης αλλά και γεμάτης φρίκη ζωής ήρθε σήμερα για τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον περιβόητο χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από τη Σαμάρα του Ιράκ

Ο αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1971 και αυτοανατινάχθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη αμερικανική εκδοχή, όπως την παρουσίασε ο ίδιος ο Τραμπ, δίνοντας τέλος στη ζωή του σε ηλικία 48 ετών.

Είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004. Η σύντομη κράτηση του εκείνη τη χρονιά στην ιρακινή φυλακή Μπούκα θα αποδειχθεί σημαντικός κρίκος για τις μετέπειτα επιλογές του. 

Έναν χρόνο νωρίτερα, αμέσως μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003, είχε ιδρύσει μια μικρή τζιχαντιστική ομάδα, όμως τον Φεβρουάριο του 2004 συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η Μπούκα, μια τεράστια φυλακή όπου κρατούνταν μαζί αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν και μέλη σουνιτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, θα αποκτήσει το προσωνύμιο «Πανεπιστήμιο του Τζιχάντ». Σιγά-σιγά, «όλοι αντιλήφθηκαν ότι αυτός ο ήσυχος τύπος ήταν ικανότατος στη στρατηγική».

Αλ Ζαρκάουι και Άμπου Ομάρ

Αφού αφέθηκε ελεύθερος τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ορκίστηκε πίστη στον Άμπου Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, τον επικεφαλής μιας σουνιτικής αντάρτικης ομάδας, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Έγινε ο «έμπιστος» του Άμπου Όμαρ αλ Μπαγκντάντι, ενός από τους διαδόχους του Ζαρκάουι, και όταν εκείνος σκοτώθηκε το 2010 άλλαξε το όνομά του σε «Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι». Το «Αμπου Μπακρ» παρέπεμπε ευθέως στον πρώτο χαλίφη διάδοχο του προφήτη Μωάμεθ.

Προσέλκυσε στις τάξεις της οργάνωσής του πρώην αξιωματικούς του ιρακινού καθεστώτος που τον βοήθησαν να μετατρέψει τους αντάρτες σε πραγματική ένοπλη οργάνωση. Επωφελούμενοι από τον εμφύλιο στη Συρία, οι μαχητές του εγκαθίστανται στη χώρα αυτή το 2013. Ακολουθεί μια επιχείρηση-αστραπή στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, όταν καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας και τη Μοσούλη.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα. Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ

Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του. Να σημειωθεί ότι πολλοί ερίζουν για το ποιος έδωσε την πιο σωστή πληροφορία για τη θέση του. Από τους Τούρκους που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ως το ιρακινό καθεστώς, ως τους Κούρδους αντάρτες του SDF. Δεν ξέρουμε εάν κάποιοι από αυτούς θα πάρουν τα 10 εκατ. δολάρια…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter