Ποιος Ισπανός γόης θα ενσαρκώσει στη μικρή οθόνη τον Πικάσο

Ποιος Ισπανός γόης θα ενσαρκώσει στη μικρή οθόνη τον Πικάσο

Ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας που ενσαρκώνει τον Πικάσο στην τηλεοπτική σειρά “Genius Picasso” του National Geographic δήλωσε ότι αισθάνεται “τεράστια ευθύνη” απέναντι στον διάσημο ζωγράφο και “ήρωα της Μάλαγα”.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς στα στούντιο της Βουδαπέστης, ο ηθοποιός, μακιγιαρισμένος για να μοιάζει στον Πικάσο σε μεγάλη ηλικία, λέει ότι ο διάσημος ζωγράφος “έχει γεννηθεί στον τόπο του” την Μάλαγα, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας.

Ο ηθοποιός σημειώνει ότι “μεγάλωσε στην σκιά” αυτής της “επιβλητικής φυσιογνωμίας”, που ήταν, όπως υπογραμμίζει, “ίσως ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα”.

“Όταν πήγαινα σχολείο κρατώντας από το χέρι τη μαμά μου κάθε πρωί, διασχίζαμε την πλατεία Μερθέδ”, όπου βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Πικάσο, θυμάται.

“Ξέρω καλά ότι θα με περάσουν από κόσκινο και θα με κριτικάρουν”, προσθέτει γελώντας, “όπως ο Πικάσο ήξερε, όταν ζωγράφιζε το έργο ‘Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν’ ότι ορισμένοι θα ήθελαν να τον σκοτώσουν επειδή αυτό δεν ταίριαζε στην εποχή”.

Η σειρά αυτή δέκα επεισοδίων για τον Πικάσο που προγραμματίζεται να προβληθεί στις 23 Απριλίου στη Γαλλία και στις 24 Απριλίου στις ΗΠΑ, του φαίνεται ως ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα για να διηγηθεί τη ζωή “μιας τέτοιας προσωπικότητας”.

Για να μοιάζει με τον Πικάσο σε προχωρημένη ηλικία, ο Μπαντέρας περνάει πέντε ώρες στο μακιγιάζ.

“Μετά πρέπει να μάθω πώς να χρησιμοποιώ αυτή τη μάσκα” για μια σωστή απόδοση, λέει ο ηθοποιός, “αλλά η ομοιότητα δεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση”, σημειώνει, δεν μας ενδιαφέρει να πλάσουμε ένα κέρινο ομοίωμα.

Η ιστορική ακρίβεια είναι εξάλλου ένα από τα ατού του δικτύου του National Geographic, προσθέτει.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι, λέει, να μπορέσουμε “να καταλάβουμε τον Πικάσο”, τις πολιτικές και καλλιτεχνικές του επιλογές, το είδος των φιλικών και συναισθηματικών του σχέσεων.

“Θα πρέπει διαρκώς να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου, προσπαθώντας να αγγίξουμε την αλήθεια του: αυτό είναι το περίπλοκο της υπόθεσης”, προσθέτει.

Στην μεταφορά αυτή της ζωής του Πικάσο δεν ακολουθείται χρονολογική σειρά και η τηλεοπτική σειρά αρχίζει με τον βομβαρδισμό από τους Ναζί της βασκικής πόλης Γκερνίκα, στις 26 Απριλίου 1937. “Κάνουμε ένα είδος κυβιστικής ζωγραφικής με διαρκή αλέ-ρετούρ” στη ζωή του “πανίσχυρου” Πικάσο, σημειώνει ο ηθοποιός.

Ο Μπαντέρας αναφέρει εξάλλου τι είχε συμβεί κάποτε που είχε δειπνήσει στο Λος Άντζελες με την Παλόμα, την κόρη του Πικάσο. “Της μιλούσα στα ισπανικά, όταν αντιλήφθηκα ότι είχε κλείσει τα μάτια”, διηγήθηκε, και “σκέφτηκα: ‘Θεέ μου, την κάνω να πλήττει!”.

Τότε τόλμησε να τη ρωτήσει: “Είσαστε κουρασμένη, σας προκαλώ πλήξη;” και η Παλόμα του απάντησε: “Καθόλου! Όταν κλείνω τα μάτια, βλέπω τον πατέρα μου (…) μιλούσε όπως εσείς”.

Ο σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα ετοιμάζει μια ταινία με θέμα “Πικάσο και Γκερνίκα” στην οποία του προτείνει εδώ και κάποια χρόνια να παίξει, λέει επίσης ο Μπαντέρας, για να καταλήξει: “Μπορεί στο τέλος να δεχθώ”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter