Ποιος καλύπτει τον Νίκο Μπατσίλα, κύριε Φλωρίδη;

Ποιος καλύπτει τον Νίκο Μπατσίλα, κύριε Φλωρίδη;

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης επώνυμες καταγγελίες σχετικά με την εμπλοκή του «πιστολιού» της ΑΑΔΕ στο ξέπλυμα μεγαλοεπιχειρηματία, μαζί με τον ελεγκτή Κ. Νέλλα

Ποιος καλύπτει τον προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Σχεδιασµού και Αξιολόγησης Ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Ελέγχων (ΑΑ∆Ε) Νίκο Μπατσίλα; Σε αυτό το εύλογο ερώτηµα θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στα χέρια του οποίου βρίσκονται επώνυµες καταγγελίες σχετικά µε την εµπλοκή του Ν. Μπατσίλα και του ελεγκτή Κώστα Νέλλα στο ξέπλυµα πασίγνωστου µεγαλοεπιχειρηµατία σε υπόθεση υπεξαίρεσης εκατοµµυρίων ευρώ.

Ο Ν. Μπατσίλας είναι το στέλεχος της ΑΑ∆Ε που εµφανίζεται να προτεραιοποιεί ελέγχους σε βάρος του Documento µε ανώνυµες και αβάσιµες επιστολές. Αν και εµπλεκόµενος µαζί µε τον Νέλλα στην υπόθεση ελέγχου του µεγαλοεπιχειρηµατία, εντούτοις κατάφεραν να «καθαρίσουν» από τις εισαγγελικά διαπιστωµένες ποινικές τους ευθύνες λόγω παραγραφής. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή έχουν φτάσει επώνυµες καταγγελίες από επιχειρηµατία στον υπουργό ∆ικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη αλλά και στον προκάτοχό του Κώστα Τσιάρα τόσο σε βάρος των ελεγκτών όσο και της εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση. Ωστόσο µέχρι και σήµερα το υπουργείο ∆ικαιοσύνης όχι µόνο κωφεύει διά της απραξίας, αλλά εισηγήθηκε και την «προαγωγή» Μπατσίλα διά της τοποθέτησής του στην αρχή για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος. Τι θα πράξει λοιπόν ο κ. Φλωρίδης; Ιδού η Ρόδος.

Πώς «καθάρισαν» διά της παραγραφής

Το 2003 ξεκίνησε η αντιδικία πασίγνωστου επιχειρηµατία µε τον συνέταιρό του για υπόθεση υπεξαίρεσης εκατοµµυρίων ευρώ. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν ως φορολογικοί ελεγκτές οι Ν. Μπατσίλας και Κ. Νέλλας. Στον έλεγχο που έκαναν τα έβγαλαν όλα καλά για τον επιχειρηµατία, γόνο πανίσχυρης οικογένειας, βεβαιώνοντας ότι επιχείρηση συµφερόντων του είχε καταβάλει φορολογικά τέλη του δηµοσίου. Ο συνέταιρος του µεγαλοεπιχειρηµατία προσέφυγε στη ∆ικαιοσύνη ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των ελεγκτών. Η εισαγγελέας Χάιδω Ζουγρή ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για το κακούργηµα της ψευδούς βεβαίωσης και της απιστίας σε βάρος των Νέλλα και Μπατσίλα και ακόµη δύο ελεγκτών.

Το 2019 η εισαγγελέας Ζουγρή έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηµατιστεί. Συγκεκριµένα στην υπ’ αριθµόν 118/2019 διάταξη αρχειοθέτησης που εξέδωσε ανέφερε µεταξύ άλλων ότι Νέλλας και Μπατσίλας διέπραξαν τα αδικήµατα της «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» και της «παράβασης καθήκοντος» που διώκονταν σε βαθµό πληµµελήµατος και όχι της «ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας» που ήταν κακουργηµατικού χαρακτήρα.

«Από τα εκτεθέντα πραγµατικά περιστατικά προέκυψε ότι οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ Κωνσταντίνος Νέλλας και Νικόλαος Μπατσίλας διέπραξαν τα αδικήµατα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς αναφοράς στην αρχή… µε τις πράξεις και παραλείψεις τους, ως ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι παρέβησαν µε πρόθεση το υπηρεσιακό τους καθήκον µε σκοπό (άµεσο δόλο α΄ βαθµού επιδίωξη) να προσπορίσουν σε άλλον παράνοµο όφελος. Αλλωστε αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω αποτελούσαν και το περιεχόµενο του δόλου τους και το ουσιαστικό κίνητρό τους» επισηµαινόταν χαρακτηριστικά στη διάταξη αρχειοθέτησης λόγω παραγραφής εξαιτίας της µετατροπής της κατηγορίας.

Τον Αύγουστο του 2019 οι δικηγόροι του αντιδίκου του µεγαλοεπιχειρηµατία κατέθεσαν αναφορά στον Αρειο Πάγο κατά της αρχειοθέτησης µε το σκεπτικό ότι βαφτίστηκαν τα κακουργήµατα πληµµελήµατα για να «καθαρίσουν οι ελεγκτές». Η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο µε εντολή του αντεισαγγελέα του ΑΠ ∆ηµήτρη Παπαγεωργίου αλλά χρεώθηκε περιέργως ξανά στη Χ. Ζουγρή. Η εισαγγελέας όχι µόνο έκανε ξανά τα «δικά της» µε τους δύο επιθεωρητές αλλά «καθάρισε» µε την ίδια µέθοδο και άλλους δύο ελεγκτές που επίσης εµπλέκονταν στην υπόθεση, καθώς έκρινε και γι’ αυτούς ότι ναι µεν διέπραξαν αδίκηµα αλλά σε βαθµό πληµµελήµατος και όχι κακουργήµατος. Αρα είχε επέλθει παραγραφή!

Τα αιτήµατα στον υπουργό και η σιωπή

Στις 19 Μαΐου 2020 ο µηνυτής, αντίδικος του µεγαλοεπιχειρηµατία, µε την υπ’ αριθµόν 19/05/2020 αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου κατήγγειλε εκ νέου «πράξεις και παραλείψεις» της εισαγγελέα Ζουγρή. Η αναφορά τέθηκε όµως στο αρχείο.

Στη συνέχεια, τον ∆εκέµβριο του 2021 ο καταγγέλλων κατέθεσε υπόµνηµα στον τότε υπουργό ∆ικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, µε το οποίο αιτήθηκε τη µη έγκριση της αρχειοθέτησης, καθώς και να «παραγγείλει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προκειµένου να ερευνηθούν πλήρως… τα καταγγελλόµενα». Επιπλέον ζητούσε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης και την απόδοση όλων των κατά νόµο ευθυνών για τα αδικήµατα της «κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος».

Σε περίπτωση που το αίτηµα γινόταν δεκτό, εκτός από τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέα Ζουγρή θα άνοιγε και πάλι η υπόθεση σε βάρος των Νέλλα, Μπατσίλα και των άλλων δύο ελεγκτών. Ωστόσο µέχρι και σήµερα ο καταγγέλλων δεν έχει λάβει καµία επίσηµη απάντηση από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, τόσο από τον προηγούµενο υπουργό όσο και από τον τωρινό Γ. Φλωρίδη. Μάλιστα ο καταγγέλλων έχει επανέλθει τέσσερις φορές στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης για το αίτηµά του.

Τον πρότειναν για να πάει στην αρχή για το ξέπλυµα

Η απραξία του υπουργού ∆ικαιοσύνης έχει και άλλες συνέπειες. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento, ο Ν. Μπατσίλας είναι µεταξύ των προσώπων που περιλαµβάνονταν σε εισήγηση του υπουργείου ∆ικαιοσύνης προκειµένου να αποσπαστεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέµηση του µαύρου χρήµατος. Ωστόσο σύµφωνα µε πληροφορίες του Documento, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ε.τ. και πρόεδρος της αρχής Χαράλαµπος Βουρλιώτης εξέφρασε αντιρρήσεις, καθώς ήταν σε γνώση του έγγραφες καταγγελίες που αφορούν το διευθυντικό στέλεχος της ΑΑ∆Ε. Μάλιστα, ο κ. Βουρλιώτης φέρεται να επικοινώνησε µε τον υπουργό Γ. Φλωρίδη εκφράζοντάς του τις αντιρρήσεις του και επισηµαίνοντας τις σχετικές καταγγελίες. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Φλωρίδης φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για το περιεχόµενο των καταγγελιών.

Στο µεταξύ η αρχή στην οποία προΐσταται ο κ. Βουρλιώτης ξεκίνησε τη διενέργεια ελέγχου για τις σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Μπατσίλα, οι οποίες µάλιστα έχουν τεθεί υπόψη και της Οικονοµικής Εισαγγελίας.

Διαβάστε επίσης 

Οικονομικοί «δολοφόνοι» στα… ρετιρέ της ΑΑΔΕ: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα που αποκάλυψε το Documento

Νίκος Μπατσίλας: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter