Ποιος παίζει με το ασανσέρ στην Ακρόπολη

Ποιος παίζει με το ασανσέρ στην Ακρόπολη

Η επικοινωνιακή τακτική εκμετάλλευσης – αποσιώπησης και το πυροτέχνημα για είσοδο ιδιωτών.

Η υποκρισία και τα fake news έχουν χτυπήσει κόκκινο στο υπουργείο Πολιτισμού. Ακόμη και τις αυτοψίες-εφόδους της νέας υπουργού Λίνας Μενδώνη θα μπορούσε να δει κανείς με άλλο μάτι, αν κρίνουμε από την επιστροφή της πρώην προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) Αθηνάς Χατζηπέτρου μετά την έφοδο της υπουργού σε αυτό ώστε να «προετοιμαστεί» επικοινωνιακά η θορυβώδης αποπομπή της προκατόχου της.

Η περιβόητη υπόθεση του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ενδεικτική. Μόλις τρεις μήνες πριν, με αφορμή τον χειρισμό του περιστατικού με τον ανάπηρο μαθητή από τη Νέα Ραιδεστό –ένα από τα πολλά περιστατικά ολιγωρίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών– είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία οι παραιτήσεις των ιθυνόντων της ΕΦΑ. Τότε οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) είχαν βγει στα κάγκελα προς υπεράσπισή τους, μαζί με όλα τα αντιπολιτευόμενα Μέσα. Φυσικά, ούτε ευθιξία επιδείχτηκε ούτε όμως τηρήθηκαν τα υπεσχημένα εκ μέρους τους όταν στις 10.6.2019, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, δόθηκε από την τότε ηγεσία «τόπος στην οργή» και «χρόνος» στην προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών Ελένη Μπάνου.

Απεναντίας, η κατάσταση στο αναβατόριο του αρχαιολογικού χώρου επιδεινώθηκε, με ευθύνη της νυν πολιτικής ηγεσίας αυτήν τη φορά. Η πραγματικότητα όπως παρουσιάστηκε μέσα από τα δελτία Τύπου ήταν αμείλικτη για τη νέα υπουργό.

Bλάβες και μαγικό ραβδάκι

Δεν πέρασαν τρεις εβδομάδες από την αλλαγή σκυτάλης και στις 28.7.2019 εκδίδεται δελτίο Τύπου για βλάβη… «Από χθες το βράδυ ο ανελκυστήρας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν λειτουργεί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών έχει ήδη επιληφθεί του θέματος. Μόλις υπάρξει σαφής εικόνα του μεγέθους του προβλήματος και εκτίμηση της σοβαρότητας της βλάβης θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση».

Την ίδια ημέρα, καθώς το ζήτημα του αναβατορίου δεν μπορούσε να κρυφτεί μιας και είχε χρησιμοποιηθεί ως αντιπολιτευτικό εργαλείο για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, η Λ. Μενδώνη εμφανίζεται στον Σκάι και δηλώνει: «Πράγματι, χθες το βράδυ το αναβατόριο παρουσίασε βλάβη. Σταμάτησε να λειτουργεί. Ενημερώθηκα αμέσως από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών. Εχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ελπίζω ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχω απόλυτη εικόνα τι συμβαίνει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα… Αυτό το οποίο φαίνεται ότι είναι μονόδρομος είναι η οριστική αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο μηχάνημα. Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι αρκετά χρονοβόρο. Η μέριμνά μας είναι πώς θα αποκατασταθεί το υπάρχον, με απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες, ποιες δυνατότητες έχουμε για την επισκευή του και σε πόσο χρόνο. Παραλλήλως να δρομολογήσουμε την οριστική λύση… Δυστυχώς δεν μπορούν να δοθούν λύσεις με μαγικό ραβδάκι».

Μία ημέρα μετά, νέα ανακοίνωση ενημερώνει για την επαναλειτουργία του αναβατορίου: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αυτοψία στον χώρο του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης… Σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με τη διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας… Επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά στη διαχείριση του προβλήματος και για αυτό τον λόγο η υπουργός τις ευχαρίστησε».

Ολα καλά λοιπόν και στις 31.7.2019, σύμφωνα με νέο δελτίο τύπου, «το αναβατόριο στην Ακρόπολη λειτουργεί κανονικά. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διαδρομές. Μελετώνται οι τρόποι αντικατάστασής του».

Ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι της νέας ηγεσίας όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει βλάβη δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα. Στις 6.8.2019 ανακοινώθηκε: «Πριν από λίγο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι η πλατφόρμα που μεταφέρει το αναπηρικό καροτσάκι παρουσίασε βλάβη. Αναζητείται το εξάρτημα στην εγχώρια αγορά. Αν δεν βρεθεί, η αποστολή του από τη Γερμανία χρειάζεται τέσσερις ημέρες».

Η «αμαρτωλή» πλακέτα

Την επομένη, 7.8.2019, ενημερωθήκαμε πως «δεδομένου ότι η κατεστραμμένη πλακέτα δεν βρέθηκε στην εγχώρια αγορά, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη στην πλατφόρμα μεταφοράς των αναπηρικών αμαξιδίων, παραγγέλθηκε στη Γερμανία. Εκτιμώμενος χρόνος παραλαβής του εξαρτήματος τέσσερις εργάσιμες μέρες… Κατά την τελευταία τετραετία το αναβατόριο δεν έτυχε της αναγκαίας συντήρησης». Για άλλη μία φορά η νέα ηγεσία δεν ευθύνεται, μιας και γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά φταίει η προηγούμενη που δεν έκανε καλά τη δουλειά της…

Ομως λίγο αργότερα την ίδια μέρα το αναβατόριο λειτουργεί σύμφωνα με νέο δελτίο Τύπου: «Η έρευνα στην εγχώρια αγορά συνεχιζόταν και απέδωσε το κατάλληλο ανταλλακτικό. Το αναβατόριο ετέθη σε λειτουργία, αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες δοκιμές. Εν τω μεταξύ, προχωράει η παραγγελία στη Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει δεύτερο ανάλογο εξάρτημα». Προφανώς, πρόκειται για το εξάρτημα που η επαρκής και με «σωστά αντανακλαστικά» προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών και μέλος του ΚΑΣ με πρόσφατη απόφαση Μενδώνη Ελ. Μπάνου αδυνατούσε να βρει εδώ και μήνες, παραμυθιάζοντας την τότε πολιτική ηγεσία με κωλυσιεργία και ειρωνεία, κάνοντας ανάλογες «δηλώσεις» στον Τύπο («Δεν στόχευσαν στο πρόβλημα» ήταν ο τίτλος της συνέντευξής της στην «Καθημερινή» στις 11 Ιουνίου), φυσικά με τη στήριξη εκείνων των Μέσων που τώρα διαφημίζουν τις «εντολές Μενδώνη».

Το χαλάκι και οι χορηγίες

Οταν η κ. Μπάνου παρουσιαζόταν ως «θύμα πολιτικής δίωξης», αποποιούμενη η ίδια κάθε ευθύνη, προφανώς απέκρυπτε τις «ενημερώσεις» που έστελνε στην ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ τον Μάιο του 2019, όταν προέκυψε και νέο περιστατικό με ανάπηρο Γερμανό τουρίστα, με το εξής περιεχόμενο: «Οπως είχαμε εξηγήσει και στις σχετικές συσκέψεις ο λόγος που δεν λειτουργεί ακόμα το αναβατόριο είναι διότι αναμένουμε ΑΚΟΜΑ την πλακέτα που θα αντικαταστήσει την παλαιά στη φθαρμένη ράμπα του αναβατορίου και η οποία θα εισαχθεί από τη Γερμανία (αυτό θα πρέπει να τονιστεί και στον Γερμανό τουρίστα). Σε καμμία περίπτωση δεν ολιγωρεί η Εφορεία. Θα πράξουμε ακριβώς όπως θέλετε αλλά να γνωρίζετε ότι προσωπικά διαφωνώ, διότι αμφιβάλλω αν οι Γερμανοί και οι λοιποί κεντροευρωπαίοι θα έδιναν τόση σημασία σε Ελληνα ανάπηρο τουρίστα. Συνήθως μας συμπεριφέρονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Τελικά από τον Μάιο είχε γίνει η παραγγελία για την πλακέτα στη Γερμανία ή όχι; Επειδή στις αρχές Αυγούστου κάποιος ψευδώς ενημέρωνε πως δρομολογήθηκε και θα γινόταν παραλαβή εντός τεσσάρων ημερών.

Στις 27.8.2019, άλλο ένα δελτίο Τύπου μας πληροφορεί ότι η λύση τελικά βρέθηκε. Χωρίς πρωτοτυπίες και εκπλήξεις, θα προέλθει από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιωτικές χορηγίες. Αφού πρώτα οι υπηρεσίες κάνουν όλη τη δουλειά και την προεργασία. Λες και αυτό ήταν η αιτία για τις καθυστερήσεις…

Ως υπουργός η κ. Μενδώνη δεν φαίνεται να επιλέγει την υπεύθυνη και χωρίς επικοινωνιακές φιοριτούρες ενημέρωση χωρίς να προσποιείται ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε για τους ιθύνοντες της ΕΦΑ Αθηνών, που, όπως είναι ήδη γνωστό, κάποιοι εξ αυτών έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό και για την υπόθεση της ανέγερσης δεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη, επί της οδού Φαλήρου 5, με σοβαρότατες κατηγορίες. Και όλες οι επιλογές και οι «εντολές» της τυγχάνει να βρίσκουν θετική ανταπόκριση στη συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία, στο όνομα της κακώς εννοούμενης «υπεράσπισης», προτού ακόμη αποφανθούν τα αρμόδια όργανα, παρακινεί απροκάλυπτα την υπουργό να κουκουλώσει κάθε δυσώδη υπόθεση που ελέγχεται και αφορά… συναδέλφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter