Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Energa Άρης Φλώρος, μετά την αθώωσή του στις υποθέσεις των σκανδάλων για τα οποία ήταν κατηγορούμενος (είναι θέμα πώς τον απάλλαξε το τμήμα διακοπών του Αρείου Πάγου το οποίο θα δούμε άμεσα) ζήτησε από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, να κατεβάσουν τα δημοσιεύματα που έχουν καταγράψει την πορεία της υπόθεσής του. Επικαλέστηκε άρθρο του GDPR, περί προσωπικών δεδομένων. Τα Μέσα Ενημέρωσης, σε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ, κράτησαν ενιαία στάση, ενώ τα δημοσιογραφικά σωματεία έβγαλαν ξεκάθαρες ανακοινώσεις, ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Ο Άρης Φλώρος είναι δημόσιο πρόσωπο που ενεπλάκη σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Η καταγραφή όσων έγιναν, δεν αποτελούσε «κουτσομπολιό» και περιέργεια των δημοσιογράφων, ούτε παρέμβαση στην προσωπική του ζωή. Ήταν καταγραφή της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, με επίκεντρο μάλιστα ένα σοβαρό σκάνδαλο.

Κανένα άρθρο του GDPR  ή εφεύρημα του κάθε Φλώρου, δεν μπορεί να ξαναεφεύρει τη δημοσιογραφία και μάλιστα υπό το πρίσμα της λογοκρισίας και της εξαφάνισης της Ιστορίας. Το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με βάση το οποίο έχουν εκδοθεί εκατοντάδες αποφάσεις για δημοσιογράφους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προβλέπει ότι τα δημόσια πρόσωπα βρίσκονται εξαιτίας του ρόλου τον οποίο εθελοντικώς αποδέχονται, βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο και κριτική. Η κριτική μάλιστα αυτή μπορεί να είναι σκληρή, άδικη και υπερβολική προκειμένου μέσω του δημοσιογράφου να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Τα πράγματα είναι λοιπόν ξεκάθαρα. Τίποτα δεν είναι πάνω από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις προβλέψεις περί ελευθερίας του Τύπου.

Η απαίτηση να εξαφανιστούν δημοσιεύματα, είναι προσπάθεια να οδηγηθεί η δημοσιογραφία σε κατάσταση καταστολής και να λειτουργεί η κοινωνική ζωή σε ιστορικό σκοτάδι. Η αθώωση του Φλώρου, καταγράφεται σε κάθε δημοσίευμα που τον αφορά μετά από επικαιροποίηση των δημοσιευμάτων. Άρα ακόμη και σε νομικό επίπεδο κάθε αναγνώστης που διαβάζει τις αναρτήσεις γνωρίζει και τα περί αθώωσης. Αυτός όμως θέλει να εκδικηθεί τη δημοσιογραφία και να κάνει επίδειξη ισχύος.

Όχι δεν γίνεται να εξαφανίσουμε την Ιστορία κατεβάζοντας δημοσιεύματα, ούτε να κάψουμε εφημερίδες και βιβλία που καταγράφουν την ιστορία οποιουδήποτε δημοσίου προσώπου. Δεν γίνεται να κλείσουμε τα φώτα στην ενημέρωση για να μην φαίνεται η πορεία του κάθε Φλώρου. Αν επιτραπεί κάτι τέτοιο, τότε δεν θα μείνουμε μόνο ανημέρωτοι και αγράμματοι κοινωνικά, αλλά είναι πιθανόν το επόμενο βήμα να είναι οι εισβολές στα σπίτια για να κατασχεθούν παλιές εφημερίδες που γράφουν για τους Φλώρους-πρωταγωνιστές σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Με βάση τη «νομική» απαίτηση του Φλώρου, αν υποθέσουμε ότι την περίοδο του Αντρέα Παπανδρέου υπήρχε διαδίκτυο, δεν θα ξέραμε τίποτα για το σκάνδαλο Κοσκωτά, γιατί τα δημοσιεύματα θα έπρεπε να κατέβουν μετά την αθώωση των εμπλεκόμενων. Θα λειτουργούσαμε σε κενό ενημέρωσης και ιστορίας. Φυσικά δεν θα μαθαίναμε ούτε για το σκάνδαλο Siemens, ούτε για τα εξοπλιστικά, ούτε για οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο αφού αθωώθηκαν όσοι παραπέμφθηκαν και θα έπρεπε όλα τα δημοσιεύματα να εξαφανιστούν σα να μην  υπήρξε τίποτα και ποτέ. Η δημοσιογραφία θα ήταν ένα λευκό ή μάλλον ένα τσαλακωμένο χαρτί που το πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όποτε θέλουν.

Η θέση των δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε και σήμερα κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έκανε ο Φλώρος για να κατέβουν τα δημοσιεύματα μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές εκατομμυρίων που απαιτεί από τα Μέσα Ενημέρωσης. Την εξέφρασε το μέλος του ΔΣ, Μάχη Νικολάρα, με εντολή της προέδρου Μαρίας Αντωνιάδου, η οποία εκπροσώπησε όλη την Ένωση και μετέφερε ακόμη και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος σχολίασε στο μπρίφινγκ ότι «φαίνεται λογική η θέση της ΕΣΗΕΑ».

Παρ όλα αυτά, ακόμη και στο τόσο σοβαρό θέμα που αναγκάζεται ακόμη και η κυβέρνηση να πάρει θέση υπέρ των δημοσιογράφων, υπάρχει μια γκρίζα πλευρά. Κάποιοι δικηγόροι Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίοι φαίνεται ταυτόχρονα να έχουν πολυδαίδαλες και υπόγειες σχέσεις, εκφοβίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία εκπροσωπούν νομικά, ότι θα πληρώσουν αγωγές εκατομμυρίων, ώστε να κατεβάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ. Μοναδικός στόχος είναι να φανεί ότι δεν πρόκειται για μια ενιαία δημοσιογραφική στάση αρχής, αλλά για θέμα με διάφορες ερμηνείες. Έτσι θα μπορεί ο Φλώρος να ισχυριστεί δια των δικηγόρων του, ότι όλα αυτά δεν αφορούν την δημοσιογραφία αλλά «κάποιους», ευελπιστώντας να κριθεί έτσι και από τον δικαστή που δικάζει την υπόθεση.  Πρόκειται δηλαδή για ενέργειες αλά Energa. Καλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται με τον τρόπο αυτό επειδή κάποιοι δήθεν προσπαθούν να τους συνετίσουν για να αποτάξουν τη δημοσιογραφία, να κρατήσουν τη στάση που πρέπει. Κάθε δημοσιογράφος που θα συμβάλει στο τέλος της δημοσιογραφίας είναι υπόλογος απέναντι στη δημοσιογραφία αλλά και τα πειθαρχικά όργανα. Τη δημοσιογραφία δεν την ορίζουν ούτε επιχειρηματίες ούτε κουτοπόνηροι και διαπλεκόμενοι νομικοί.  Την ορίζουμε εμείς.

Διαβάστε επίσης

Με αγωγές κατά ΜΜΕ επιχειρεί να «σβήσει» την ιστορία ο Αριστείδης Φλώρος της Energa

Επίκαιρη Ερώτηση Σαλμά σε Θεοδωρικάκο για το λαθρεμπόριο καυσίμων: «Κλοπή με τουρκικές αντλίες – Τα είχα πει στον Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ: Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή για την κατάρρευση του ΕΣΥ – «Ας έρθουν στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», λέει ο Παππάς

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα

Documento Newsletter