Ποιους στοχοποιεί η Επιτροπή Πισσαρίδη

Ποιους στοχοποιεί η Επιτροπή Πισσαρίδη

Eπίθεση σε συντάξεις, εργαζόμενες μητέρες, άνεργους και ηλικιωμένους

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν πόνημα ανεξάρτητων επιστημόνων… Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για το συμπύκνωμα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής Μητσοτάκη που φέρει το περιτύλιγμα του επιστημονικού κύρους «αγορασμένων» επιστημόνων.

Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη συνιστά μια ευθεία επίθεση προς το κοινωνικό κράτος.

• Οι έννοιες «ανάπτυξη» και «παραγωγικότητα» δένονται άρρηκτα με τις μειώσεις μισθών μέσω της ευελιξίας της εργασίας.

• Οι συντάξεις γίνονται όχημα «ιδιωτικών επενδύσεων σε αβέβαια χρηματιστηριακά στοιχήματα».

• Οι άνεργοι και οι πολιτικές απασχόλησης χάνουν στο όνομα της περικοπής τού μη μισθολογικού κόστους.

Αν λοιπόν κάποιος σταχυολογήσει μέσα από το πόρισμα των 244 σελίδων τις διάσπαρτες μικρές επιθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα συνθέσει τη μεγάλη εικόνα των «οραματισμών» που τελικά συνιστούν συντονισμένο πόλεμο για καταστροφή του κοινωνικού κράτους.

Αναλυτικά:

Μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων. Προτείνεται να επιβαρυνθεί το σύνολο του πληθυσμού με υποχρεωτική εισφορά, τα χρήματα από την οποία θα κατευθύνονται σε ιδιώτες διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι θα τα επενδύουν σε χρηματιστηριακά «στοιχήματα». Από την άλλη, προτείνεται δικαίωμα στην φροντίδα να έχουν μόνο όσοι έχουν πληρώσει εισφορές για 20 τουλάχιστον χρόνια. Οι επιστήμονες αυτοί δηλαδή προτείνουν σε μια χώρα με έντονη τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία (που μέχρι και το 2012 έτρεχε με 40%) να μην έχουν φροντίδα όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 6.000 ημέρες ασφάλισης!

Εργαζόμενες μητέρες. Ηδη η κυβέρνηση περικόπτει κονδύλια που κατευθύνονται στο κοινωνικό κράτος, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και υπογεννητικότητας. Η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει να απεμπλακούν οι εργοδότες από οποιαδήποτε παροχή υπέρ των εργαζόμενων μητέρων, άδεια τοκετού και λοχείας, ειδική εξάμηνη άδεια μετά τον τοκετό, άδεια φροντίδας τέκνων κ.λπ. και το κόστος για όλα να αναληφθεί από το κράτος.

Συντάξεις. Προτείνεται ουσιαστικά η οριζόντια μείωσή τους και αύξηση των ορίων ηλικίας. Οι συντάκτες του πορίσματος αναγράφουν επί λέξει: «Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης». Αρα προτείνουν πλήρη ανταποδοτική σύνταξη με ρήτρα ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πρόωρες συντάξεις. «Ενα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας» αναγράφεται σχετικά… Ακριβώς όμως επειδή από το 2022 υφίσταται μια ηλικία συνταξιοδότησης (τα 67 έτη) με μόλις μία εξαίρεση (τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης), η επίθεση γίνεται στα πλασματικά έτη ασφάλισης. Ζητείται δηλαδή ο εξορθολογισμός (άρα περικοπή διότι δεν υφίσταται εξορθολογισμός προς τα πάνω) των κανόνων αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων.

Επιδόματα ανεργίας. Τι άλλο θα μπορούσαν να προτείνουν πέρα από τη μείωσή τους; Προτείνουν λοιπόν να μην προκύπτει το επίδομα ανεργίας ως ποσοστό του κατώτατου μισθού αλλά αναλογικά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Αναλυτικότερα αναγράφουν: «Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ». Σε μια αγορά εργασίας που κυριαρχείται τα τελευταία χρόνια από τη μερική απασχόληση κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό. Βέβαια δεν μένουν εκεί αλλά προτείνουν επίδομα ανεργίας 6+6 μηνών (όπου ο άνεργος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι έκανε προσπάθειες εξεύρεσης εργασίας)!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter