Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Πολάκης: 4 δις ευρώ το σκάνδαλο της Novartis

"Το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, είναι αντίστοιχο με αυτό της Siemens. Μιλάμε για πάνω από 4 δισ. ευρώ "μαύρο" χρήμα". Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, "ευθύνες ποινικές, πολιτικές, διαχειριστικές θα βγουν και από αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε και η πολιτική ηγεσία και ο διοικητικός μηχανισμός και γιατροί ένα συγκεκριμένο τμήμα φαρμακευτικής δαπάνης και πώς κατάφερε μία εταιρεία να διαδώσει φάρμακα, παραβαίνοντας και πρωτόκολλα και καλές πρακτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχωσαν βαθιά τα χέρια τους στο μέλι".

Για τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζει ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Και προσθέτει: "Δυστυχώς πάει με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα και έχουν βγει στη φόρα και αυτός είναι ένας λόγος που δεχόμαστε επίθεση, καθώς, κόψαμε μία δαπάνη που κυμαινόταν από 6 έως 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για διαφημίσεις. Βέβαια αν τη διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν. Οι προηγούμενοι ξέσκιζαν την κοινωνία και τους λιβανίζουν, εμείς φτιάχνουμε τα πράγματα και μας βρίζουν. Ποιοι λιβανίζουν όμως και ποιοι μας βρίζουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιρναν, από 6 έως 20 εκατ. Είναι και άλλα, μιλάω για το 2014 που δόθηκαν 6,5 εκατ. με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα έγγραφα που πρέπει να ελεγχθούν είναι δύο κοντέινερ».

Για το ποια είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ σήμερα, απαντά: «Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα στον χώρο της Υγείας, η εμπιστοσύνη όμως των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σύνολο, είμαστε όμως ικανοποιημένοι από το ότι ισορροπήσαμε ένα σύστημα που κινδύνευε να καταρρεύσει. Η εικόνα του ΕΣΥ σήμερα, είναι ενός συστήματος που αρχίζει να ορθοποδεί, μετά από πολλά χρόνια υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και συνειδητής διάλυσης».

«Από τον Οκτώβριο του 2015, που πρακτικά αρχίσαμε να κυβερνάμε, παραλάβαμε ένα σύστημα σε στάδιο αρχόμενης λειτουργικής κατάρρευσης. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οριζόντια περικοπή δαπανών βάσει των μνημονιακών συμφωνιών, η οποία βέβαια δεν ακούμπησε ούτε μία τρίχα απ΄ όλο το σύστημα, που γέννησε υπερτιμολόγηση, διαπλοκή και διαφθορά στον χώρο της Υγείας, και οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις. Στην έλλειψη φαρμάκων, βασικών υλικών, στη δυσλειτουργία υπηρεσιών και όλου του συστήματος της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης, υπήρξε μαζική έξοδος ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και ταυτόχρονα η -πρακτικά- απόλυση 2.500 γιατρών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επί Αδ. Γεωργιάδη, που ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή υπήρχε μια κατάσταση εκτίναξης δαπανών, και εδώ είναι το παράλογο, σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Η διαφορά της δαπάνης με ό,τι είχε υπογράψει η ΝΔ με αυτό που εμείς διαπραγματευθήκαμε είναι κοντά στο ένα δισ. ευρώ παραπάνω χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Εάν δεν κάνεις την πολιτική επιλογή να δώσεις χρήματα σε ένα σύστημα που καταρρέει δεν κάνεις τίποτα. Πρώτα ανατάσσεις και μετά αρχίζεις να ελέγχεις για να κάνεις τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν.

Φέτος, για πρώτη φορά, πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν τη χρονιά χωρίς να δημιουργήσουν καινούργια χρέη. Εκτός από την ομαλή και αυξημένη χρηματοδότηση το 2016, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 410 εκατ. ευρώ και άλλα 170 σε στρατιωτικά, πανεπιστημιακά, Ωνάσειο και «Παπαγεωργίου», κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Στις εποχές των παχιών αγελάδων όλα μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό επετεύχθη, διότι ο ΕΟΠΥΥ έλαβε φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία 4,130 δισ. ευρώ, από 3,480, πέρυσι. Έχει μπει σε άλλη πορεία, κάνει συνολική εκκαθάριση των υποβολών των παρόχων, πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων χρόνων και δεν δημιουργεί νέες. Επιπλέον, καταργεί την προπληρωμή του ασφαλισμένου για την προμήθεια προϊόντων (ταινίες σακχάρου, γυαλιά, ορθοπεδικά είδη, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, κλπ). Ο πάροχος που έχει υπογράψει σύμβαση θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό.

Έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή, μέσα στην κρίση το μεγαλύτερο κοινωνικό αντιστάθμισμα είναι να μπορείς να προσφέρεις στον άλλο δημόσια δωρεάν, ισότιμη, έγκαιρη και αποτελεσματική περίθαλψη. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους χωρίς την παροχή φροντίδας. Αυτό είναι και μια ιδεολογικού χαρακτήρα αλλαγή, βαθιά αριστερή και βαθιά ταξική. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του δημόσιου συστήματος είναι η ελευθερία της πρόσβασης στην ώρα της ανάγκης, δεν έχεις κλειστές πόρτες, κάτι που πήγε να γίνει, τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά με τους ανασφάλιστους. Βρήκαμε χρέη 30 εκατ. ευρώ, ανθρώπων που νοσηλευτήκαν τα προηγούμενα χρόνια και αυτά έχουν πάει στις εφορείες και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τα καλύψουμε, αυτό κάνανε οι προηγούμενοι.

Για την υποστελέχωση και την έλλειψη προσωπικού, υπογραμμίζει:  «Η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι αργή. Δεν είναι απλά γραφειοκρατική, το σύστημα είναι στημένο έτσι για να ελέγχεται, για να καθυστερεί, ουσιαστικά είναι άχρηστα βήματα που δικαιολογούν την ύπαρξη ενός μηχανισμού. Όταν παίρνεις πράξη υπουργικού συμβουλίου ότι έχεις τις πιστώσεις γιατί πρέπει να ξαναπάρεις έγκριση, όταν βγάζεις τα αποτελέσματα, γιατί πρέπει να περάσουν 2,5 μήνες να πάει κάποιος τα χαρτιά του για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης απόφασης και ΦΕΚ για να αναλάβει υπηρεσία; Βρισκόμαστε σε φάση αλλαγών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.