Πολάκης: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας (Video)

Πολάκης: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας (Video)

Για σημαντικό έργο στον χώρο της Υγείας και όχι μόνον κάνει λόγο σε συνέντευξή του στα «Χανιώτικα Νέα» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης.

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρεται και στα θέματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, εξαπολύει βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ υπεραμύνεται του συμβιβασμού που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λέει, κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τα τοπικά θέματα αναφέρεται στο Νοσοκομείο Χανίων, στην άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε στο θέμα του αεροδρομίου Χανίων το οποίο πέρασε στην Fraport ενώ σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων τάσσεται υπέρ για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους διευκρινίζοντας πως οι εξορύξεις νοτίως της Κρήτης αφορούν φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο.

Όλη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και υποψήφιου βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη:

• Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας σας στο Υπουργείο Υγείας ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό που έχετε κάνει στον τομέα της Υγείας;

«…Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πράγμα το οποίο κάναμε, για το οποίο θα είμαστε περήφανοι όταν θα ‘μαστε γερόντοι και συνταξιοδοτημένοι από την πολιτική, είναι η υγειονομική κάλυψη των 2.300.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας. 2.300.000 άνθρωποι που η κρίση, τα πρώτα δυο μνημόνια, η μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας και ο κοινωνικός Καιάδας των 65 δισεκατομμυρίων, μέτρων που είχαν πάρει τότε οι κυβερνήσεις που χρεοκόπησαν τη χώρα και μας έβαλαν στα μνημόνια, τους πέταξε στην απασφάλιση και στην υγειονομική φτώχεια. Θεωρώ ότι αυτό ήταν και η παρέμβαση με το πιο αριστερό αποτύπωμα που είχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και στον χώρο της Υγείας αλλά και συνολικά ως κυβέρνηση. Επίσης θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το ότι καταφέραμε και πήραμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο ήταν τον Οκτώβριο του ‘15 στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης κυριολεκτικά και το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ισορροπήσει, έχει σταθεροποιηθεί, σε πάρα πολλούς τομείς έχει βελτιωθεί και πραγματικά ανοίγονται μπροστά του προοπτικές πολύ μεγάλης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αν δεν πισωγυρίσουμε – το λέω πολύ ευθέως – στις εκλογές της 7ης Ιουλίου (…).

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το ότι πήραμε ένα ΕΟΠΥΥ με 2 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη και αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε 100.

Ότι υπογράψαμε συμβάσεις με άλλους 15.000 παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτός από τα φαρμακεία και αυτούς που είχαν υπογράψει τη σύμβαση πριν. Ότι εξυγιάναμε τον κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Κόψαμε σπατάλες ή λαμογιές ή αχρείαστες πληρωμές και μεταφέραμε σε δαπάνες και σε ανάγκες που πραγματικά έχουν ανάγκη οι πολίτες σε σχέση με τις υγειονομικές τους υπηρεσίες.

Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική παρέμβαση το κόψιμο του 5ευρω από τα νοσοκομεία (…).

• Στο Νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ, υπάρχει αναμονή για συγκεκριμένες εξετάσεις. Στην περίπτωση γαστροσκοπήσεων η αναμονή ξεπερνά τον χρόνο και φτάνει έως τον Αύγουστο του 2020. Τι κάνατε και τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτά;

«Επειδή εμένα μ’ αρέσει να μιλάω πολύ στα ίσα και επειδή η εφημερίδα σας πολλές φορές νομίζω έχει κάνει μια κριτική που δεν μας αξίζει, σε σχέση με το Νοσοκομείο Χανίων, εγώ θα μιλήσω με νούμερα γιατί αυτή τη στιγμή από τον Οκτώβριο του ‘15 μέχρι σήμερα που μιλάμε, στο Νοσοκομείο Χανίων έχουν προσληφθεί 70 γιατροί (30 μόνιμοι, 40 επικουρικοί), σε διάφορες ειδικότητες. Εχουν προσληφθεί άλλα 280 άτομα προσωπικό. Θέλετε να αφαιρέσω τα συνεργεία; Αλλα 200 άτομα προσωπικό. Τα οποία δεν υπήρχαν τον Οκτώβριο του ‘15. Θυμάμαι πολλά σας πρωτοσέλιδα εκείνη την περίοδο, τη πριν το ‘15, που μιλούσατε για την κατάσταση του Νοσοκομείου Χανίων. Ολα αυτά που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Χανίων δεν τα έχετε δει; Και ως εφημερίδα μιλάω».

• Να σας πω όμως ότι και παλαιότερα και όχι μόνο επί της δικής σας κυβέρνησης, πάντα επισημαίναμε τα κακώς κείμενα. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Καμία αντίρρηση. Ακούστε κ. Λυβιάκη. Μιλάω ειλικρινά. Εγώ δεν θέλω λιβάνισμα. Να εξηγούμαστε να μην παρεξηγούμαστε. Θέλω όμως αλήθεια και ισότιμη αντιμετώπιση. Δηλαδή. Να τα πάρουμε ένα – ένα. Είναι ψέμα ότι στο Νοσοκομείο Χανίων είχε αγοραστεί Γ΄κάμερα πριν από πάρα πολλά χρόνια, δεν λειτούργησε ποτέ, έμεινε στα υπόγεια, ληστεύτηκε, έγινε μη λειτουργική και ο λόγος ότι δεν ήθελαν κάποιοι να αναπτυχθεί το Τμήμα προκειμένου ο κόσμος να κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα και στο Ηράκλειο; Αυτή τη στιγμή, εδώ και ένα χρόνο, δεν λειτουργεί Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στα Χανιά; Μπορούν οι Χανιώτες να κάνουν σπινθηρογράφημα εδώ και ετοιμάζονται και οι υποδομές και για το θεραπευτικό ιώδιο σε κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους (…). Το Νοσοκομείο Χανίων είχε ένα στεφανιογράφο – αγγειογράφο ο οποίος ήταν χαλασμένος. Πήραμε δύο εξαιρετικούς νέους συναδέλφους… Αυτή τη στιγμή ένας Χανιώτης που παθαίνει έμφραγμα, κάνει αγγειοπλαστική επείγουσα στο Νοσοκομείο Χανίων. Αυτό είναι επανάσταση για τα Χανιά. Πως το ΄χετε προβάλλει; Δεν το ΄χετε προβάλλει αυτό. Μου λέτε για το ραντεβού της γαστροσκόπησης. Εδώ πόσες διακομιδές και πόσα περιστατικά τρέχαν στο Ηράκλειο να προλάβουνε και αυτό τώρα το γλιτώσαμε με αυτούς τους δύο εξαιρετικούς συναδέλφους με τους οποίους επιδιορθώσαμε το μηχάνημα και μάλιστα έχουμε βάλει και μπροστά να πάρουμε και άλλο τέτοιο μηχάνημα (…). Κάνουμε αυτή τη στιγμή επείγουσες αγγειοπλαστικές εκεί και προγραμματισμένες στεφανιογραφίες και πάρα πολλές μάλιστα (…). Είναι ψέμα ότι στα Χανιά φτιάχτηκε παιδοχειρουργική κλινική; Είναι ψέμα ότι στα Χανιά έχουμε αγγειοχουργικό ιατρείο και τώρα προκηρύσσουμε και άλλες θέσεις; (…). Οτι λειτούργησε δερματολογικό ιατρείο που δεν υπήρχε; Πήραμε και γαστρεντερολόγους. Είναι μεγάλη η ζήτηση. Το ξέρω. Και βέβαια είναι κάποια πράγματα τα οποία προφανώς θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Το ξέρω.

Αλλά τι έχει σημασία; Το Νοσοκομείο Χανίων πόσα λεφτά χρώσταγε το 2014 – 2015; Τι ληξιπρόθεσμα χρέη είχε; 13.500.000 ευρώ. Τώρα πόσα χρωστάει; Ούτε 2 εκατομμύρια. Τα τρέχοντα είναι και το γύρισμα. Αυτό πως συνέβη; Γιατί ξέρετε τα Νοσοκομεία της χώρας 31-12-2014 χρωστάγανε 735 εκατομμύρια ευρώ, 31-12-2018 είχαν θετικό πλεόνασμα. Δηλαδή αν ξεπλήρωναν ο,τι χρώσταγαν τους έμειναν και 260 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο το προβάλλατε αυτό; Η το Νοσοκομείο Χανίων το 2014 είχε όριο δαπανών 19 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 είχε 28.438.000 ευρώ. Πόσο το προβάλλατε αυτό; Αυτά δεν έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ότι βρήκαμε μια μπανανόφλουδα ή κανένα σκύλο ψοφημένο στο προαύλιο που τα ‘χετε κάνει πρωτοσέλιδα. Η το ότι φτιάχτηκε Οργανισμός στο Νοσοκομείο Χανίων και με την προσθήκη της ψυχιατρικής κλινικής και που είναι πραγματικά αναπτυξιακός Οργανισμός, πέρα από δυο – τρεις μικρολεπτομέρειες που κάποιοι εκεί μέσα την τρίχα την κάνανε τριχιά για να πουν ότι αντιπολιτεύονται (…). Το ότι ξεμπλοκάραμε μετά από πόσα χρόνια τη δωρέα Μαλινάκη για την επέκταση της ψυχιατρικής πτέρυγας είναι μικρό πράγμα; Πόσο το προβάλλατε αυτό;».

• Προφανώς δεν έχετε διαβάσει την εφημερίδα μας. Ολα αυτά τα έχουμε προβάλλει αλλά και η κριτική είναι στο πλαίσιο της δουλειάς μας.

Τη διαβάζω την εφημερίδα σας. Μου τη στέλνουν αποδελτίωση. Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας κύριε Λυβιάκη. Αλλά θα γκρουφτώ άμα δεν το πω. Για αυτό σας τα λέω τώρα αυτά. Θα γκρουφτώ άμα δεν το πω. Θεωρώ ότι αυτά τα οποία έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Χανίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ειχανε γίνει ακόμα και την περίοδο των παχιών αγελάδων. Και αυτό το πράγμα για αντιπολιτευτικούς λόγους η εφημερίδα σας δεν το έχει προβάλλει. Δεν είναι ότι δεν το γράφει. Αλλά ξέρεις, το ότι φτιάξαμε Αιμοδυναμικό στα Χανιά είναι μεγάλη είδηση. Δεν μπορεί να έχει την ίδια κάλυψη με τις μπανανόφλουδες και με τους σκύλους στο προαύλιο. Πως να γίνει δηλαδή; Εχω άδικο;

• Τα έχουμε προβάλλει και παρουσιάσει όλα αυτά, αλλά ξαναλέω και η κριτική είναι δουλειά μας.

Δεν ζήτησα ποτέ μου και από κανέναν σας συνάδελφο να λιβανίζει. Το μόνο που ζητάω είναι να λέτε την αλήθεια. Και ξέρερε και εσείς καλύτερα απο μένα και εγώ δεν μιλάω για ΄σας, μιλάω για τα πάνω κανάλια, τα ΜΜΕ τα κεντρικά, ξέρετε ότι έπαιρναν το χρονο από το ΚΕΕΛΠΝΟ γύρω στα 25 – 30 εκατομμύρια ευρώ; Και να μην υπολογίσω αυτά που έπαιρναν ως διαφημιστική δαπάνη διαφόρων τύπων από διάφορα νοσοκομεία. Εγώ έκανα την πολιτική επιλογή να μη δώσω ούτε σεντς. Γιατί θεωρώ τη μεγαλύτερη κοροιδία που θα μπορούσαμε να κάνουμε και να ‘χει και την υπογραφή μας, να συνέχιζα αυτά που έκανε ο Γεωργιάδης ή ο Λοβέρδος ή ο Αβραμόπουλος πιο πριν, οι οποίοι κάθε χρόνο με την πολιτική τους κάλυψη εννοείται γιατί αυτό δεν το αποφασίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το αποφασίζει, να υπογράφω εγώ 897 συμβάσεις διαφημιστικής δαπάνης με διάφορα υπαρκτά και ανύπαρκτα σάιτ σε όλη την Ελλάδα και να ξοδεύω 25 – 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και την ίδια στιγμή να χρωστάμε 25 εκατομμύρια ευρώ στους Ελβετούς για τις μεταμοσχεύσεις παιδιών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Και μας το πέρασαν φέσι και αυτό. Εμείς το ξεπληρώσαμε.

• Τι εξελίξεις έχουμε με το ΚΕΕΛΠΝΟ;

«Εγώ, όπως είδατε και ήταν ένας λόγος που στοχοποιήθηκα, διότι όταν κάποιοι έχουν συνηθίσει να πέρνουν αέρα λεφτά, όπως έπαιρναν και αέρα δάνεια και τους τα κόβεις, τότε βέβαια γαυγίζουν και στοχοποιούν. Δυστυχώς το ΚΕΕΛΠΝΟ από οργανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, εξελίχθηκε, ειδικά από το ‘06, ‘07 και μετά, επί Αβραμόπουλου και δώθε αλλά ολοκληρώθηκε και την περίοδο Λοβέρδου και Γεωργιάδη, σε μηχανισμό ελέγχου των ΜΜΕ της χώρας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρήκε και η Novartis, το μηχανισμό του αξιοποίησε, για να κάνει και αυτή τις δικές της δουλειές. Έχω πάει ένα δωμάτιο στοιχεία, εγώ με τα χέρια μου, στις εισαγγελείς διαφθοράς, από την κυρία Ράικου μέχρι και την κυρία Τουλουπάκη. Βρήκα και άλλο δωμάτιο κρυμμένα στοιχεία. Εκεί που μας έλεγαν ότι δεν είχε λογιστικό πρόγραμμα το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα είχαν καταργήσει από τα κομπιούτερ και τα είχαν κρύψει στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τη βρήκαμε την κρύπτη και τους τα πήγαμε όλα. Έχει ασκηθεί το ένα δέκατο των διώξεων που θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί. Και εκεί που ασκήθηκαν οι διώξεις δεν έχουν προχωρήσει οι ανακρίσεις (…).

Εμείς βρήκαμε διαχειριστικό έλλειμμα -δεν ξέρουμε πού πήγανε, δεν καταγράφονται- 90 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως δεν θα το πει ο Πολάκης. Ο Πολάκης το βρήκε. Και ξέρει πολύ καλά τι βρήκε. Όταν λοιπόν τον Ιούνιο του 2016 έχοντας πάει τρεις – τέσσερις φορές στην κυρία Ράικου τότε στοιχεία και βλέποντας τον ρυθμό ανάπηρης κουτσής χελώνας με την οποία κινιόταν η εισαγγελία διαφθοράς, είπα ότι έχουμε πρόβλημα στη Δικαιοσύνη μεγάλο και κάτι πρέπει να γίνει. Τότε μου την πέσαν όλοι ότι παρεμβαίνω στην Ελληνική Δικαιοσύνη» (…).

• Ποιο ή ποια έργα στα Χανιά πιστεύετε ότι σηματοδοτούν την θητεία σας ως βουλευτής τα τελευταία χρόνια;

«Είπα πολλά πράγματα για το Νοσοκομείο Χανίων. Επίσης να συμπληρώσω ότι και τα Κέντρα Υγείας του Νομού ενισχύθηκαν με 61 άτομα και άλλα 19 άτομα είναι στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας που άνοιξαν στο παλιό Νοσοκομείο. Θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβαση και εκεί. Το άνοιγμα δηλαδή των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας που είναι μια άλλη λογική της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στον αστικό ιστό. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη δεν υπάρχει κενή θέση αγροτικού γιατρού (…). Από εκεί και πέρα, εγώ και λόγω της δημαρχιακής μου θητείας, ανακατεύτηκα πολύ και με πάρα πολλά πράγματα που είχαν να κάνουν με τους Δήμους (…).

Έχουν έρθει πάρα πολλά χρήματα στα Χανιά. Τότε, εκείνη την περίοδο πρέπει να είχαν έρθει γύρω στα 100 – 120 εκατομμύρια αλλά δουλεύονταν τα 10. Τώρα, δουλεύονται πάνω από τα 70 – 80. Και βέβαια σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνω καθόλου την τεράστια ανταπόκριση που έδωσε η κυβέρνηση μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου (…). Αντέδρασε όπως έπρεπε και η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός. Έχουν έρθει στη Αντιπεριφέρεια πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της αποκατάστασης και τις άμεσες παρεμβάσεις και επίσης έχουν έρθει γύρω στα 64 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους για τις δικές τους υποδομές (…).

»Νομίζω ότι επίσης καθοριστική ήταν και η συνεισφορά μου όπως και όλων των βουλευτών του Νομού για να δοθεί το στρατόπεδο Μαρκόπουλου στον Δήμο Χανίων, όπως επίσης και το ξεκόλλημα και πάρα πολλών άλλων έργων. Ένα έργο που είχε κολλήσει 20 χρόνια ήταν ο λιμένας Κολυμπαρίου ο οποίος εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Γιάννης Μαλανδράκης το έτρεξε πολύ, βοηθήσαμε και εμείς και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Αλιείας (…).

• Πάντως ένα θέμα για το οποίο μετά που αναλάβατε την εξουσία αλλάξατε στάση αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το 2015 αν δεν κάνω λάθος είχατε δηλώσει πώς αν πουληθεί το αεροδρόμιο Χανίων θα ξαπλώσετε στο αεροδιάδρομο. Τελικά το αεροδρόμιο το ανέλαβε η Fraport επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Εχετε μετανιώσει για εκείνη τη δήλωση; Και αν δεν ήσασταν σε θέση εξουσίας θα ξαπλώνατε στον αεροδιάδρομο;

«Δεν έχω μετανιώσει για καμία δήλωση. Και θεωρώ ότι είναι βαρύ λάθος ότι αυτή τη στιγμή έχει η Fraport το αεροδρόμιο των Χανίων. Όμως, εκεί ηττηθήκαμε. Και σας το λέω έτσι κ. Λυβιάκη. Ηττηθήκαμε το βράδυ της 13ης Ιουλίου όταν ανάμεσα 5 – 13 αναζητήσαμε αλλού βοήθεια την οποία δεν μας την έδωσαν και στις 13 Ιουλίου, ενώ είχε υπάρξει συμφωνία πιο πριν για επαναδιαπραγμάτευση γιατί αυτό που δεχτήκαμε και η ήττα ήταν ότι δεχτήκαμε τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Σαμαράς. Είχε υπάρξει μια ολόκληρη επαναδιαπραγμάτευση το εξάμηνο που έλεγε ότι εξαιρείται το αεροδρόμιο Χανίων και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης λόγω του στρατιωτικού τους χαρακτήρα, ότι στα υπόλοιπα αεροδρόμια θα υπάρχει ένα 30% συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, θα υπήρχαν άλλα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους, διαφορετικό καθεστώς κλπ και μάλιστα τη συμφωνία αυτή την είχε διαπραγματευτεί ο Γιώργος Σταθάκης και είχαν συμφωνήσει και από τη μεριά της Fraport τότε αλλά ο Σόιμπλε εκείνο το βράδυ και στο πλαίσιο του αισχρού εκβιασμού που έκανε εκείνο το βράδυ και στον Αλέξη, είπε: τα αεροδρόμια όπως ο Σαμαράς. Και βέβαια εκεί ηττηθήκαμε. Είναι προφανές. Εγώ σαφώς και θεωρώ ότι δεν έπρεπε να είχε έρθει η Fraport… Όμως, αποδείχτηκε ότι μετά από τρία χρόνια ότι αυτή η επιλογή που κάναμε εκείνο το βράδυ τελικά οδήγησε τη χώρα έξω από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια γιατί στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Η ιστορία του αεροδρομίου και της εκχώρησης των αεροδρομίων και της επένδυσης που πρέπει να κάνει η Fraport σε αυτά είναι ένα περαιτέρω στοίχημα. Εγώ δεν θεωρώ ότι έχει κλείσει αυτή η ιστορία και αυτό είναι προσωπική μου γνώμη και θέση διότι αν δεν είναι εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις όλα επαναδιαπραγματεύονται (…).

• Πάντως, η υπερφορολόγηση συνεχίζεται. Θέλω να πω, η Ελλάδα είναι ακόμα υπό επιτροπεία, ακόμα κι αν έχουμε βγει από το μνημόνιο. Σε σχέση με τους φόρους τι θα κάνετε;

Έχουμε ανακοινώσει νομίζω συγκεκριμένα και στοχευμένα προγράμματα ελάφρυνσης και σε σχέση με τις εισφορές αλληλεγγύης. Βέβαια να πούμε και το άλλο κομμάτι. Το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερες εισφορές από αυτές που πλήρωνε. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες. Αυτά είναι τα νούμερα με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εχει σημασία γιατί βγαίνουν τα διάφορα κανάλια και κάνουν ένα πόλεμο σε σχέση με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε (…).

Εκεί που υπήρξε αδικία είναι στα ψηλά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών που εκεί για να ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα, αυξήσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό προοδευτικά θα ισορροπήσει (…).

• Το 2015 το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έβγαινε ο λογαριασμός. Τώρα, εμείς προχωρήσαμε και πέρυσι σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου πάλι. Και εμείς δεν μιλάμε για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ στοχευμένα στις χαμηλές οικονομικές κατηγορίες…

• Ένα θέμα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον είναι αυτό των υδρογονανθράκων. Ποια είναι η δική σας θέση;

…Εδώ μιλάμε για την εκμετάλλευση του αερίου. Το αέριο δεν μολύνει. Και το αέριο βγαίνει και αυτή τη στιγμή. Στα υποθαλάσσια φαράγγια κάτω από την Κρήτη βγαίνει το αέριο και είναι γνωστό από ωκεανογραφικές έρευνες κλπ. Και δεν έχει μολύνει τους ιχθυοπληθυσμούς. Αυτό είναι ένα τεράστιο έσοδο για τη χώρα μας. Είναι τεράστια αύξηση της απασχόλησης. Είναι τεράστια τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι τεράστια ασπίδα γεωπολιτική για τη χώρα μας και για την Κύπρο (…).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter