Πολάκης: Όσα είπε ο Γεωργιάδης για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι μπούρδες (Video)

Πολάκης: Όσα είπε ο Γεωργιάδης για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι μπούρδες (Video)

Ως κορυφή_x000D_
ενός ενός από τα τρία παγόβουνα πάνω στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα_x000D_
χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. 

Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, το 30% της δημόσιας και το 40% της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία, αποτελούν μαύρο χρήμα.

«Μιλάμε για περίπου 85 δισ. ευρώ και κάποιοι τολμούν και μιλούν για σκευωρία και κάνουν και μηνύσεις» είπε ο κ. Πολάκης και κάλεσε τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να προχωρήσουν και σε άλλες μηνύσεις. «Να μηνύσετε τους βουλευτές της ΝΔ που το 2011 κατέθεσαν Ερώτηση για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας» είπε ο κ. Πολάκης και συνέχισε σκωπτικά: «μηνύστε και τον κ. Σαλμά ο οποίος τον Μάιο του 2014 είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης με το που ανέλαβε ανέβασε την τιμή σε 265 φάρμακα». «Όλα αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι μπούρδες. Εγώ μείωσα τη δαπάνη όσο τη μείωσα» πρόσθεσε.

Ο Παύλος Πολάκης εξήγησε επιπλέον ότι μια υψηλή τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα μεταφραζόταν σε υψηλή τιμή αναφοράς σε πάρα πολλές άλλες χώρες. «Τι έκαναν οι φαρμακοβιομηχανίες;» διερωτήθηκε για να απαντήσει ότι τιμολογούσαν τα φάρμακά τους σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρώπης, η μία εκ των οποίων ήταν η Ελλάδα. «Γι’ αυτό το σκάνδαλο Novartis αν και παγκόσμιο, έχει μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή» συνέχισε για να προσθέσει με νόημα ότι «κάποιοι κυβερνούσαν τα χρόνια που γίνονταν αυτά και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αλλά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

Συνεχίζοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα ασφαλιστικά μας ταμεία πότε μέχρι το 2016 δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή με τις φαρμακοβιομηχανίες. «Άλλες χώρες» είπε «όπως η Γερμανία, έπαιρναν έκπτωση. Εμείς μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής. Αυτό είναι τεράστιο έγκλημα απέναντι στη χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα εξαπολύοντας τα πυρά του προς τον Άδωνη Γεωργιάδη: «μεταφέρατε την αύξηση της δαπάνης στη συμμετοχή των ασθενών».

Στρέφοντας τα βέλη του προς τις προηγούμενες κυβέρνησεις στελέχη των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας συμπλήρωσε: «με τις αποφάσεις σας, δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε υπερτιμολόγηση», ενώ συμπλήρωσε συνεχίζοντας την επίθεσή του: «φτιάξατε νόμους και μοιράσατε την πίττα προφυλάσσοντας κάποιους από το να έχουν μείωση στην πίττα της δημόσιας δαπάνης».

Ο κ. Πολάκης παρουσίασε επίσης στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι τουλάχιστον από το 2012 κι έπειτα η Novartis παρέμεινε πρώτη στις δαπάνες μεταξύ των φαρμακευτικών εταιριών. Σχολιάζοντας τέλος τα όσα νωρίτερα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το «δώρο» των 65 εκατομμυρίων που εμφανίζεται να έκανε στη Novartis, ο κ. Πολάκης ανέφερε: «αν αθροίσει κανείς τις πληρωμές από τον μήνα που ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης μέχρι τον Δεκέμβριο βγάζει 64,8 εκατ. ευρώ. Άρα πώς λέει ότι δεν έδωσε στη Novartis 65 εκατ. ευρω;». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ακόμη ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης πήγε να δώσει ακόμη 65 εκατ. ευρώ αλλά το αντιλήφθηκε ο αντικαταστάτης του Μάκης Βορίδης και το σταμάτησε.

Σε πανικό ο Γεωργιάδης: Τσίριζε και χτυπούσε το βήμα της Βουλής

Νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό του φωνάζοντας και χτυπώντας το βήμα της Βουλής. Αν και ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να απολογείται στην κοινωνία για όσα αναγράφονται στη δικογραφία εναντίον του και συγκεκριμένα για τα 2 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ως μίζα, εκείνος από το βήμα της Βουλής αποφάσισε να επιτεθεί προσωπικά στον εκδότη της εφημερίδας Documento, πλάθοντας σενάρια συνωμοσιολογίας που ευτυχώς δεν έφτασαν μέχρι και τη δολοφονία του Κένεντι.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης και συγκεκριμένα για την καταγγελία χρηματισμού του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως δεν ταυτίζεται χρονικά η καταβολή 65 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση, πως κατέβαλε το Δημόσιο στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία και από τα οποία προήλθε η μίζα των 2 εκατ. ευρώ στον ίδιο, με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Ισχυρίστηκε, επίσης, πως επί των ημερών του ο τζίρος της Novartis έπεσε κατακόρυφα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βγάζοντας το συμπέρασμα πως η φαρμακοβιομηχανία τον πλήρωνε για τις… κόβει λεφτά.

Σχετικά με την εισαγωγή νέων φαρμάκων, αποπειράθηκε να μετακυλίσει τις ευθύνες στον υφυπουργό του υπουργείου Υγείας την περίοδο που ο ίδιος διατελούσε υπουργός, Αντώνη Μπέζα. Υποστήριξε πως ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του φαρμάκου και πως εκείνος ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα μεταγενέστερα, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο επίμαχο δελτίο τιμών του τότε υφυπουργού. Σημείωσε δε πως επί ημερών της τωρινής κυβέρνησης εγκρίθηκε η εισαγωγή 14 νέων φαρμάκων της Novartis, με το ένα από αυτά να κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: 

Πανικόβλητος Άδωνις εν υαλοπωλείω! Τσίριζε και χτυπούσε το βήμα της Βουλής

Πως ο Παπαγγελόπουλος εξέθεσε Άδωνη και Αθανασίου

Η ώρα της Βουλής για το #Novartis_Gate 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter