Πολάκης προς Φωτήλα: Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάμε για Siemens

Πολάκης προς Φωτήλα: Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάμε για Siemens

«Στο κόμμα του κου Μητσοτάκη δεν μιλάνε για Siemens, κε Φωτήλα» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε απάντησή του στον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή, έκανε λόγο για «πραγματικό σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ», που αφορά αντιδραστήρια για τον ιό HIV/AIDS.

«Βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Πολάκη και προστίθεται: «Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μια ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Πολάκης, «στις 15 Φεβρουαρίου 2012, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και προεδρίας κας Κρεμαστινού, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την “προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων για τον ποσοτικό προσδιορισμό του ιού HIV-AIDS με συνοδό εξοπλισμό” με κριτήριο κατακύρωσης “την πλέον συμφέρουσα προσφορά” και προϋπολογισθείσα δαπάνη 2.000.000 Euro ανά έτος + ΦΠΑ. (ΑΔΑ:ΒΟΖ2469ΗΜΛ-Υ7Γ). Ο διαγωνισμός προέβλεπε:

Διάρκεια σύμβασης: Ένα έτος με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης. Και αφορούσε σε:

15.000 εξετάσεις ανίχνευσης ΗIV (μέτρηση ιικού φορτίου)/έτος

1.800 εξετάσεις ανίχνευσης αντοχής σε HIV-1 αντιρετροϊκά φάρμακα/έτος

Μίσθωση συνοδού εξοπλισμού συνολικά 60.000 Ευρώ για ένα έτος!

Όλες οι υποψήφιες εταιρείες προσέβαλλαν με διαδοχικές ενστάσεις τις άλλες υποψήφιες. Μία, μάλιστα, εξ αυτών διεκδίκησε τη δικαίωσή της έως τον Άρειο Πάγο. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων και το διάστημα μέχρις ότου τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επίπονα και χρονοβόρα, ξεπερνώντας τα τρία χρόνια. Τα 3 αυτά χρόνια, κε Φωτήλα, δεν κυβερνούσε η παρούσα κυβέρνηση και υπουργοί Υγείας δεν ήταν ούτε ο κος Ξανθός, ούτε ο κος Πολάκης. Μήπως γνωρίζετε να απαντήσετε με ποια διαδικασία προμηθευόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αντιδραστήρια γι αυτό το διάστημα;;; Μήπως γνωρίζετε αν πληρώνονταν οι προμηθευτές;;;

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση σας, θα απαντήσουμε εμείς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη αυτά προμηθευόταν αντιδραστήρια από όλες τις προμηθεύτριες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η SIEMENS. Όμως, επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ αδυνατούσε να αποζημιώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες, εκείνες καθυστερούσαν να εκτελέσουν τις παραγγελίες και να παραδίδουν αντιδραστήρια στα Κέντρα Αναφοράς AIDS. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 5.654.978 Euro. Πιο αναλυτικά:

ΑΝΤΙΣΕΛ – 1.415.828 Euro

SIEMENS – 931.803 Euro

SAFEBLOOD – BIOANALYTICA 3.307.347 Euro

Έτσι, στη συνεδρίαση της 9η Ιουνίου 2015, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει την ακύρωση του παραπάνω διαγωνισμού δεδομένου ότι τα οικονομικά δεδομένα, συνεπεία και της οικονομικής κρίσης που διέρχετο η χώρα εν μέσω μνημονίων, είχαν αλλάξει και, επομένως, τα οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού είχαν καταστεί πλέον ανεφάρμοστα μετά την πάροδο τριών ετών από τη διακήρυξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης (άρθρο 4.1), οι προσφερόμενες τιμές των εταιρειών θα τις δέσμευαν μόλις για 180 ημέρες (έστω κι αν προβλεπόταν μια παράταση) από την επομένη του διαγωνισμού, συνεπώς τα τρία χρόνια ξεπερνούσαν κάθε αναμενόμενο όριο.

Επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και επομένως «ουδεμία σκοπιμότητα υπήρχε υπέρ ή εις βάρος κάποιας εταιρείας με την ακύρωση του διαγωνισμού. Επίσης, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν επιβεβλημένη γιατί δεν τηρούνταν πλέον οι προσφερόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Με τα παραπάνω δεδομένα του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού μεταξύ των ετών 2012 και 2015 λόγω κρίσεως, η κα Πανοτοπούλου απολύτως ορθώς εκτίμησε και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2015. Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο ήταν ο κος Γιαννόπουλος, για την απομάκρυνση του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στη Βουλή».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η παραπάνω διαδικασία προμήθειας από όλες τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς. Σημειώνεται επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα με απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 Euro, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

«Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν “γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια”. Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού – Πολάκη με τη Siemens» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος καταλήγει: «Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα “πουλάκια” που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter