Πολάκης για αεροδιακομιδές: Σχέδια επί χάρτου το νομοσχέδιο – Προωθεί τις συμβάσεις με ιδιώτες

Πολάκης για αεροδιακομιδές: Σχέδια επί χάρτου το νομοσχέδιο – Προωθεί τις συμβάσεις με ιδιώτες

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και τις Αεροδιακομιδές, ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι απλά σχέδια επί χάρτου (…) δεν έχει καμία αξία. Το μόνο που μετράει είναι οι μεταβατικές διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία να συνάπτει συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης και αεροδιακομιδών με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό».

Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αντίστοιχη προσπάθεια έγινε το 2000 επί σημιτικού εκσυγχρονισμού. Όπως είπε, αγοράστηκαν τότε ελικόπτερα, αλλά το πτητικό έργο των αεροδιακομιδών δόθηκε στην Helitalia με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 14 νεκρούς γιατί δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία με ευλάβεια τηρεί έκτοτε η ΠΑ.

Διαβάστε επίσης – Πολάκης κατά κυβέρνησης: «Θέλετε να φάτε τα 13 εκ ευρώ που παίρνει το ΕΚΑΒ από τον ΕΟΠΥΥ» (Video)

Ο Π. Πολάκης επισήμανε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρχές του 2016, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, «ανοίξαμε την πρώτη βάση αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, καλύπτοντας μια περιοχή που το καλοκαίρι έχει τεράστιο πρόβλημα λόγω αυξημένης κίνησης. Το 2020 την κλείσατε αυτή τη βάση. Το Σεπτέμβριο του 2016, ανοίξαμε τη βάση της Σύρου, αίτημα των Κυκλαδιτών για 40 χρόνια, βάζοντας για πρώτη φορά τον ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτεί με 13 εκ € το χρόνο το ΕΚΑΒ για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2012, ξεπληρώνοντας έτσι χρέη 90 εκ € που είχε το Υπουργείο Υγείας στο Άμυνας για τις αεροδιακομιδές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980».

Και πρόσθεσε:

«Με τα λεφτά αυτά πέρα των άλλων χρηματοδοτήσαμε και τη λειτουργεία των πλωτών ασθενοφόρων όπου με τον μακαρίτη Βουλευτή, τον Σαντορινιό, πήραμε τα πρώτα τρία για Ρόδο, Λέρο και Νάξο. Σήμερα και τα τρία πλωτά δεν λειτουργούν και είναι έξω σε τάκους. Όσο για τη βάση στη Σύρο, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει ελικόπτερο και λειτουργεί με ένα που έρχεται από τα Μέγαρα με συνέπεια να χάνεται χρόνος».

Αναρωτήθηκε δε γιατί η κυβέρνηση δε βάζει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα ποσό της τάξης των 40 με 50 εκ € για αγορά ελικοπτέρων. Ειπε χαρακτηριστικά: «Εσείς ενώ έχετε σχεδόν κλείσει τις τρεις βάσεις που ανοίξαμε κάνετε ένα σχέδιο με έξι βάσεις, αλλά λέτε μέχρι να το καταφέρω, δηλαδή ποτέ, θα νοικιάζω υπηρεσίες από τους ιδιώτες. Απλά θέλετε να φάτε τα 13 εκ € που παίρνει το ΕΚΑΒ από τον ΕΟΠΥΥ εκ των οποίων τα δυο τα τρώει ο καϊκτσής της Νάξου μιας και δεν λειτουργούν τα πλωτά».

Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του Αστεροσκοπείου τονίζοντας ότι δεν είναι επιστημονικά ορθό αλλά δεν είναι και υπέρ του Υπουργείου να μεταφερθεί το παλαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας σε αυτό καθώς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ακόμα απλά ένα “κέλυφος” καθώς δεν έχει ούτε καν οργανισμό. Ο λόγος που γίνεται αυτό, προφανώς έχει να κάνει με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με τις φωτιές και τις διαφορετικές ανακοινώνεις που έβγαλε το αστεροσκοπείο. Θέλετε απλά να ελέγξετε τη διοίκηση, τόνισε ο Π. Πολάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter