Πολάκης: Η κυβέρνηση δεν ακουμπάει τη μεγάλη φοροδιαφυγή – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη του Documento

Πολάκης: Η κυβέρνηση δεν ακουμπάει τη μεγάλη φοροδιαφυγή – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη του Documento
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Είστε μεγάλοι υποκριτές γιατί τον μεγάλο πλούτο, τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ούτε που την ακουμπάτε. 3 δισ. ευρώ κέρδη τα διυλιστήρια, 2,5 δισ. ευρώ οι εταιρείες ενέργειας και 3 δισ. οι τράπεζες. Τι έχετε εισπράξει από εκεί;», ρώτησε ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για στραγγαλισμό των ελεύθερων επαγγελματιών και ανοχή στη μεγάλη φοροδιαφυγή έκανε ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την αποκάλυψη του Documento για το μαφιόζικο κύκλωμα στην ΑΑΔΕ.

«Αυτό που υλοποιείτε και με αυτό το νομοσχέδιο, είναι το σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο μιλάει για στραγγαλισμό και εξόντωση μιας μεγάλης μερίδας μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών και των μεγάλων αλυσίδων», είπε και ανέφερε συγκριμένα μεγέθη από τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών.

«Τη στιγμή που η Εθνική μοιράζει στα στελέχη της μετοχές αξίας 85 εκατ. ευρώ εσείς δεν εισπράττετε ούτε τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, έχετε εισπράξει σκάρτα 300 εκατ. ευρώ. Στα διυλιστήρια έχετε αφήσει, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, να εκτιναχθεί το περιθώριο κέρδους ανά διυλιζόμενο βαρέλι από τα 7 με 9 δολάρια, στα 34 με 39 δολάρια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές στα καύσιμα οφείλεται σε αυτό», είπε συνδέοντας τον πληθωρισμό με τα υπερκέρδη.

Ερώτηση για την αποκάλυψη του Documento

Αναφέρθηκε στο μαφιόζικο κύκλωμα εφοριακών στην ΑΑΔΕ που αποκάλυψε το Documento: «καταθέτουμε άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση με πρωτοβουλία της κ. Γεροβασίλη και της κ. Χρηστίδου, Τομεάρχη Διαφάνειας, για μαφιόζικο κύκλωμα που δρα εντός της ΑΑΔΕ και το οποίο εκβίαζε επιχειρηματίες. Εσείς που θέλετε να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, τι κάνετε για αυτές τις καταγγελίες που είναι σε γνώση σας;», ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που με ευθύνη της κυβέρνησης υπολειτουργεί. «Μας λέτε ότι θα χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή τη στιγμή που φέρνετε αύριο στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την αντικατάσταση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Λιανού, του οποίου δεν ανανεώνεται η θητεία, από την κ. Σαρπ. Η κ. Σαρπ που ως μέλος του ΣΤΕ νομιμοποίησε την παράνομη αποπομπή της κ. Θάνου, πολύ πριν τη λήξη της θητείας της, προκειμένου να αναλάβει ο κ. Λιανός. Από ότι φαίνεται το έγκλημα του κ. Λιανού ήταν ότι ετοίμασε τα πορίσματα για τα διυλιστήρια και τις εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και για τις τράπεζες και τις εναρμονισμένες πρακτικές, τα οποία σκόπευε να δώσει στη δημοσιότητα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα δημοσιευτούν τελικά ή όχι τα πορίσματα», εξήγησε.

Τέλος είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια φορολογική πολιτική αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων για στηρίξει το κοινωνικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει άμεσα μια πλήρως επεξεργασμένη πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση για την οποία θέλω να πω τις δυο κεντρικές ιδέες: Για τη μισθωτή εργασία, πολλές κλίμακες έτσι ώστε η είσπραξη του φόρου να είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε εργαζόμενου. Για όλες τις επιχειρήσεις, μέχρι 220.000 € κέρδη, φόρος 17%, από εκεί και επάνω φόρος 24%».

Το βίντεο της ομιλίας Πολάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter