Πολάκης μετά την κυβίστηση Πλεύρη για τα μονοκλωνικά: «Αφήσατε να πεθάνουν 6.000 συνάνθρωποί μας»

Πολάκης μετά την κυβίστηση Πλεύρη για τα μονοκλωνικά: «Αφήσατε να πεθάνουν 6.000 συνάνθρωποί μας»

Σε μία σοβαρή καταγγελία που έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Υγείας προχώρησε ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Ολομέλειας, τονίζοντας ότι 6.000 θάνατοι από κορονοϊό θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε προμηθευτεί νωρίτερα τα πολυσυζητημένα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Δεν θα μιλήσω ρεβανσιστικά ούτε για προσωπική δικαίωση, αφού η αλήθεια πάντα δικαιώνεται» είπε αρχικά ο αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Επανέλαβε δε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία αποτελεί τις «έτοιμες σφαίρες» που πρέπει να έχουν όσοι ενδέχεται να νοσήσουν βαριά ή και να καταλήξουν από κορονοϊό, ενώ τα εμβόλια αποτελούν τα «οχυρωματικά έργα» ενάντια στην πανδημία. Θύμισε, επίσης, ότι κάθε φορά που ρωτούσε τον τέως υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, εκείνος του απαντούσε σαν τον… προ εικοσαετίας αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Τα αδιάψευστα στοιχεία

«Ακούστε, λοιπόν, κ. Πλεύρη τα στοιχεία για να καταλάβετε το έγκλημα που έχει διαπραχθεί» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας και πρόσθεσε: «Από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι χθες, 30 Σεπτεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί στην χώρα μας -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- 516.320 κρούσματα, εκ των οποίων τα 59.427 αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών. Δηλαδή, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι το 8,7% των συνολικών κρουσμάτων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί συνολικά 9.983 θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.227 αφορούν άτομα άνω των 65 ετών. Δηλαδή, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα που είναι το 8,7% των κρουσμάτων, έδωσε το 82,5% των θανάτων. Το καταλαβαίνετε;»

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, αυτή η ηλικιακή ομάδα χρειαζόταν τα μονοκλωνικά αντισώματα«Διότι γνωρίζαμε ότι όσο αυξάνει η ηλικία, πολύ περισσότερο αν συνυπάρχουν και νοσήματα, τόσο μικρότερη η ανοσοαπόκριση των εμβολίων» εξήγησεεπισημαίνοντας πως τα λεγόμενά του επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η τρίτη δόση απευθύνεται -κυρίως- σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

«Τους αφήσατε να πεθάνουν»

«Τι έγινε όμως για άτομα άνω των 65 που είτε δεν εμβολιάστηκαν είτε εμβολιάστηκαν και δεν τους κάλυψε το εμβόλιο;» ρώτησε και έδωσε την απάντηση, λέγοντας: «Ξεκάθαρες κουβέντες: η κυβέρνηση τους άφησε να πεθάνουν. Αν είχατε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτωνδηλαδή περί τις 1.500 έως 2.000 δόσεις το μήνα, και τις χορηγούσατε σε αυτούς τους νοσούντες που φτάνουν τους 59.427, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει 6.000 συνανθρώπους μας με βάση τις πρώιμες και τελικές μελέτες».

Μάλιστα, τόνισε ότι δεν μπορεί να συγχωρήσει στην κυβέρνηση και τις «διορισμένες επιτροπές» αυτούς τους θανάτους γιατί «στοιχειώνει όσους έχασαν τους δικούς τους». «Για το δικό μου σύστημα αξιών και τη διαδρομή μου στην ιατρική επιστήμη, ακόμα κι ένας να είχε σωθεί το κέρδος θα ήταν ανεκτίμητο. Πόσο μάλλον, για 6.000 συνανθρώπους μας» υπογράμμισε και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με χώρες της ΕΕ, οι οποίες είχαν προμηθευτεί νωρίτερα τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Αναπάντητη η βαριά καταγγελία Πολάκη

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να διαψεύσει τον πρώην αν. υπουργό Υγείας.Aρκέστηκε να αφήσει υπόνοιες κατά του Π. Πολάκη για τον τρόπο κτήσης της επιστολής που προώθησε στο υπουργείο Υγείας η φαρμακευτική με την επωνυμία «Lilly» και έψεξε τον πολιτικό του αντίπαλο για εξαπάτηση της εθνικής αντιπροσωπείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Πολάκης απέκρυψε το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά η φαρμακοβιομηχανία -που ήθελε να διαθέσει τα μονοκλωνικά- ανακάλεσε την πρότασή της.

Επιπλέον, ο υπουργός αντέτεινε ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τους χειρισμούς της ΕΕ για τα μονοκλωνικά, συμμετέχοντας στην κοινή αγορά της συγκεκριμένης θεραπείας. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για πιθανές παρενέργειες του σκευάσματος, ενώ απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη του εκτροχιασμού του εμβολιαστικού προγράμματος στον Π. Πολάκη επειδή μέχρι πρότινος εξέφραζε προβληματισμούς .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter