Πολάνσκι: «Κλείνει» η υπόθεση του βιασμού;

Πολάνσκι: «Κλείνει» η υπόθεση του βιασμού;

Σαράντα χρόνια μετά τον βιασμό της σε ηλικία 13 χρόνων από τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, η Σαμάνθα Γκάιμερ θα παρουσιασθεί σήμερα Παρασκευή σε δικαστήριο του Λος Άντζελες προκειμένου να ζητήσει από την αμερικανική δικαιοσύνη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την υπόθεση και να κλείσει ο φάκελος.

Η 54χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκάιμερ προτίθεται να υποστηρίξει το επιχείρημα του γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη, σύμφωνα με το οποίο αυτός έχει ήδη εκτίσει την ποινή του για την εγκληματική πράξη που έγινε το 1977, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Πολάνσκι, Χάρλαντ Μπράουν.

«Έρχεται με τον σύζυγό της στο δικαστήριο διότι έχει κουρασθεί από αυτήν την υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Θέλει πια να τελειώνει με όλο αυτό», είπε ο Μπράουν. Ο δικηγόρος ενημέρωσε ήδη τον Πολάνσκι για την τελευταία αυτή εξέλιξη και είπε ότι ο πελάτης του “πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει”.

Εναπόκειται πλέον στον δικαστή να κρίνει εάν το αίτημα της Σαμάνθα Γκάιμερ μπορεί να ληφθεί υπόψη σε αυτήν την υπόθεση που διαρκεί εδώ και 40 χρόνια.

Ο 83χρονος σκηνοθέτης, διάσημος για τις ταινίες το «Μωρό της Ρόζμαρι», «Τες» και την πιο πρόσφατη «Ο πιανίστας», η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2002, κατηγορείται ότι έδωσε ναρκωτικά στη Σαμάνθα Γκάιμερ όταν αυτή ήταν 13 χρόνων και στη συνέχεια τη βίασε στην έπαυλη του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες το 1977.

Για να αποφύγει μία δημόσια δίκη ο Ρομάν Πολάνκσι είχε παραδεχθεί ότι είχε παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με μία ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να μην του απαγγείλει άλλες κατηγορίες, κυρίως του βιασμού με προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειας και των δικηγόρων τους.

Έπειτα από κράτηση 48 ημερών για να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, ο Πολάνσκι διέφυγε στη Γαλλία το 1978 και ουδέποτε επέστρεψε στις ΗΠΑ, φοβούμενος, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, μήπως καταδικαστεί βαριά παρά τη φιλική διευθέτηση.

Παντρεμένος με τη γαλλίδα ηθοποιό Εμανουέλ Σενιέ με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, ο Πολάνσκι αφότου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία αρνείται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να λάβει την εγγύηση ότι πλέον δεν θα φυλακιστεί.

«Αυτό που θα αντιμετωπίσει εάν επιστρέψει στο Λος Άντζελες, είναι ένα ανέντιμο δικαστικό σύστημα το οποίο θα αγνοήσει τα γεγονότα και τον νόμο και θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει για να δείξει στο κοινό ότι είναι «σκληρό με τους εγκληματίες», έγραψε ο δικηγόρος του Χάρολντ Μπράουν σε μία έκθεσή του προς το Εφετείο για να δικαιολογήσει την απουσία του πελάτη του.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο Ρομάν Πολάνσκι «δραπέτευσε και είναι κατανοητό γιατί, για να διαφύγει από ένα απίστευτα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα».

Από την πλευρά της, η Σαμάνθα Γκάιμερ η οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό την επιθυμία του Πολάνσκι να δοθεί τέλος σε αυτήν την υπόθεση ώστε να μπορέσει και αυτή να συνεχίσει τη ζωή της, έγραψε επιστολή προς το δικαστήριο νωρίτερα φέτος, στην οποία κατηγορούσε τους εισαγγελείς ότι θέλουν να προωθήσουν την καριέρα τους παρά να λύσουν την υπόθεση.

«Οι περιπτώσεις που αφορούν διασημότητες δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα κατάχρησης από τους ομοίους σας οι οποίοι επιδιώκουν τη φήμη και την προώθηση της καριέρας τους», γράφει στην επιστολή της η Γκάιμερ απευθυνόμενη στην εισαγγελέα της πολιτείας Τζάκι Λάσεϊ και στη βοηθό της Μισέλ Χάνις.

«Τόσο εσείς, όσο και αυτοί πριν από εσάς δεν με προστατέψατε ποτέ, μου συμπεριφερθήκατε με περιφρόνηση, χρησιμοποιώντας ένα έγκλημα εναντίον μου για να προωθήσετε την καριέρα σας», γράφει.

Όσον αφορά τον Πολάνσκι, αφότου πήγε στη Γαλλία η καριέρα του έφθασε στο ζενίθ, σε βάρος του όμως εκκρεμεί το ένταλμα σύλληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η υπόθεση αυτή τον εμποδίζει να επιστρέψει στο αμερικανικό έδαφος και να ταξιδεύει. Δεν πήγε στο Λος Άντζελες για να παραλάβει το ‘Οσκαρ για την ταινία του «Ο Πιανίστας» το 2003 και παραιτήθηκε από την προεδρία της τελετής απονομής των γαλλικών κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ (αντίστοιχων των ‘Οσκαρ) τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την εποχή που ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Σάρον Τέιτ η οποία δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι τους το 1969, όντας έγκυος οκτώ μηνών, από τα μέλη της οργάνωσης του σατανιστή Τσαρλς Μάνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter